A humigátor, amelyet hat évvel ezelőtt Garry Isaacs talált fel, kiszívja a levegőt a burgonyatárolók légteréből, és különböző szemcsenagyságú párát fecskendez be oda – írja a freshplaza.com. A gombaspórák és kórokozók nagy része a nagyobb szemcsékhez tapad, és így könnyen eltávolítható a tárolótérből, az apróbb szemcséjű párát pedig visszajuttatják a tárolótérbe a megfelelő nedvességtartalom biztosítása érdekében. A gép ezt a műveletet többször megismétli.

Idahoban két állami egyetem 2017 márciusában összesen 500.000 dollár állami támogatást kapott a burgonyatárolási technológiák fejlesztésére. Ebből többek között egy speciális humigátor laboratóriumot alakítottak ki, Peter Sheridan mikrobiológus irányításával. A humigátor eljárást az elmúlt évben nyolc USA tagállamban és két kanadai tartományban tesztelték.