Szerkesztőségünk a rendezvénysorozat első állomásán, Szentesen vett rész a bemutatón. A megjelent vendégeket a cég ügyvezetője Kovács tamás köszöntötte, a gépeket Tóth Ferenc termékfelelős mutatta be.
AmazoneA felvonultatott újdonságok sorát az Amazone új rövidtárcsa családjára, a Certos nyitotta, melyről korábban beszámoltunk. Az új Certos rövidtárcsa-sorozat megalkotásánál teljesen újragondolták a korábbi rövidtárcsa felépítését és új, integrált futóművel látták el a sorozatot.
AmazoneNőtt a munkaeszköz stabilitása, kiváló fordulékonyságot és maximális szállítási biztonságot adott az új felépítés, így közúton akár már 40 km/h végsebességgel is vontatható a 660 mm-es csipkés tárcsalapokkal szerelt talajművelőgép. A tárcsán mutatkozott be először az új Mátrix tömörítő gumihenger, amely nagyobb, 650 mm átmérőjű, mint a korábbi változat, mintázatának és nagy átmérőjének köszönhetően alacsonyabb a vonóerő-szükséglete.
AmazoneAz új Certos család 4-5-6-7 méteres munkaszélességben érhető el. A szentesi igen kötött – és a hetek óta tartó aszálynak köszönhetően – nagyon száraz gabonatarlón is kiváló munkát végzett a vendégek legnagyobb elismerése mellett az új rövidtárcsa. A gyakorlatban bemutatkozó gépek sorát a Cirrus vetőgépcsalád legújabb generációja folytatta.  Az új változaton számtalan fejlesztést hajtottak végre a gyár mérnökei. A vonórúd immár teleszkópos kivitelben készül, ami lehetővé teszi a kiváló fordulékonyságot még ikerkerekes traktorral történő üzemeltetés esetén is.
AmazoneA nyomás alatti magtartály 60:40 arányban két részre osztott a C-típusjelölésű gépeken. Vetéssel egy munkamenetben műtrágya is kijuttatható a magárokba, az adagolást elektromotor végzi, a kijuttatott mennyiséget pedig az Amatron3 monitoron állíthatjuk be. A kijuttatás a vetőmaggal közös csövön pneumatikus módon történik, melyhez a légáramot hidrosztatikus hajtású ventilátor biztosítja.

A talajfelszín egyengetését Crushboard símítólemezek, a magágykészítést kettesével felfüggesztett, gumibakkos túlterhelés biztosítással ellátott tárcsák végzik. Az előkészített talaj visszatömörítéséről a 880 mm-es új „Matrix” mintázatú fúvott abroncsos tömörítőkerekek gondoskodnak, amelynek mintázata hasonló a fentebb már említett új Matrix tömörítő hengeréhez.
AmazoneA tömörítőabroncsok  a sortávolságtól  függetlenül sávosan tömörítenek elő a vetőcsoroszlyáknak, elősegítve azok pontosabb mélységtartását. Az előtömörített sávokba az áttervezett RoTeC Pro csoroszlyák helyezik a vetőmagot. Ezek úgy lettek kialakítva, hogy ne legyenek nagy törések a vetőmag útjában, minimalizálva azok sérülésének veszélyét. A csoroszlyanyomás maximum 55 kg-ig hidraulikusan állítható. A vetőbarázda takarásáról ferde magtakaró pálcák vagy egyenes takarópálca és magnyomókerék kombinációja gondoskodik, melyek intenzitása a csoroszlyanyomástól függetlenül, külön változtatható.
AmazoneA bemutatkozást az új Cenius 4003-2 TX Super szántóföldi nehézkultivátor zárta, melyről korábban szintén beszámoltunk. A Cenius széria új TX sorozata lényegében a Cenius grubber család bővítése mellett fokozatosan kiváltja majd a Centaur nehézkultivátor-sorozat tagjait is.  A 3, 3,5 4 méteres függesztett a 4 méteres félig függesztett modellek mellett az új TX sorozattal 4/5/6/7 méteres munkaszélességben tovább bővül a kínálat. Az új széria tagjai 13/17/21/25 darab kapával vannak szerelve és 8-15 km/h munkasebesség mellett 8-30 cm munkamélységben dolgoznak.
AmazoneA kapák felfüggesztése igény szerint rendelhető, a hidraulikus vonóerő-növeléssel pedig 1500 kg-ot tudunk a traktor hátsó tengelyére terhelni. A négy sorban elrendezett kapák a bemutatón is felvonultatott "Super" kivitelen 3D rugós túlterhelés biztosítással vannak felszerelve és 600 kg-os terhelés esetén oldanak ki. A "Special" verzió nyírócsavaros késbiztosítással rendelkezik. A bemutatott kultivátort többféle kapával fel lehet szerelni üzemeltetési igénytől és munkakörülménytől függően.
AmazoneA gyakorlatban bemutatkozó változat HD erősített kopásállóságú betétekkel szerelt C-Mix kapákkal dolgozott, ami oldalszárnyakkal bővíthető, így egy-egy kapa 350 mm szélességben megmunkálja a talajt, 28 cm-es osztástávolsággal. Teljesítményigénye 70-80 LE/méter. A négy sor kapából a második, illetve a harmadik kapasor felhajtható, így a talajviszonyoknak és az erőgépünk teljesítményének megfelelően tudjuk variálni az aktív művelőelemek számát. A kapák által fellazított talajt egysoros elmunkáló tárcsasor egyengeti és egy elmunkáló henger tömöríti és zárja le, amely az igényeknek megfelelően többféle kivitelből választható ki (pálcás, tandem, U profil, gumi, ékgyűrűs). A hengert igény szerint le is lehet szerelni, amely főleg késő őszi alapművelésnél jelenthet előnyt.

A rendezvényen készült további képeinket IDE kattintva tekinthetik meg.