A bálázó is le tud égni.

A bálázó is le tud égni. Fotó: 123rf.com

A nagy melegben külön figyelmet kell fordítani a tűzvédelemre. A bálázás sem kivétel ez alól.

Nagyon fontos, hogy mielőtt megkezdjük a munkát, minden esetben ellenőrizzük, hogy legyen nálunk üzemképes tűzoltó készülék. Ez életet menthet, és az esetleges óriási gazdasági károkat is mérsékelni tudja. Bármennyire is elővigyázatosak vagyunk, teljesen elkerülni a tűz veszélyét nem lehet, de az idejében történő beavatkozással jelentősen le tudjuk csökkenteni az elszenvedett kár mértékét. Így, ha van kéznél tűzoltó készülék, jóval kisebb rá az esély, hogy úgy járjunk, mint ahogyan az az illusztrációnkon látható, és leég a bálázónk. Nem elég, hogy van tűzoltó készülékünk, az is fontos, hogy feltétlenül legyen működőképes és hitelesített.

tűzoltó készülék Mindig legyen nálunk üzemképes tűzoltó készülék. Fotó: promenad.hu

Ne csak egy készülék legyen a traktoron, hanem legyen a bálázóhoz is, sőt, az sem árt, ha bálázáskor hárommal is rendelkezünk, hiszen ha pont akkor történik a baj, amikor a bálakamra tele van, akkor egy darab tűzoltó készülékkel nem sokra megyünk.

Ügyeljünk rá, hogy könnyen elérhető helyen legyenek tárolva a gépen az oltó készülékek, ahonnan azonnal, gyorsan leemelve bevethetjük azokat. Ha van lélekjelenlétünk és gyorsan megoldható, akkor a traktort csatlakoztassuk le a bálázóról, de ha a tűz keletkezési helye ezt nem teszi lehetővé, a testi épségünket ne kockáztassuk.
égő bálázó

Tűzoltók akcióban. fotó: langlovagok.hu

A bálázó tüzek a legnagyobb arányban a változó kamrás hevederes körbálázók esetében fordulnak elő. Az ilyen gépeknél a változó bálakamrát a bálaformázó hevederek alkotják, melyek feszítő-, illetve mozgatógörgőkön futnak. Ezek a görgők a bálázó bálakamrájának két oldalfalába zárt csapágyazással csatlakoznak, általában karbantartás mentesek.bálázó

Vigyázzunk a bálázónkra. Fotó: Agroinform

Ezek a csapágyak jelentik az egyik legfőbb tűzforrást, mert általában ezek elhasználódására nem fordít megfelelő figyelmet a gép kezelője, és csak akkor derül fény rá, hogy baj van, amikor már tüzet okoznak. Lehetőség szerint minden üzemkezdet előtt, álló helyzetben meg kell járatni a bálázót, és a járatás után ellenőrizni kell az összes  csapágyazást.

Amennyiben valamelyiknél túlmelegedést tapasztalunk, azt még munkába indulás előtt cseréljük le. Ha az ilyen túlmelegedésre nem derül fény, akkor a munka közben a hevederek által óhatatlanul odagyűjtött apró szalma pillanatok alatt meggyulladhat. Az elhasználódott zárt csapágy először csak felmelegszik, majd pedig a kopás miatt történő egyenlőtlen járás miatt a feszítőhenger vége beleér a bálakamra oldalába és ott a súrlódástól felforrósodik.
bálázó

Az ellenőrzés megóvhat minket a tűzesetektől. Fotó: Agroinform

A másik nagyon fontos dolog a formázó hevederek párhuzamos, egymástól egyenlő távolságra történő futása. Ha ezek egymáshoz közel, és nem párhuzamosan futnak, akkor előbb-utóbb a súrlódásuk ugyancsak tűzhöz vezet. Járatásnál ezekre is figyeljünk és ha nem megfelelően futnak – amellett hogy tüzet okozhat – valószínű hogy valamelyik feszítőgörgő csapágyazásának hibájára utalnak. De akkor is egyenlőtlenül futhatnak, ha valamelyik heveder megnyúlt.

A lánckerekek csapágyazása is figyelmet érdemel, bár ezek kevésbé vannak kitéve a közvetlen, szalmával való érintkezésnek. Az odagyűlt por és egyéb szennyeződés azonban ugyancsak belobbanhat, ha a csapágyazásuk az elhasználódás miatt túlmelegszik.

bálázó

Bálázáskor is ügyeljünk a tűzvédelmi előírások betartására. Fotó: Agroinform

Ne sajnáljuk tehát a napi üzemkezdet előtti, néhány perces, járatással egybekötött ellenőrzésre az időt. Komoly, akár életveszélyes sérülést okozó tűzesettől és egy értékes gép elvesztésének veszélyétől óvhatjuk meg magunkat, ha rendszeresen megfelelő figyelmet fordítunk bálázónkra.