Közel tucatnyi gép, illetve gépkapcsolat mutatta be gyakorlat közben képességeit a bemutató során, ezeket az eszközöket mutatjuk be röviden beszámolónkban.

gép

LEMKEN Rubin 12 rövidtárcsa a bemutatón – fotó: Agroinform.hu

A három éve debütált LEMKEN Rubin 12 rövidtárcsa-széria tagjai a két sorban elrendezett, 736 mm átmérőjű, homorú csipkés tárcsák alkalmazásával olyan munkamélységben képesek dolgozni, mint egy szántóföldi kultivátor, de azoktól sokkal intenzívebb a keverő és rögtörő hatásuk.

A sorokban szimmetrikusan elrendezett tárcsák oldalra húzástól mentes vontatást garantálnak nagy munkasebességnél is. Az első tárcsasor mögött egy fogas boronasor intenzív keverést és rögtörést végez, míg a második tárcsasor mögötti egyengető borona egyenletesen elosztja a talajt.

gép

A fogas boronasorok önreteszelő központi mélységállítással rendelkeznek – fotó: Agroinform.hu

Mindkét borona önreteszelő központi mélységállítással rendelkezik. A mélységjelzővel egybeépített hidraulikus mélységállítás a munkamélység fokozatmentes állítását teszi lehetővé a traktor fülkéjéből. Az önszintező, függesztett elmunkáló hengerek jól követik a talajfelszínt.

A tárcsák és a lezáró henger közé helyezett széles abroncsozású futómű jó manőverezhetőséget és biztonságos közúti szállítást tesz lehetővé. A Rubin 12 széria kínálata tavaly nyáron egy hétméteres munkaszélességű változattal tovább bővült.

gépA LEMKEN Saphir 7/300 DS-B mechanikus vetőgépből és LEMKEN Zirkon 8/300 forgóboronából álló vetőgép-kombináció – fotó: Agroinform.hu

Széles vetőgépkínálatukból már többször láthattuk hazai szántóföldi bemutatón a LEMKEN Saphir 7/300 DS-B mechanikus vetőgépből és LEMKEN Zirkon 8/300 forgóboronából álló vetőgép-kombinációjukat, amelynek kiváló munkájában most sem csalódhattak a szakemberek.

A Saphir vetőgépnél háromféle adagolókerék-változat közül választhatunk (Conti Plus, Mono Plus, Mega Plus), a különböző vetőmagféleségeknek megfelelően, és ezek könnyen, gyorsan cserélhetők. A gép soronként tömörítő kerékkel, illetve Easy Tronic vezérlésű művelőút-automatikával is rendelkezik.

gép

A LEMKEN Karat 9 nehézkultivátor függesztett változata – fotó: Agroinform.hu

A LEMKEN Karat 9 nehéz szántóföldi kultivátoron a három sorban elhelyezett nyírócsavaros biztosítású kapák és a nagy keretmagasság garantálja a gép kedvező átömlési keresztmetszetét, amely lehetővé teszi, hogy az eszköz nagy szártömeggel borított kukoricatarlón is tökéletesen dolgozzon. A hátsó pálcás lezáróhengerpár rögtörő és visszatömörítő képessége kiváló lezárást biztosít.

gép

A HORSCH TIGER MT nehézkultivátor a bemutatón – fotó: Agroinform.hu

Bemutatkozott munka közben a HORSCH TIGER MT nehézkultivátor, amely lényegében egy rövidtárcsa és a nehézkultivátor elemeinek kombinációja, így a tarlóhántás egyik ideális eszköze. Az 520 mm átmérőjű tárcsalapokkal szerelt dupla csipkés tárcsasort nagy (40 cm) osztástávolságú, két sorban elhelyezett TerraGrip II. felfüggesztésű kapák és acél lezáró henger követi. Az 580 mm Ø SteelDisc henger 175 kg/m nyomással tömöríti a megmunkált talajt.

A központi helyre elhelyezett járószerkezettel végezhető a mélységállítás. A dupla tárcsasor gondoskodik a sekély tarlókeverésről, míg a nagy osztású kapák végzik a mélyebb rétegek lazítását. A gyártó az eszközt a csapadékosabb időjárású, kötött talajú területek műveléséhez ajánlja.

gépA HORSCH PRONTO 6 DC vetőgép – fotó: Agroinform.hu

A bemutatón még a népszerű HORSCH PRONTO 6 DC szemenkénti adagolású vetőgépet is felvonultatták. Ennél a vetőgépnél a tartályból érkező vetőmagmennyiség egy elosztótoronyba kerül, ahonnan csöveken keresztül jut a csoroszlyák felé épített szemenkénti adagolóegységhez, ami a bekerülő vetőmagmennyiséget egyenként, szemenként juttatja ki a csoroszlyáknál.

Az új fejlesztésű szerkezet nagy előnye, hogy mindössze három csavar kioldásával a régi gépekre is felszerelhető. Ennek alkalmazásával a vetőmag állandó tőtávval helyezhető a földbe, ami által a később fejlődő növény termőterülete is egységes és állandó marad.

gép1600 literes fronttartály a HORSCH-tól – fotó: Agroinform.hu

Az 1600 liter befogadóképességű, osztott HORSCH PARTNER 1600 FT fronttartály a TERRANO FM/MT/FX kultivátorokkal kombinációban használható, így lehetőség van két különböző komponensű, illetve a helynek megfelelő műtrágyamennyiség kijuttatására.

Az 1600 literes HORSCH fronttartályt a TERRANO FX-szel kombinálva alkalmazhatjuk. Ezzel a kiegészítő tartályos megoldással akár műtrágya és vetőmag (zöldtrágya, ill. repce) kijuttatása is megoldható. A technikai alapot, mint szenzorok, adagoló motor és elektronika, a PRONTO DC rendszere adja, míg a talajba juttatást a kultivátorkapákra felszerelt elosztók végzik, az aktuális igényektől függően sekélyen, mélyen vagy 50:50 elosztásban.

gép

A fronttartály és TERRANO 3FX nehézkultivátor kombinációja – fotó: Agroinform.hu

Újdonságként mutatkozott be a HORSCH-LEEB PT 350 önjáró permetező. A 7,7 literes MTU (Mercedes) OM 926 LA típusú, Tier4Final emissziós besorolású, 354 lóerős dízelmotor szolgál erőforrásul. Az önjáró kijuttató kipörgésgátlóval szerelt, hidrosztatikus járószerkezet-hajtással, mind a négy kerékre ható nedves tárcsafékekkel (ABS), elektrohidraulikus rendszerű kormányzással rendelkezik.

A járószerkezet felfüggesztése hidropneumatikus rendszerű, automatikus lengéscsillapítású, automatikus alvázszintezéssel és stabilizációval.

gép

Újdonság itthon a HORSCH-LEEB PT 350 önjáró permetező – fotó: Agroinform.hu

A permetező felszerelhető a HORSCH BOOMCONTROL PRO keretvezérlési rendszer kiegészítéseként elérhető lézeres szkennerrel. A rendszer tartalmaz egy, a fülke tetején elhelyezett lézerszkennert, amely a gép teljes munkaszélességében beolvassa az előtte, illetve mellette lévő környezetet, majd az adatokat összegyűjtve a rendszer létrehozza a felszín modelljét. Működés közben a felületi modell segítségével állítja be a megfelelő magasságba és pozícióba a keretet.

gép

A Maschio váltvaforgató ekék két modellje is szántott a bemutatón – fotó: Agroinform.hu

Két ekét is bemutattak munka közben az érdeklődőknek, melyek közül a LEMKEN VariOpal széria már egy széles körben elterjedt, kedvelt váltvaforgató eke. Bemutatkozott továbbá a Maschio újgenerációs ekéje.

A Lelio ekecsalád modelljei négy különböző verzióban rendelhetők meg 100x100 mm-től egészen 150x150 gerendely-keresztmetszetig. Az ekefejek osztástávolságban 85-115 cm között változnak, míg gerendelymagasságban 75-95 cm között választhatóak.

Az Unico és Unico Vario modellek olyan speciális ekefejekkel rendelkeznek, melyek egyaránt lehetővé teszik a barázdában, illetve a tarlón járó üzemmódban való alkalmazást. Ezek a speciális paralelogrammával csatlakoztatott fejek az oldalsó igénybevételtől mentes szántást biztosítanak.

gép

A SOKORÓ SVR típusú, V-elrendezésű rendsodró munkája a bemutatón – fotó: Agroinform.hu

A szálastakarmány-betakarító gépeket két eszköz képviselte. A téti Sokoró Kft. két éve mutatta be először a bemutatón munka közben is felvonultatott SVR típusú, V-alakú rendsodrót.

Az új gép erős, masszív váza, rugózott kialakítású, hidraulikusan mozgatható és fokozatmentesen tehermentesíthető csillagkerekei, munka közben is hidraulikusan állítható munkaszélessége és akár 20-25 km/h munkasebessége a hagyományos rendsodrókhoz képest nagyobb területteljesítményt tesz lehetővé.

A rotoros rendképzőkkel szembeni előnye, hogy a talajegyenetlenségeket jobban követi, ezáltal a képzett rendbe kevesebb szennyeződés kerül, valamint sokkal kisebb fenntartási költséggel üzemeltethető, és jóval kevesebb meghibásodási lehetőséget rejt magában.

gép

A Feraboli Entry 150 fixkamrás bálázó – fotó: Agroinform.hu

A rendsodró által összesodort szálastakarmányt a Feraboli ENTRY 150 hengeres bálázó takarította be. A fixkamrás, rúdláncos rendszerű bálázó 120x150 cm méretű bálákat készít, rendfelszedőjének szélessége 1,7 méter, de rendelhető kétméteres felszedővel is.

Kötözése történhet zsineggel vagy hálóval, de zsineg+hálós kötözés is megvalósítható. A kötözőanyag pozicionálása hidraulikusan történik, opcióban pedig bálakidobó kerettel, központi lánckenéssel és hidraulikus fékkel is felszerelhető többek között.