Ezek a konstrukciók egyaránt jól alkalmazhatók lucernaszéna- és gyepszénabálázáshoz.

gép

A Mascar Monster bálázócsalád három típusból áll – fotó: mascar.it

Szalmabálázáshoz egyértelműen a változókamrás megoldású bálázók alkalmazása javasolt, hiszen itt a minél nagyobb bálatömörség nagyon fontos tényező. A görgős fix kamrás gépekkel szemben szalmabálázáskor a változókamrás hevederes bálázóknál nem kell a bálamegcsúszástól tartani, így megfelelő tömörséggel nagy tömegű szalmabála is készíthető ezekkel az eszközökkel.

bála

A bálázó 80-170 cm közötti átmérőjű bálákat tud készíteni – fotó: mascar.it

A Mascar a Monster változókamrás bálázóval a közepes és nagygazdaságokat, valamint a bérvállalkozók igényeit próbálja kielégíteni. A bálázó 80-170 cm átmérőjű bálákat készít, kötözőrendszere zsineges és/vagy hálós kötözést biztosít. A szenázsbálák készítéséhez 7 vagy 15 késes szeletelőrendszerrel is rendelhető, melynél a kések hidraulikusan mozgathatók.

gép

A szenázsbálák készítéséhez 7 vagy 15 késes szeletelőrendszer is rendelhető – fotó: mascar.it

A 2,1 méteres munkaszélességű, négy ujjsoros, vezérelt ujjas rendfelszedőnél az ujjak távolsága 65 mm, a termény egyenletes továbbítását pedig rotoros rendszer segíti, így még a nagyon rövid szálasanyagot is könnyen fel lehet a géppel bálázni, nem hull ki a továbbító csatornából a termény.

A Monster 770 Plus és Cut 770 Plus típusváltozatok opcióban 2,25 méteres szélességű rendfelszedővel is rendelhetők. Amennyiben valamilyen nem várt oknál fogva eltömődés lépne fel, annak áthidalására a bálakamra alja hidraulikusan lenyitható, így akár a fülkéből megszüntethető.

gép

Ha eltömődés lépne fel, akkor a bálakamra alja hidraulikusan lenyitható, így akár a fülkéből megszüntethető – fotó: mascar.it

A bálák formázásáról a "Monster 770 Smart" változatnál 5 darab, fémkapcsokkal végtelenített heveder gondoskodik, míg a 770 Plus és Cut 770 Plus verzióknál három darab széles, fémkapcsozás nélkül végtelenített heveder formázza a bálákat. Az erős, Continental gyártmányú hevederek már 60 cm-es bálamérettől megkezdik a tömörítést. A bálakamra mechanikus reteszelésű, így mindig biztosan zár, mivel nem hidraulikus rendszerre van bízva a zárás.

bálázó

A bálák formázásáról a "Monster 770 Smart" változatnál 5 darab, fémkapcsokkal végtelenített heveder gondoskodik – fotó: mascar.it

A bálázó különböző munkaműveleteiről az M700 vezérlő terminál tájékoztatja a kezelőt, illetve ezen keresztül valósítható meg az eszköz vezérlése is. A bála tömörsége a vezérlő monitoron állítható, külön a mag, külön a palástnyomás megadásával.

A vezérlőrendszer tervezésénél a gyártó gondolt arra is, hogy ne kelljen lemondani a munka befejezéséről akkor sem, ha az elektronikus rendszer valamilyen nem várt ok miatt meghibásodna. A bálázón összesen kétféle szenzort alkalmaznak, így amennyiben a kritikus helyen lévő szenzor meghibásodik, úgy egy kevésbé fontos funkciót ellátóval (pl. bálakidobó szenzor) helyettesíthető, és befejezhető a műszak.

kép

A bálázó különböző munkaműveleteiről az M700 vezérlő terminál tájékoztatja a kezelőt, illetve ezen keresztül valósítható meg az eszköz vezérlése is – fotó: mascar.it

A vezérlő számítógép meghibásodása esetén sem kell hogy félbehagyjuk a betakarítást, mivel a számítógép megkerülhető. Ebben az esetben a traktor világításával adhatunk jelzés a bálázónak a kötözés indítására. Ilyen esetben a korábban beállított paraméterek szerint folytatódhat a bálázás a probléma kijavításáig.

A bálázó alapfelszereltségben számos olyan kiegészítőt nyújt, amely más, konkurens, hasonló árkategóriájú modelleken opcióban érhető el. Itt a standard kivitel része többek között az automata láncolajzás, a központi zsírzó vagy a nagy hajlásszögű kardán.

gép


Az alapfelszereltség része többek között  az automata láncolajzás, a központi zsírzó – fotó: mascar.it

A Monster bálázó üzemeltető traktorral szemben támasztott minimális teljesítményigénye 80-90 LE, szeletelős változaté pedig 100 LE. A hidraulikus egységek működtetéshez pedig két kettős működésű hidraulikakörrel kell rendelkeznie az erőgépnek.

Fonnyasztott takarmány bálázása egy 90 LE-s erőgéppel is megoldható, de amennyiben nagy nedvességtartalmú szenázsbálát készítünk és a szeletelő rendszert is alkalmazzuk, akkor 110-120 LE-s traktorra van szükség, hiszen mind az aprítás, mind pedig a nagyobb bálatömeg mozgatása több teljesítményt igényel.

A Mascar Monster 770 Smart bálázó 2017 márciusában 7 390 000 Ft + áfától elérhető a SZEGÁNA Kft. kínálatában.