A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) közreműködésével – 2018. szeptember 20-21-én Mezőhegyesen rendezi meg a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowt. Az ország legnagyobb szántóföldi rendezvénye 42 hektáron várja az agrárszakembereket és az érdeklődőket. Az őszbe érkezvén a gépbemutatók középpontjában a betakarítás lesz. Az eseményre ingyenes a belépés.

Az idei gépkiállítás a betakarításra fókuszál – fotó: NAK

A többi hevederes traktoroknál megszokotthoz képest a Fendt 900 Vario MT nem egy univerzális traktor áttervezésével készült. E traktor kifejlesztése során kifejezetten hevederes traktor volt a cél, ami érezhető is. Legszélesebb munkagépek, legmeredekebb lejtők, legnehezebb körülmények – a Fendt 900 Vario MT erőgépet ezeknek megfelelően fejlesztették ki. A Fendt 900 Vario MT Mobil Trac System (MTS) 30 év tapasztalatát egyesíti a hevederes járószerkezetek terén.

A Fendt 900 Vario MT Mobil Trac System (MTS) 30 év tapasztalatát egyesíti a hevederes járószerkezetek terén – fotó: Fendt

Idén augusztusban az USA-ban mutatták be az American Robotics cég által tervezett drónt, amely abban különbözik a mezőgazdasági piac által kínált egyéb drónoktól, hogy nem igényel külön kezelőt. Ez egy autonóm készülék, amelybe akár egy évre előre be lehet programozni feladatainak végrehajtását.

A drón egy évig is képes önállóan dolgozni – fotó: farmindustrynews.com

Már hagyománynak számít, hogy koraősszel felbőgnek a Deutz-Fahr motorok és gazdálkodók sereglenek Felsőszentivánra, a Dorker Kft. szántóföldi gépbemutatójára. A jól ismert traktor- és munkagép-portfólió felvonulása után új színfolt is megjelent a palettán egy Faresin teleszkópos rakodógép formájában, amely aktívan kivette a részét a show-ból.

Ilyen egy férfias traktormosás – fotó: Agroinform.hu

Az idén ünnepeli piacra lépésének fél évszázados jubileumát a Zetor Crystal széria. Cikkünkben a traktorcsalád dicső múltjának fontosabb pillanatait idéztük fel. A cseh Zetor, a Lengyel Ursus-sal 1962-ben kötött gyártási és fejlesztési együttműködését követően a hatvanas évek közepén határozta el, hogy a középnehéz erőgépkategóriában egy teljesen új fejlesztésű sorozatot készít.

Zetor Crystal 16045 – fotó: Zetor Tractors a.s.