A NAS, PSM adapterek füles-láncos szárbehúzó rendszerrel húzzák be a napraforgószárakat a vágókések felé, ahol megtörténik a tányérok levágása. A lehulló szemeket, tányérokat és tányérdarabokat rezgő gyűjtőtálcák gyűjtik össze és továbbítják a behordócsiga felé.

napraforgóbetakarítás

Az első és legfontosabb dolog, hogy a behúzóláncok sebessége és a kombájn munkasebessége összhangban legyenek egymással. Ellenkező esetben, ha például gyorsabban megyünk, mint ahogy a behúzóláncok képesek a szárakat behúzni, akkor a tányérok nem a megfelelő helyen kerülnek levágásra és nagy szártömeggel kerülnek a cséplőműbe, vagy rosszabb esetben letörnek és még a gyűjtővályúba vagy a rezgőtálcára hullás előtt a talajra esnek. Ezek az adapterek nagyon minimális veszteséggel dolgoznak, még 10 km/h maximális munkasebesség esetén is.

A gyártó általában a hazai üzemeltetési tapasztalatoknak és a 6-10 km/h-s ajánlott munkasebességnek megfelelő áttétellel szereli az adapter behúzóláncainak meghajtását. Ha viszont az állományunk nagyon ritka, illetve a hektáronkénti termésátlag alacsony, és nagyobb munkasebességgel tudjuk csak megfelelően terhelni a betakarítógépünket, akkor ennek megfelelően cserélni kell a behúzószerkezet görgős lánccal meghajtott fogaskerekét, és a kombájntól érkező hajtótengely fogaskerekét. Az eltérő fogszámú cserefogaskereket a gyártó biztosítja az adapterhez, sőt, a kezelési utasításban egy táblázat is rendelkezésre áll, hogy melyik kombájnnál milyen fogszámú fogaskereket használjunk.
napraforgóbetakarításIdeális betakarítási körülmények között úgy kell az adapterrel a betakarítás közben haladni és a vágásmagasságot beállítani, hogy a vágószerkezet mindig a lehető legkisebb szárrésszel vágja le a tányérokat. Így csökkenhetjük a kicsépelt termés szennyeződését, és a cséplőműbe bekerülő szártömeggel járó plusz nedvességtartalom esélye is kisebb. Álló napraforgó-állomány esetén a szárterelő orr részek felső síkja közel legyen a vízszinteshez.
napraforgóbetakarításSajnos egy szélsőségesebb időjárásunkban egyre erősebb és nagyobb viharok tépázzák meg a napraforgó-állományokat is. Van az a szélerősség, melynek már a legerősebb szárú növény sem tud ellenállni, főleg, ha nagy szemterméssel, és tányérmérettel rendelkezik. Ilyenkor a napraforgó megdől, rosszabb esetben a földön fekszik. Ezzel a hazai adapterrel ettől a szituációtól sem kell megijedjünk, hiszen a megdőlt elfeküdt állomány is biztonságosan betakarítható vele. Ilyen esetben az adaptert alacsonyan szinte a földön csúsztatva alacsonyabb munkasebességgel kell alkalmazni és az állítható dőlésszögű szárterelő orrokat kissé lefelé buktassuk meg, de mindenféleképpen ügyelve arra, hogy azok a talaj egyenetlenségeibe ne akadjanak fel. A beállítást a képünkön jelölt állítócsavarokkal végezhetjük.
napraforgóbetakarításMa már egyre többféle napraforgó hibrid elérhető, melyek között vannak igazán vastag szárú fajták is. Ebben az esetben szükség lehet még a szárterelő lécek utánállítására is. Ezek a szárterelő lécek a soronkénti behúzófüles láncok terelőujjainak végén helyezkednek el. Ezeket a három darab rögzítő csavarjuk feloldását követően tudjuk utánállítani. Beállításkor figyeljünk arra, hogy a lécek hátulsó lehajlított végei nekiütközzenek az állókésnek, a forgókés azonban nem érhet hozzá. Fontos, hogy a behúzólánc ujjai túl érjenek a szárvezető léc élén, ellenkező esetben a behúzó terelőujjak nem tudják megfelelően mozgatni és vezetni a napraforgó szárát.
napraforgóbetakarítás

További felhasználói tapasztalatokról és fogásokról olvashat az Agroinform.hu fórumán, illetve megoszthatja saját benyomásait is a NAS, PSM adapterekkel kapcsolatban.