2020 szeptemberében az AXIÁL Kft. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében kötvénykibocsátást hajtott végre. A tervezett összeget is meghaladó ajánlatok közül az AXIÁL névértéken 15 milliárd Ft össznévértékű kötvény jegyzését fogadta el.

A kötvény típusát tekintve 10 éves lejáratú, fix kamatozású, nem amortizálódó értékpapír, amely biztonságos megtérülést kínál a befektetőknek.

Az NKP célja a vállalati forrásszerzés diverzifikációja, a hazai vállalatok kötvénypiacra jutásának elősegítése. A program keretében az MNB maga is vásárolt a kibocsátott kötvényekből, mely lépéssel hozzájárult a monetáris transzmisszió hatékonyságának javulásához.

AXIÁL Kft

AXIÁL Kft. – Fotó: Steinhauser Tamás

Az NKP keretében kibocsátott kötvényeknek több feltételnek is meg kellett felelniük, az egyik ilyen fontos kitétel a legalább B+ szintű minősítés elérése volt. 2020 júniusában Scope Rating GmbH értékelése alapján az AXIÁL Kft. BB- minősítést ért el az elemzés alapján, melyet 2021. június 14-én BB/Stable minősítésre módosított a berlini székhelyű, Európa egyik legnagyobb hitelminősítőjeként számontartott intézet.

A cég összmegítélésével összevetve legalább olyan pozitív visszajelzés az AXIÁL Kft. számára, hogy annak hosszútávú megbízhatóságát is felülvizsgálta a hitelminősítő és ezen a területen is javított besorolásán, az eddigi BB-ről BB+ -ra emelte minősítését.