A Királyság legnagyobb szántóföldi gépbemutatójára nemsokára, június 15-16-án kerül sor. Idén több mint 25.000 látogatót várnak a kelet-angliai Cambridgeshire-ben. Ennek az eseménynek a „beharangozó” anyagai között bukkantunk az egyik kiállító előzetesére, amelyet aktualitása miatt érdemes végigolvasni. A permetezőgépek rendszeres, most már kötelező felülvizsgálatára gondolok, amelynek gazdája itthon a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara már működő növényvédő gép ellenőrző állomása. Ők franchise-rendszerben adják tovább ismereteiket a most szerveződő országos hálózatnak. A kérdés csupán az: megoldható-e ez a 2016. december 14-i határnap előtt? Bízunk benne, hogy igen.

A szigetországban ugyanis 2003 óta működik ugyanez a rendszer, ráadásul önkéntes alapon: a gazdák részéről pénzben kifejezhető siker, a vizsgáló személyzet számára pedig tisztes megélhetés.

Az NSTS az Egyesült Királyság országos permetező- és műtrágyaszóró gép felülvizsgálati rendszerének felügyelője és nyilvántartója 2003 óta. Az önkéntes alapon szerveződött egyesület jogosult kiadni a szupermarketek és az élelmiszerbiztonsági láncban érdekelt kereskedők által megkövetelt bizonylatot arról, hogy a termelés során felhasznált gép megfelelő állapotban volt és megfelelt a fenntartható mezőgazdálkodás követelményeinek. Évente 15.000 permetezőgép ellenőrzését szervezik meg.

A teljes permetezőgép-felülvizsgálat 47 részletre terjed ki. Ebből az első 30 tételnek megfelelőnek kell lennie ahhoz, hogy a gép pozitív minősítést kapjon. Az ezt követő 10 pont szerinti ellenőrzés tanácsadás jellegű. A lista utolsó helyein szereplő 7 ellenőrzés opcionális, a gazda külön kérheti. Az NSTS a rendszerbe történő bejelentkezéskor £25.00 (HUF 10.300) díjat számít fel.

Növényvédő Gép Ellenőrző Állomás

A első hazai Növényvédő Gép Ellenőrző Állomás AAMS-Salvarani keresztirányú szórásegyenletességet mérő automatizált mérőkocsija – fotó: Agroinform.hu

Jelenleg 230 vizsgáló állomást tudnak javasolni az Egyesült Királyság egész területén. Ezekben több mint 600 kiképzett szakember áll a gazdák rendelkezésére. A regisztrációs díj fejében a pozitív vizsgálatot követően a NSTS az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal által elfogadott igazolást is kiadja, és a vizsgálati eredményeket – az adatvédelmi előírások szigorú szem előtt tartásával – rendszerezi és archiválja. A bevizsgálás díját a gazdával kapcsolatba lépő szakember kölcsönös egyetértéssel állapítja meg.

A legnagyobb hálózattal a „Spreader & Sprayer Testing Ltd” rendelkezik, akik a permetezőgépek mellett műtrágyaszórók bevizsgálásával is foglalkoznak (itthon is megoldható lenne!). Az ő ajánlati áraik permetezőgépnél: 17 m alatt £136 Ł (HUF 56.032 HUF), 17 m felett £170 Ł (HUF 70.0040 HUF), természetesen a szakértő utazási és szállítási, illetve esetleges javítási költségei mellett. Műtrágyaszóróknál az alapárak: £190 (HUF 78.280) <16m; £210 (HUF 86.520) 16-24m; e felett £230 (HUF 94.760) Díjaik 2 vagy 3 gépnél már 10%-kal mérséklődnek. 4 gépnél vagy még többnél 20% a kedvezmény. És ez nemcsak a permetezőgépekre, hanem a műtrágyaszórókra is vonatkozik! Ha egy helyszínen több gépet is bevizsgálhatnak – és a szomszédos gazdák miért ne élnének ezzel a lehetőséggel? – akkor az engedményt ők is megkapják.

Miért ne lehetne itthon is elterjeszteni a műtrágyaszórók szórásképének rendszeres ellenőrzését? Angliában ilyen bevizsgálási árak mellett is megéri az évenkénti ellenőrzés 100 tonna feletti kijuttatás vagy eltérő tulajdonságú műtrágyák esetén. Szerintük a keresztirányú szórásegyenletesség 20% feletti variációs együtthatója esetén érezhetően csökken a terméshozam. Lehet, hogy ez a fajta odafigyelés a precíziós gazdálkodás előszobája?