Ahhoz, hogy rendezett képet mutasson a kert, fontos a rendszeres fűnyírás, azonban van, amikor jobb várni vele. Ha az esőzések után nem várod meg, hogy kiszáradjon a fű, és nedvesen vágod le, az a pázsitnak és a fűnyírónak is árthat, ráadásul megnöveli annak a kockázatát, hogy a kertben újabb növények fertőződjenek meg betegségekkel.

Betegségek terjedhetnek

A nedves közeg elősegíti a gombák szaporodását és a növénybetegségek terjedését. Ha vizes a fű, amikor levágod, rontasz a helyzeten, mert a nedves nyesedék a pázsiton szétszóródva további helyekre juttathatja el a fertőzést. Még ha nem is fertőzött, az ázott nyesedék vonzó közeget teremt betegségek kialakulásáért felelős mikroorganizmusok számára. Ilyen betegség például a levélfoltosság és a barna foltos pusztulás.

fűnyírás

A nedves közeg elősegíti a gombák szaporodását és a növénybetegségek terjedését – fotó: Shutterstock

Nem lesz egyenletes a végeredmény

Esőben a fűszálak meghajolhatnak a víz súlya alatt, ezért ha így nyírod le, nem lesz egyenletes az eredmény, és a pázsit rendezetlennek fog tűnni. Ráadásul a fűnyíró széttépheti a nedves fűszálakat, ahelyett hogy a kívánt magasságban elvágná őket, továbbá a talajból egész fűcsomókat forgathat ki.


Meghibásodhat a fűnyíró

A nedves fű gyakran csomókban áll össze, ami eltömítheti a fűnyírót, és a készülék túlmelegedhet és károsodhat. A nedvesség emellett felgyorsíthatja a fűnyíró pengéinek és motorjának korrózióját, emiatt lehet, hogy egyes alkatrészeket idő előtt javítani vagy cserélni kell.

Fennáll a sérülésveszély kockázata

Az egyik legkomolyabb kockázat, ami a nedves fű nyírásából adódik, a sérülésveszély. A csúszós felület miatt eleshetsz, és a fűnyíró felett is elveszítheted az irányítást. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az elektromos fűnyírók vízzel érintkezve áramütést okozhatnak.

A nedves fű tömörödik

A nedves fű könnyen összetömörödik, majd összeállva plusz réteget képez a talajon, ami akadályozhatja a levegő szabad keringését, a vízfelvételt és a napfény eljutását a gyökerekig.

Forrás: divany.hu