• A beszerzett gép típusa: Kverneland Accord Optima 6 – Drillmulcher
  • Az értékesítő: Karl Deschberger Landtechnik Gmbh. St Marienkirchen, Ausztria
  • A beszállító: Delacher+Co. Szállítmányozási Kft, Budapest

Hogy kerek legyen a „mondanivalóm”, írnivalóm, először talán magamról néhány gondolatot. 36 éves vagyok, Békéscsabán élek családommal. Békéscsaba vonzáskörzetében gazdálkodom másodmagammal 180 ha-on. Édesapám a mecénásom és marketingesem. Főállású mezőgazdasági vállalkozóként, agrár-gépészmérnökként végzem munkámat, az összes effektív feladatot magam látva el – szántás, vetés, aratás, ...stb. Az Agroinform weboldalát a rendelkezésemre álló keresőprogramok segítségével találtam meg. Már kb. két éve készülök meglévő SPC vetőgépem korszerűbb típusra való lecserélésére. (Csak megjegyzem: jól kiszolgált ez a berendezés is, a maga nemében megfelelt, de számos tényező azt kívánta: fejleszteni kell.) Ezt a vásárlást hosszú felkészülés előzte meg.

Több gépkiállítást megtekintve az országban, begyűjtöttem a szóba jöhető gépek, berendezések prospektusait, majd szabadidőmben, téli estéken tanulmányoztam ezeket, illetve kikértem a gazdatársak véleményét is. Ezzel a megtett beruházásommal nem a legmodernebb vetőgéphez jutottam a kategóriájában, de ár-érték arányban és műszaki tartalomban nagy előrelépést tehettem. Fontossági sorrendben nálam is a műszaki tartalmon túl az ár volt döntő. Csak egy adat a sok közül: a berendezés háztól-házig minden költségét felszámolva 1.600.000 Ft,-, míg ugyanez újonnan (gyártott berendezésről van szó) 3.650.000 Ft,- + ÁFA.

Kiemelném az ÁFA kérdést. Ugyanis mint egyéni vállalkozó, kiváltva az uniós adószámot nettó áron vásárolhattam meg a gépet, és itthon nem kell már megfizetnem az adót.

Igaz, hogy nincs hitel, készpénzes a dolog, de nem áll a pénzem akár egy évig sem az ÁFA-ban. Még 2005. novemberében találtam rá a hirdetésre. Egy kép, az ár és a cím szolgált információval. Azért is tetszett az ajánlat, mert ennek a típusnak van helyi képviselete, tehát az alkatrészellátás biztosított. Majd fel is kerestem ezt a helyi képviseletet és kikértem az ő véleményüket is. Ezt követte az, hogy mivel csak angolul beszélek egy kicsit konyhanyelven, meg van két kezem és két lábam, ami most nem segített, de már kint a helyszínen az eladónál jól jött. Szóval egy ismerősöm perfekt német tudására hagyatkozva felvettük a kapcsolatot az osztrák eladóval. Azt hiszem 3–4-szer beszéltünk telefonon személyesen a tulajdonossal és számos információt, képeket kértünk a berendezésről.

Mondanom sem kell, hogy a hozzáállásuk maximális volt, mint ahogy kint is tapasztaltuk. Az előre megbeszélt időpontban elmentem édesapámmal megnézni a vetőgépet. Minden úgy volt, ahogy tájékoztattak és ahogy a képek is bemutatták. Mindenben a rendelkezésünkre álltak, kipróbálhattuk a keretek szintjén a gépet, majd számláztak, fizettünk, megbeszéltük a szállítást. Felhívhattuk tőlük a budapesti szállító céget, ahol a németül jól beszélő kollégával mindent ők is leegyeztettek. Mint a mesében. Ezt követően négy nap múlva megérkezett sértetlenül a telephelyemre a berendezés. Ha gazdálkodásom is lehetővé teszi, egy további jó ajánlatot találva az Agroinform oldalán, biztos hogy belevágnék egy újabb beszerzésbe. Vannak terveim ezzel kapcsolatban. Köszönöm a lehetőséget. Talán egy kicsit hosszabbra sikerült, de nagy élmény volt. Csak bíztatni tudokminden fiatal, ambíciózus gazdát ilyen lépésekre.

Tisztelettel Balázs Zsolt