A Corteva Agriscience elkötelezett abban, hogy a mezőgazdasági szakmát a fiatalok számára ismertté és vonzóvá tegye. A vállalat célja, hogy a mezőgazdasági tanulmányaikat folytató fiatalok fejlődését támogassa és megfelelő gyakorlati lehetőségeket biztosítson számukra. A Corteva mindent elkövet annak érdekében, hogy megteremtse a lehetőséget a jövő generációjának, hogy részt vehessenek a magyar termelők és fogyasztók életminőségének javításában, fenntartva ezt a folyamatot az utánuk következő generációk számára.

A felnövekvő generáció számára fontos, hogy olyan munkát végezzenek, amit szeretnek csinálni

A Corteva 2019-es kutatása alapján a 14 és 18 év közötti fiatalok körében alig 1-2 % az, akinél a mezőgazdálkodás, gazdálkodás a tervezett pályaválasztási irányok között szerepel. A felmérésből már akkor jól látszott, hogy a felnövekvő generáció számára fontos szempont a munkaválasztás során, hogy olyan munkát végezzenek, amit szeretnek csinálni és amiben meg tudják valósítani elképzeléseiket. A magyar mezőgazdasági szektor egyik legnagyobb kihívása a jövő munkavállalóinak felkészítésével kapcsolatban az, hogy a mezőgazdasági ágazatot a fiatalok többsége nem ismeri.

Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok már korán megismerhessék és megszeressék a mezőgazdaságot, valamint a Corteva tevékenységét, és a jövőben bizalommal forduljanak felénk. Részt veszünk állásbörzéken is és folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, ahol a fiatalokat meg tudjuk szólítani.

- mondta el Jenei Ágota, a Corteva regionális HR tanácsadója.

A Corteva szarvasi üzeme a nyári szezonban 15-20 diákot is foglalkoztat

A Corteva szarvasi vetőmag üzemében évente 4-6, a szegedi kutatófejlesztő központban pedig 1-2 diák tölti szakmai gyakorlatát, melyért bérezést is kapnak. A nemek aránya teljesen kiegyenlített a diákok között, melyre a vállalat nagy hangsúlyt fektet.

A szarvasi üzem a nyári szezonban és a betakarítás alatt, ezen felül diákszövetkezeten keresztül átlagosan 15-20 diákot is foglalkoztat címerezési ellenőri, agronómiai vagy karbantartási területen. A szegedi állomáson évente változó létszámban, 15-20 diák vállal munkát elsősorban a nemesítői tenyészkertekben, ahol a kísérleti parcellák porzási munkálatai miatt jelentős a kézimunkaerő-igény.

A nálunk dolgozó fiatalok nyitottak, lendületesek, nagyon hamar be tudnak integrálódni a csapatba. Nem csak ők, de mi is nagyon sokat tanulunk mellettük. Ez a generáció már teljesen máshogy kommunikál, teljesen más szemlélettel rendelkezik. A digitalizációra való fogékonyságuk egyszerűen elképesztő. Kiváló szakmai alapokkal érkeznek hozzánk, melyre segítünk nekik építkezni az itt tartózkodásuk alatt.

– nyilatkozta Kasubáné Medvegy Mária, a vállalat Quality Testing koordinátora a szarvasi diákokkal való együttműködés kapcsán.

Kasubáné Medvegy Mária

Kasubáné Medvegy Mária és a Corteva szarvasi üzemében dolgozó diákok – fotó: Corteva Agriscience

Nagyon családias és inspiráló a környezet, amiben fejlődni lehet a gyakorlat alatt

A Corteva munkatársai nagy tapasztalattal rendelkeznek, melyet maximálisan igyekeznek átadni nekünk. Itt olyan dolgokra látok rá, amire máshol nincs lehetőségem. Nagyon jó azt tapasztalni, hogy vannak 10-20 éve itt dolgozó munkatársak, akiket a Corteva maximálisan értékel. A vezetőséget érdekli, hogy mi folyik az üzemben és az is, hogy az egyes részlegek hogyan kommunikálnak egymással. Nagyon családias és inspiráló a környezet, amiben fejlődni tudunk a gyakorlat alatt. Nagyon megnyugtató az is, hogy tudom az iskola utána is lesz lehetőségem visszajönni.

– tette hozzá Király Enikő, a MATE környezettudományi karának hallgatója, aki jelenleg labor asszisztensi pozícióban tölti gyakorlatát a Corteva szarvasi vetőmag üzemében.

Király Enikő

Király Enikő, a MATE környezettudományi karának hallgatója – fotó: Corteva Agriscience

A gyakorlatvezető folyamatos szakmai információkkal látja el a gyakornokokat

A Szegedi Kutató Állomáson a gyakorlati idő alatt a vállalat lehetőséget biztosít a hallgatóknak, hogy több csoport munkájába betekintést nyerjenek. Munkafeladataik többsége a szántóföldi kísérletekhez kötődik, ehhez fontos a jó állóképesség és meg kell szokni a szélsőséges nyári melegben való munkavégzést is.

A gyakornoknak mindig van gyakorlatvezetője, akivel rendszeres kapcsolatot tartanak fent, átbeszélik a feladatokat, a munkaidő beosztást. Emellett a gyakorlatvezető folyamatos szakmai információkkal látja el őket.

Számomra hatalmas szó volt, hogy első éves létemre megkaptam a gyakornoki lehetőséget a Cortevánál. Mindenki nagyon segítőkész, bármilyen kérdést nyugodtan feltehettem, akár többször is. Nagyon rugalmasak az órarendem tekintetében is, így tudok az iskolára is elegendő időt fordítani. A napraforgó tenyészetben megismerkedtem a virágzás írással és a tenyészkerti feladatokkal, a rendszerekkel és az állomáson folyó tevékenységekhez kötődő tudnivalókkal. Immár a harmadik szezont töltöm a cégnél, az idei évben pedig részt vehettem az E-AME Internship programjában, amelynek köszönhetően megismerhettem Európa különböző Corteva állomásain dolgozó diákjait is. A vállalatnál eltöltött idő alatt nemcsak a tudásom gyarapodott, hanem az élményeim is.

– tette hozzá Rabatin Nikoletta, aki jelenleg a SZTE Mezőgazdasági Karának végzős hallgatója és kutatási asszisztensként segíti az állomáson dolgozók munkáját.

Rabatin Nikoletta

Rabatin Nikoletta, az SZTE Mezőgazdasági Karának végzős hallgatója kutatási asszisztensként segíti az állomáson dolgozók munkáját – fotó: Corteva Agriscience

A Corteva folyamatosan kapcsolatban van diákszövetkezettel és toborzó céggel, hogy helyet biztosítson a szakmai gyakorlat programon résztvevő hallgatók számára. A vállalat gyakornoki programjával kapcsolatban a www.corteva.hu oldalon lehet érdeklődni, valamint további információ elérhető a vállalat https://careers.corteva.com/ oldalán.