2013 novemberében az AXIÁL Kft. szakmai útra vitte el 40 partnerét a marktoberdorfi Fendt gyárba. A festői környezetben lévő bajorországi részen már láttunk havas hegytetőket a gyár hátterében. Első napon gyárlátogatással kezdtük a programot. A gyülekező a gyár melletti Fendt Forumban volt, az épület nem egész két hete átadott új szárnyában, ahol berendezésre került egy kis múzeum rész és a Fendt shop is megújult. A túrát egy rövid image film megtekintésével kezdtük ahol megismerkedhettünk a gyár több mint 80 éves múltjával. Ezután rövid balesetvédelmi oktatást kaptunk, majd megkezdtük a 3km-es sétánkat a 27ha-os gyárterületen. Sajnos fényképek itt nem készülhettek, de mindenkinek nagyon tetszett a tisztaság, rendezettség.

Láthattuk a nyers öntvényekből hogy születnek beépíthető alkatrészek a nagy CNC megmunkáló központok segítségével, a saját maguk végzett hőkezelésekkel. Több kisebb előszerelő szalag után kezd formát ölteni a traktor a végső szerelőszalagon. Érdekes látni, hogy egyszerre több típusú erőgép is követi egymást a szalagon, vagyis több szériát gyártanak egyszerre a beérkező igények szerint. Az évi 18.000 db mindegyikét csak rendelésre gyártják, egy darab sem készül raktárra. Megtekinthettük az egyedülálló festő részleget, ami szinte teljesen robotizált és nagyon környezetbarát technológiával dolgozik. Nemhiába jelenleg ez Európa legmodernebb traktorgyára.

A gyár megtekintése után lehetőségünk nyílt kipróbálni néhány gépet a saját próbapályájukon. Ebéd után egy közeli biogáz üzemet nézhettünk meg ahol a túra alatt a tulajdonos elmondta személyes tapasztalatait a beruházásról.

Második napunk kulturális programmal telt el:  Münchent néztük meg idegenvezető segítségével. Reméljük hasznos volt a program partnereink számára: akinek van Fendt erőgépe az megbizonyosodhatott arról, hogy jól választott - akinek pedig még nincs az láthatta milyen körülmények közt készülnek ezek a prémium kategóriás gépek.