Katona dolog

Szabadhegy Kristóf, a KEVE Zrt. tulajdonosa és ügyvezetője a BASF Együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért nemzetközi konferenciáján bemutatta a közönségnek, hogyan működik a gyakorlatban egy nagyüzemi gazdaság átállása a fenntartható gazdálkodás módszereire.

A cégvezető nem mindennapi karriert mondhat a magáénak, lévén a mezőgazdaságban kifejezetten előnyösnek mondható fegyelmezett, precíz életvitelt és munkavégzést a világ leghatékonyabb haderejében, a US Army kötelékében sajátította el. Ezek után beszerzett még egy MBA diplomát, majd a Deloitte Közép-Európai részlegének egyik pénzügyi csúcsvezetője lett. A KEVE céget 2005-ben vette át, és a már említett katonai precizitás és értékrend mentén látott neki a Váli-völgy digitalizációs, precíziós gazdálkodásra történő átállításához.

"Hitvallása szerint a precíziós mezőgazdaság vállalati kultúrát teremt, melyben folyamatosan emelkedő tanulási görbén haladnak a munkatársak."

mezőgazdasági gép

A sorközművelő kultivátor megfelelő részeire szórófejeket szerelnek, amelyek két oldalirányból kezelik le a sorokban lévő gyomnövényzetet (PREGA Gyakorlati Nap) – fotó: Agroinform.hu

A precíziós gazdálkodás egy alapeleme ma úgy néz ki, hogy a robotkormányzás által vezérelt erőgép halad a földeken, aminek köszönhetően az általa vezérelt munkagép minimális átfedéssel, nagy pontossággal juttat ki inputanyagokat. A KEVE Zrt. a tápanyag-utánpótlást is helyspecifikusan végzi, a tavaszi fejtrágyázások során kijuttatott folyékony nitrogén valós időben (online) változtatott dózissal kerül kijuttatásra, a kijuttató eszközre szerelt szenzorok méréseire alapozva. Ezek a szenzorok hasznos szerepet töltenek be a tápanyag-gazdálkodáson kívül a növényévdelem egyes kezeléseinél.

A gazdaságban az alaptrágyázás helyspecifikusan történik, és a levett talajminták vizsgálati eredményein alapul, emellett bizonyos esetekben a növényvédelmet is differenciáltan végzik. Adott herbicidek helyspecifikus kijuttatásakor nem csak a kevesebb kijuttatott készítmény jelent költségcsökkentést, hanem terméstöbblet is realizálható, akár az utóveteményen is. A digitális talajszkennerekkel differenciált mélységű talajművelés is lehetséges, melyet már Mezőhegyesen is alkalmaznak, és akár 25-30 százalékos spórolás is elérhető vele.

"Nagyon nem mindegy, hogy 40 centiméter mélyen, vagy csak 15 centiméter mélységben kell a talajt mélylazítani" – mondta el Szabadhegy Kristóf.

KEVEsebb költség és pazarlás

A KEVE Zrt-nél 4624 hektáron, azaz 46,24 négyzetkilométeren gazdálkodnak, a BASF-fel együttműködésben a digitális gazdálkodás, erőforrás-menedzsment és a növényvédelmi innovációk alkalmazásának úttörőiként.

A cég a BASF xarvio™ Field Manager döntéstámogató rendszer egyik korai alkalmazója, így jelentős mennyiségű tapasztalat gyűlt össze. A szoftvermegoldás segíti őket a historikus adatok – többek között a már említett 20-30 évnyi műholdkép – felhasználásában, valamint a biomassza és a teljesítményzóna-térképek összegyűjtésében és rendszerezésében. A zónaspecifikus térképeket egyenesen a munkagépek kapják, lehetőség szerint minden folyamat optimalizált, így a vetés és a műtrágyázás is zónaspecifikusan működhet, lehetővé válik a permetezés pontos időzítése és a zónapermetezés pontos beállítása. A mindennapokban ez a fejlődési stádium modellek és a fertőzési kockázatok előrejelzését is lehetővé teszi, még precízebbé téve a precíziós munkavégzést, mindezt a BASF Xarvio rendszerében.

"A rendszer év közben is mindent dokumentál, a szezon végén, aratás után pedig a hozamtérkép visszatöltésre kerül a rendszerbe és ez már hozzájárul a következő évek adataihoz."

precíziós gazdálkodás

Talaj, vetés, a tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem precíziósan (PREGA Gyakorlati Nap) – fotó: Agroinform.hu

Intelligens növényvédelem

A növényvédelemben az okszerű szerválasztás terén is kedvelik az innovációt, melyek révén szintén rengeteget spórolhatnak. A nitrifikáció csökkentéséért kiterjedt területen alkalmazzák a Limus® Clear ureázgátlót, az árpatermesztésben pedig a Systiva® csávázószert. A Systiva®-nak köszönhetően tavasszal egy permetezési kört kihagyhatnak, ami jelentős munkaerőt, üzemanyagot és növényvédőszer-kijuttatást takarít meg a cég számára. A KEVE-nél a tavasz során a sörárpa termesztése egy fungicides kezelésre, a zászlóslevél védelmére épül, mivel az ősszel csávázás formájában felvitt lombvédelem megfelelő védelmet biztosít a zászlóslevél védelméig.

"Ha a télre benne maradna az állományban a kórokozó, tavasszal robbanásszerű betegséget okozhatna, de ha nem marad benne, tavasszal az állomány fog robbanásszerűen fejlődni, amivel a gyakorlatban kitolják a gombabetegség felszaporodásának idejét" – vázolta a cégvezető.

Járulékos haszonként könyvelhető el, hogy tavasszal a megspórolt munkafázisok elvégzéséhez nem kell kimenni a földekre, nincs taposási kár, nincs vízigény, üzemanyagigény, vagyis a módszer egyben növeli a fenntarthatóságot is. Az EGD megkövetelte hatóanyag-kivonások jelentette kihívásra a Revycare® kalászos gombaölő szerrel válaszoltak.

"Az üzemben kis parcellákon kísérleteznek vetőmagokkal, műtrágyával és növényvédő szerekkel is, hogy a saját területekre adaptált legjobb megoldásokat tudják alkalmazni."

Traktor a szántóföldön

Szakmai nap a KEVE Zrt. baracskai telephelyén (PREGA Gyakorlati Nap) – fotó: Agroinform.hu

Tápanyag-utánpótlás

A földeken a tápanyagutánpótlás az egyik legfontosabb feladat, amihez innovatív módszerek kellenek, nem árt például, ha a kijuttatott tápanyag könnyen felvehető formában kerül a rendeltetési helyére. Ebben a nitrifikáció inhibitorok segítenek, melyek az éghajlatváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését is biztosítják. Ezek segítségével nem csupán a levegőbe bocsátott, de a vízbe szivárgó káros anyagok mennyisége is nagy mértékben csökkenthető.

A nitrogén inhibitoroknak két csoportja van, egyfelől az ureáz inhibitorok, melyek a karbamid hidrolízisét szabályozzák (például az említett BASF Limus), a másik csoportot pedig a már említett nitrifikációs inhibitorok alkotják (Vizura) melyek a nitrifikáció folyamatát szabályozzák. A KEVE-nél alkalmazott nitrogén inhibitor, az időzítést is megoldja, azaz egyszerre nagyobb mennyiséget is kihelyezhetnek, és az sokáig felvehető formában marad a növények számára. 2005-höz képest nem csak a Zrt. növénytermesztési technológiája alakult át teljesen, de a vonóerő növekedési igény is jelentős volt, és ma az egyik legnagyobb kihívássá a munkaszervezés vált.