A kisbálakészítő gépek egyre inkább visszaszorulóban vannak a betakarítási technológiában, többek között nagy élőmunkaigényük miatt.

bálázó

Régebben a legnagyobb arányban csak változókamrás, hazai gyártású bálázókat alkalmaztak a gazdaságok – fotó: Agroinform.hu

Míg néhány évtizede szinte csak változókamrás hengeres bálázókkal dolgoztak a gazdák, addigra napjainkban már a fixkamrás körbálázók aránya legalább akkora a magyar gazdaságokban, mint a változókamrás típusoknak.

Az igen széles hazai hengeresbálázó-piacon nincs könnyű helyzetben az a gazdálkodó, aki ilyen eszköz beszerzésére vállalkozik. Főleg a jó ár/érték arányú, egyszerű felépítésű kategóriában igen nagy a kínálat, így nagy tájékozottságot kíván a megbízható, ideális bálázó megtalálása.

A változókamrás típusoknál lucernabálázást 22-25 százalék nedvességtartalomnál végezhetünk, míg a fixkamrás bálázókkal 55-65 százalék nedvességtartalmú lucernaszéna is betakarítható, így akik a takarmányozásban előnyösebben alkalmazható, nagyobb tápértéket biztosító bálacsomagolással készített szenázsbála-készítés mellett döntenek, azoknak egyértelműen a fixkamrás bálázóra van szükségük.

bálázó

Bálaszenázs készítésére az állandó bálakamrás gépek ideálisan alkalmasak – fotó: Agroinform.hu

Bálaszenázs készítésére az állandó bálakamrás gépek ideálisan alkalmasak, mivel ezek laza közepű, hengerpaláston tömör hengerbálákat készítenek, amely felépítés kedvez az erjedési folyamatoknak. Ebben az esetben a fixkamrás bálázót célszerű szeletelő rendszerrel rendelni.

A nagyobb tömörség és a bála könnyebb bontása érdekében javasolt a szeletelő berendezés használata, ami javítja az erjedés minőségét.

bálázó

Amennyiben szenázsbála-készítéshez alkalmazzák a fixkamrás bálázót, ott célszerű szeletelő rendszerrel rendelni a gépet – fotó: Agroinform.hu

Ahol nem bálaszenázsként, hanem kazlazással tárolják a lucerna-, illetve gyepszénabálákat, ott egyértelműen a változókamrás bálázógépek nyújtják a jobb választás lehetőségét, hiszen tömörebb, alaktartóbb bálákat készítenek, és terület-, illetve tömegteljesítményük is nagyobb a fixkamrás gépeknél.

A változó bálakamrás rendszer egyenletesebb tömörségű bálát készít, amely száraz széna, illetve szalma bálázása esetén is előnyösebb, különösen mozgatás és tárolás szempontjából.

bálázó

Szalmabálázáshoz egyértelműen a változókamrás megoldású bálázók alkalmazása javasolt – fotó: Agroinform.hu

Szalmabálázáshoz egyértelműen a változókamrás megoldású bálázók alkalmazása javasolt, hiszen itt a minél nagyobb bálatömörség nagyon fontos tényező. A görgős, fixkamrás gépekkel szemben szalmabálázáskor a változókamrás hevederes bálázóknál nem kell a bálamegcsúszástól tartani, így megfelelő tömörséggel nagy tömegű szalmabála is készíthető ezekkel az eszközökkel.

A hengeres bálázógépek kiválasztásánál ugyancsak fontos szempont a bálaszállítást végző szállítójárművek rakfelületének mérete, hiszen ehhez igazodva kell kiválasztanunk a leendő bálázónkat.

bálázóFontos szempont a bálaszállítást végző szállítójárművek rakfelületének mérete – fotó: Agroinform.hu

A körbálázóknál a bálaszélesség a meghatározó tényező. Nagyon sokszor találkozhatunk az utakon olyan bálát szállító járművekkel, amelyekről a két szélén sokszor veszélyesen kinyúlnak a szállított bálák, melyeket – amellett, hogy a közlekedésre is veszélyt jelentenek – a "hatóságok" sem mindig néznek jó szemmel.

Ha minél kevesebb üzemidőt akarunk a bálakidobással tölteni, akkor érdemes összehasonlítani a különböző hengeres bálázók bálakidobási idejét, hiszen ezek olyan állásidők, amelyek nagyban befolyásolják a gép terület- és tömegteljesítményét.

bálázó

A piacon elérhető egyik leggyorsabb ürítésű bálázó – fotó: Agroinform.hu

Ma már léteznek olyan modellek, amelyek jelentősen gyorsabban, a hagyományostól eltérő módon ürítik a kész bálát. A rugós bálakidobó keret alkalmazása is nagyban meggyorsítja a bála ürítését, sőt így a hátratolatástól is megkíméli a kezelőt. Ez néhány bálázónál az alapfelszereltség része, de a legtöbb típusnál opcióban kérhető kiegészítő, viszont az üzemidő, amit megtakarít vele a felhasználó, sokszorosan megtéríti a plusz beruházási költségét.

Ugyancsak üzemidő-megtakarítást befolyásoló tényező, hogy az adott bálázó tárolójában hány tekercs zsineget vagy hány hengernyi bálahálót lehet betárolni. Minél nagyobb ilyen téren a kapacitás, annál kevesebbszer kell feltöltés miatt feleslegesen állni műszak közben.

bálázó

A rugós bálakidobó keret sokat gyorsíthat az ürítésen – fotó: Agroinform.hu

Minden bálázó ellensége az eltömődés, amely általában a rendfelszedő és a bálakamra közötti anyagtovábbító csatornában fordul elő, a nem jól megválasztott munkasebesség vagy a hirtelen változó sűrűségű rend miatt.

Napjainkban ma már a bálázógyártók szinte mindegyike kínál ennek áthidalására hidraulikusan lenyitható, eltömődést áthidaló rendszert, amely általában a bálakamra aljának lenyitásával szünteti meg az átmeneti torlódást.

Nem utolsó szempont a bálázó teljesítményigénye sem, hiszen a pluszkiegészítők, mint pl. a szeletelő berendezés, a továbbító rotor vagy a rendfelszedő konstrukciója, mind-mind nagyban befolyásolja, hogy mekkora egy adott kamraméretű fix- vagy változókamrás bálázó energiaigénye. Ez hosszú távon meghatározza az üzemeltetési költségeket.

Ha bálázót keres, érdemes az Agroinform.hu Apróhirdetés és Géppiac rovatainak ajánlatai között böngésznie.