Az elsőként értékesített gépek között találunk olyanokat, amelyek már 20-30.000 ha területet műveltek meg, de a mai napig is kifogástalanul működnek, komolyabb meghibásodás nélkül, kizárólag a kopóalkatrészek cseréjével és időszakos karbantartásokkal fenntartható üzemképességük. A Farmet a.s. mezőgazdasági gépgyár történetének igazi sikerterméke a kompaktor, amely vezértermékké teszi a típust.farmet

A rendelkezésre álló munkaszélesség-választék a legkisebbtől a legnagyobb erőgépekhez is megfelelően illeszthető gépeket kínál, mivel 2,5-15,7 m-es munkaszélességig 11 különböző méret közül választhatnak a gazdálkodók. A Farmet kompaktorok függesztett kialakításban 2,5-3-4 m-es, félig-függesztett kivitelben 3-4-4,5-5-6-7-8-10-12,5-15,7 m állnak rendelkezésre. Valamennyi gép kompakt szállítási méretekkel rendelkezik, a 3 m-nél szélesebb változatok szárnyai hidraulikusan felhajthatóak. Az ötletes összecsukási mechanizmusnak köszönhetően még a 15,7 m-es K 1570 PS sem szélesebb 3 m-nél és nem magasabb 4 m-nél szállítási pozícióban.

farmet

A kompaktorok felépítésére jellemző a kettős vázszerkezet, amely alapvetően meghatározza a gépek működési tulajdonságait. A külső váz az elülső és hátulsó 400 mm átmérőjű hengeren fut, erre a vázra kerül fel az első és hátsó simító. A félig-függesztett változatok első munkavégző része az 1 pár, 5 m-es munkaszélességtől felfelé a 2 pár rugós biztosítású nyomlazító, amely az alapfelszereltség részét képezi. Opcióként, különösen a nagy munkaszélességű változatok esetén, ikerkerekes traktorokhoz 3, vagy akár 4 pár nyomlazító is felszerelhető a gépekre. A nyomlazítókat a henger elé felszerelt frontsimító követi, amely különösen szántáson, egyenetlen talajfelszínen tesz jó szolgálatot, mivel elvégzi az elsődleges egyengetést, felszínalakítást. Ennek következtében a gép sokkal pontosabban tudja tartani a beállított munkamélységet. A simító rugófeszítéssel van ellátva, szinte robbantja a nagyobb rögöket, magassága pedig alapfelszereltségben csapokkal, opcióként hidraulikusan, a traktor fülkéjéből állítható. A simító mögött helyezkedik el a 400 mm átmérőjű front rögtörő henger, amely laposvas pálcás, vagy újabban csavart laposvas pálcás.farmet

Ez utóbbit 2014-től gyártja a Farmet, robosztusabb felépítésű, simább futású, illetve a vastagabb pálcák közötti nagyobb távolság következtében nedves talaj esetén sem hajlamos a betapadásra. A paralelogramma függesztéssel kapcsolódó belső vázra rögzítik a kapasorokat és a középső simítót. A legnépszerűbb kapasor a két soros „A” kapamező, amelynek teljes átfedésben lévő lúdtalp kapáit kettős laprugós biztosítással látják el. A rugós biztosítás előnye a folyamatos munkavégzésen túl a kiváló rögrendező hatás és a növényi maradványokkal szembeni nagyobb tolerancia. A kompaktort lehetséges felszerelni 4 kapasoros „B” kombinátor mezővel is, de ezt általában csak kiegészítő jelleggel, az „A” kapamező mellé rendeli néhány gazda, főként kora tavaszi magágykészítéshez. 2015-től rendelhető a szintén rugós biztosítású „C” kapamező, amely egy robosztusabb spirálrugós megoldással van ellátva és a nagyobb kapatávolság miatt a szármaradványokkal szembeni eltömődésre nem annyira érzékeny. hunfert

A kapasorok munkamélysége fokozatmentesen, csavarorsóval állítható, de opcióként lehetőség van a gépeket hidraulikus munkamélység-állítással is ellátni. A kétsoros kapamezők után felszerelt, magasság-állítható középső simító tovább egyengeti a felszínt. A hátsó lezáróhenger a Magyarországra kerülő gépek esetén szinte mindig a kiváló rögtörő hatással rendelkező crosskill henger, főként tavaszi munkára, illetve könnyű talajok esetén használatos a laposvas pálcáshenger.

henger

Crosskill henger

A lezáró hengersor után található simító a terület végső egyengetéséről gondoskodik, illetve ide kerülnek rögzítésre a crosskill hengerhez való sárkaparók is. A félig-függesztett változatok erős szállítótengellyel rendelkeznek, 5 m-es munkaszélességtől felfelé alapfelszereltség a légfék. A tengelyekre széles (19.0/45-17) abroncsok kerülnek, amelyek mind közúton, mind a dűlőutakon rendkívüli stabilitást biztosítanak a vonuláskor.

A kompaktorok okszerűen összeválogatott művelő elemei lehetővé teszik az egymenetes magágykészítést, ennek következtében üzemanyagot, munkaidőt takaríthatunk meg, illetve csökkenthető a talajok vízvesztesége és a taposásból eredő tömörödés. A kompaktorral kialakított magágy ideális szerkezetű valamennyi szántóföldi növénykultúra számára: a gép az átfedésben lévő kapáknak köszönhetően a vetési mélységben elvágja a teljes talajszelvényt, megszünteti a kapilláris hatást. Az így kialakított vetőpadig a talaj alulról nedves marad, a vetőpad fölött a pedig a vetőmag számára ideális, apró morzsás, gyorsan melegedő talajréteg alakul ki, amely mentes a nagyobb rögöktől, légzárványoktól. A nagyobb rögfrakciót a gép a felszínre hozza, amely első ránézésre esetleg szokatlan lehet, de az erózió és defláció ellen kiváló védelmet nyújt, valamint ellentétben az apró morzsás felszínnel a heves esők után kialakuló cserepesedés ellen is biztos védelmet jelent.

magágy

Az előzőekben említett talajszerkezet kialakításában a rugós biztosítású művelő kapáknak van döntő szerepe, amelyek a gép haladása közben folyamatosan rezegnek és így kiváló rögrendező hatást fejtenek ki, illetve a területen lévő növényi maradványokat, gyomokat könnyebben elhagyja a gép, mint a merev kapás változatok esetén. Az átfedésben lévő kapák további előnye, hogy a magágykészítéssel egy menetben teljes felületű gyomirtást is végeznek, így a kultúrnövény nem több hetes hátránnyal indul a területen meglévő gyomokkal szemben.

A kompaktorok gyártása során – hasonlóan a Farmet gyár többi termékéhez – alkalmazásra kerül az eXtraSteel Line® technológia, amely a vázszerkezet terhelésnek kitett pontjai és az állító mechanizmusok esetében extrém szilárdságú anyagok felhasználását jelenti. Ez garantálja a gépek hosszú hasznos élettartamát és minimális karbantartási igényét. A gyártó a minőség iránti elkötelezettség jeleként 2 éves garanciát biztosít valamennyi termékére!

Végezetül néhány gazdálkodói vélemény a Farmet kompaktorokról:

Dunántúli 5határ Kft. - Csepregi Attila (Lajoskomárom, Fejér megye)

Gép típusa: Farmet K 800 PS és K 1000 PS

„220 és 335 LE-s traktorokkal üzemeltetjük a kompaktorokat. A gépek asztal simaságú földet tudnak készíteni. A korábbi hepehupás területekhez képest a felület sokkal szebb, a kelés egyenletesebb, permetezéskor a szórókeret nem billeg. A preemergens gyomirtás is sokkal hatékonyabb. Általában 13 km/h körül húzzuk a gépeket, az ágyekés szántások elmunkálásánál ez a sebesség kisebb, a fogyasztás viszont magasabb, mint a váltvaforgató ekés szántások elmunkálásakor, vagy a több szezonban kompaktorozott területeken. Korábban már kompaktorozott területeken az 5 l/ha alatti üzemanyag fogyasztás is elérhető.”

Kusztor Kornél (Felsőszentiván, Bács-Kiskun Megye)

Gép típusa: Farmet K 300 N

„Az átlagos szántóföldi kultúrákon túl (kukorica, napraforgó, búza, árpa) mák, zöldborsó és fűszerpaprika magágy készítéséhez használjuk. Nagyon kedvező tapasztalataink vannak, szép és egyenletes magágy készül a géppel. 100 LE-s traktorral 10-13 km/h sebességgel üzemeltetjük.”

Try-Béta Kft - Dominkó Zsolt (Orosháza, Békés megye)

Gép típusa: Farmet K 450 PS

„A gép a talajfelszínt kiválóan kiegyenlíti, a kapák vetőpadot (padka) alakítanak ki, a felette lévő réteg porhanyós, aprómorzsás lesz, ez által a talaj vízháztartása kiválóvá válik. A kapák átfedése miatt a talaj 100 %-ban átdolgozásra kerül és a gép elvégzi a mechanikus gyomirtást is. Ettől jobb magágykészítőt, mint a Farmet kompaktor, nem tudok elképzelni a gazdaságomban!”

Kiss Gyula (Szabadhidvég, Fejér megye)

Gép típusa: Farmet K 700 PS

„A cukorrépa kétszeresét hozta, mint korábban, a napraforgó és kukorica gyomirtása redukálódott egyszeri kezelésre, a lucernának tökéletes talajt készít, most gyepet telepítünk vele. Minden növény egyszerre pattan ki a földből, nincsen elhúzódó kelés, ezért az állati kártevők kártétele is kevesebb. A gép legnagyobb erénye a nedvesség megőrzése, mert nem szellőzteti ki a talajt!”

Gyurecskó Lajos (Kálmánháza, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Gép típusa: Farmet K 600 PS

„Szerintem a magágykészítés legfontosabb eszköze! Most készítjük elő a talajt a kukorica vetéséhez, melyet 6-8 cm mélyre vetünk majd. A kompaktor eleje simít, egyenget, a közepe elkészíti a vetőpadot és újra egyenget, a crosskill henger pedig szépen lezárja a talajt. Rögárnyék nincs, a kapamező mechanikus gyomirtás végez. Meg kell nézni, hogy mi van a felszín alatt: ott a vetőpad, az a lényeg!”

További információkért, elérhetőségekért kattintson IDE!

Dr. Szabados Tamás
www.farmet.hu
Facebook: Farmet Gépek Magyarországon