A Szamarai Egyetem kutatói „elektronikus agrármérnök” megnevezéssel létrehoztak egy önműködő elektronikus berendezést, amely egy adott termelő üzem betáplált adatainak elemzése alapján segíti a termelőket a gazdálkodás hatékonyabb megszervezésében – írja az agroxxi.ru.

A berendezés tanácsokkal látja el a termelőket vetéstől betakarításig a hatékonyság növelése érdekében – fotó: Pixabay

Ez az „ember-gép” tanácsokat ad a termelőknek, valamint a vetéstől a betakarításig opciókat dolgoz ki a művelési folyamatok formáira és időpontjaira, szem előtt tartva a terméseredmények növelését, illetve a hatékonyság maximális javítását. A új „agrármérnök” dolgát jelentősen megnehezíti, hogy az idei télen jelentkező hőmérsékleti anomáliának a terméseredmények alakulására gyakorolt hatását nincs mihez viszonyítani.

A szamarai kutatók – a Szamara-Informszputnyik céggel együttműködve – már többéves gyakorlattal rendelkeznek a precíziós gazdálkodás, a műholdas képalkotás alkalmazása és a mezőgazdasági adatok távérzékeléssel történő megfigyelése területén.

Az Egyetem által továbbított adatok alapján az agrárminisztérium folyamatosan követni tudja a vetések fejlődését. A rendszer egyidejűleg akár egymillió hektár adatait és várható eredményeit képes ellenőrizni.

Andrej Cserkov, az Egyetem részéről elmondta, hogy a következő lépésben a termés prognosztizálásának és a vetésforgók összeállításának számítógépes megalapozását tűzik ki célul, amelynek piaci értéke országos szinten több milliárd rubelre becsülhető.

Már csak pár nap és kezdetét veszi az ország precíziós gazdálkodási rendezvénye!
Jegyek még korlátozott számban kaphatók.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
2020. február 18-19.
További információ és regisztráció: prega.hu