Az AGCO/Fendt a Variotronic koncepcióját számos új, innovatív funkcióval bővítette, és optimalizálta az EGY-terminálos stratégiát is. Az egységes vezérlési koncepció most mind a gyártási szériáknál, mind az egyes gépfajtáknál együttesen elérhető: az 500-900 Vario traktorszériáknál, a Katana 65 és 85 silózóban és a Fendt C valamint az új P és X szériás kombájnokban.

A traktorokba most többek között az automatikus szekcionált munkaszélességszabályozás (a SectionControl), az AGCOmmand telemetrikus rendszer és az precíziós technikával ismerkedők számára az egyszerűen kezelhető VarioGuide Light alapverzióját is beszerelték, amely a 7”-os Varioterminallal is már rendelkezésre áll. A Fendt silózókat valamint a P és X szériás kombájnokat szintén új párhuzamvezetéssel és dokumentációs rendszerrel látták el.

Az AGCO elindította globális vállalati stratégiáját a FUSE Technologies-t

A globális mezőgazdaság jelentősége a világ népessége és a környezet szármára egyre inkább növekszik. Ez a teljes ágazat átformálódását eredményezi, mert a gazdák érdeklődése egyre inkább az intelligens gépek felé fordul, amelyek beleillenek vállalkozásuk koncepciójába.

A termékek, amelyeket az AGCO kínál, ennek megfelelően már nemcsak a hatékonyság és a mezőgazdasági nyereség felé irányulnak, hanem például a talajvédelem felé is, ezenkívül a felhasznált vízmennyiség és károsanyag-kibocsátás csökkentését is célként tűzik ki. A fejlődés, amely az AGCO fenntartható víziójával jár együtt: „csúcstechnológiai megoldások professzionális gazdáknak a világ élelmezéséért” („High-tech solutions for professional farmers feeding the world”).

A kulcsfontosságú technológiák és szolgáltatások annak érdekében, hogy ezeket az igényeket kielégítsék, fellelhetők a "Precision Farming" alkalmazásában. Az alkalmazás célja az volt, hogy a vas és acél technológiát intelligens elektronikai megoldásokkal, mint például a Variotronic koncepció, valamint a kereskedői hálózat bevonásával, professzionális szervizzel kössék össze – mégpedig minden mezőgazdasági gépre és márkára kiterjedően, amelyeket a gazdák használnak.

A mezőgazdasági vállalkozások ma már például gyakran olyan gépparkkal rendelkeznek, amelyben különböző gyártók gépei találhatók. Ezen oknál fogva különböző adatfeljegyzésre használt rendszereket is alkalmaznak. A FUSE célja az, hogy a különböző gyártók és az AGCO márkák adatait egy rendszerbe, az AGCOmmand telemetrikus rendszerbe egyesítse. Egy másik példa a fejlesztésre a párhuzamvezetés, méghozzá a VarioGuide és AutoGuide 3000 rendszerek. Ma már mindkét rendszer az úgynevezett RTCM3 nyílt formátumot használja az RTK jelek fogadására. Mostantól az AGCO minden párhuzamvezetője képes RTK adatokat nyíltan, gyártótól függetlenül fogadni.

A traktor és a csatolt munkagép közötti adatforgalom a szabványos ISOBUS rendszeren alapul. Ezt a szabványt a teljes ipar folyamatosan fejleszti, hogy még több és még biztonságosabb funkciókkal lássák el.  E fejlesztések, mind az AGCO márkáin belül, mind a többi ISOBUS eszközgyártónál a FUSE stratégia részét képezik.

Ez a példa is jól mutatja, hogy hiány mutatkozik a technológiák és a különböző rendszerek kommunikációjának összekapcsolásában és a lehetséges adatforgalom kihasználásában. Annak érdekében, hogy a mezőgazdaság ezen igényét és szükségletét maradéktalanul kielégítse, az AGCO most megfogalmazta az új, márkafüggetlen vállalkozási stratégiáját a FUSE-t. A stratégia neve az angol FUSE (összeolvaszt) szóból ered, mert a stratégia az összeolvadásért illetve az összeköttetésért jött létre. Az AGCO fő márkáival (a Challenger, a Fendt, a GSI, a Massey Ferguson és a Valtra) a fent említett igények konkrét megoldásán dolgozik.

Átfogó és egységes vezérlési koncepció valamennyi széria és gépfajta számára

A kényelmes Variotronic vezérlési koncepcióval sikerült az olyan vevőigényeket, mint például a magas fokú funkcionalitást, a széleskörű beállítási lehetőségeket és egyidejűleg az egyszerű és logikus vezérlést megvalósítani. Ennek az az előnye, hogy minden funkciót – mint pl. beállítás, párhuzamvezetés és dokumentáció – egy terminálon keresztül érhet el. A Katana 65-nél olyan funkciók is rendelkezésre állnak, mint a VarioGuide light és a VarioDoc dokumentációs rendszer. Az új P és X szériás kombájnokat a VarioGuide-dal és VarioDoc Pro-val szerelték fel.

SectionControll: pontos munka az automatikus munkaszélesség szekcionálással

A szántóföldek trágyázásánál illetve növényvédő szerek szórásakor átlagosan 5-10 % átfedést tapasztalhatunk. Ez a többletköltség most elkerülhető az új SectionControl automatikus munkaszélesség-kapcsolóval – amely az 11781 ISO standardon alapszik, hiszen a végzett munkafolyamatok, mint pl. növényvédelmi szerek kijuttatása, műtrágyaszórás vagy vetés, GPS pozíción keresztül automatikusan irányíthatóak.

A pontos GPS pozíciót a VarioGuide párhuzamvezető rendszer adja. A SectionControl csak azt állapítja meg, hogy az adott terület már meg van-e művelve vagy sem. Ha a traktorra egy munkaeszközt csatlakoztatunk, pl. egy permetezőt, a már megművelt területen a megfelelő részszélesség (szekció) automatikusan le-, illetve bekapcsolódik.  A SectionControl funkció a kevesebb átfedés által nemcsak üzemagyagot takarít meg, hanem lehetővé teszi a jobb éjszakai munkavégzést is.

A SectionControl a 10,4”-os Varioterminál megléte esetén a Fendt 500-900 traktorszériájában kapható, valamint utólag is beszerelhető.

VarioGuide light – az automatikus párhuzamvezető alapverziója

Eddig a VarioGuide automatikus párhuzamvezetés csak a Varioterminal 10.4“ esetében volt elérhető. Most már a Fendt kínálatában megtalálható a 7”-os Variotermiálhoz egy egyszerű alapverzió, a VarioGuide Light. A VarioGuide Light optimális a zöldterületek megmunkálásához és nagytraktorokhoz, melyek elsősorban talajműveléssel foglalkoznak, és nincs szükségük a VarioGuide átfogó rendszerének mindegyik funkciójára. A VarioGuide Light az ingyenes korrekciós szolgáltatással, az EGNOS-szal dolgozik. Ott, ahol az EGNOS nem elérhető, korrekciós szolgáltatás nélkül, GPS-szel és GLONASS-szal is lehet dolgozni.

A VarioGuide Light-ot tökéletesen az egész traktorra és annak kezelésére szabták. A kiválló "gyári" megoldás nemcsak kényelmes munkát és komfortérzetet kínál, hanem üzemanyagot és munkaidőt is megtakarít, mivel Ön így kevesebb átfedéssel dolgozhat. Az egyszerű párhuzamvezetés kizárólag a Varioterminal 7“-hez kapható.

VarioDoc Pro AGCOmmand táblatörzskönyvvel: „Farmworks“

A mezőgazdasági vállalkozások számára a dokumentáció a legfontosabb alapja a modern üzemmenedzsmentnek. A VarioDoc-kal ezek az adatok a Varioterminálba való integrálás után minimális időráfordítással, egyszerűen feldolgozhatók és dokumentálhatók. A VarioDoc alapverziója szériaszerűen a Varioterminal 10.4“-hez kapható.

Eddig a BASF-, Helm-, LD-Eurosoft- és AGROCOM- táblatörzskönyveket használhattuk. Az AGCOmmand-dal kibővített VarioDoc Pro és a Farmworks táblatörzskönyv lehetővé teszi a tábla-törzskönyvek nemzetközi használatát. Ezzel lehetséges a pozícióadatok kiegészítő feljegyzése GPS-en keresztül, traktorparaméterekkel, az ISOBUS csatolt munkaeszköz adatainak feljegyzése és a mobiltelefonos adatátvitel is. A vezetőnek lehetősége nyílik választani az automatizált adatfeljegyzés és a megbízásmenedzsment között. Az AGCOmmand-dal összegyűjtött adatok 10 másodpercenként automatikusan eltárolódnak és 5 perces intervallumokban kerülnek a szerverre.

Az AGCOmmand egy márkafüggetlen telemetrikus megoldás a flottamenedzsmenthez és a logisztikához. Ezzel a rendszerrel például meg tudjuk határozni egy Fendt traktor pontos pozícióját vagy pedig azt, hogy mennyi területet műveltünk már meg vele. Ezenkívül kivitelezhető még vele az útvonal optimalizálása, a munkaidő kiszámítása vagy a gépek összehasonlítása is. Az AGCOmmand alkalmazás elérhető a szokásos internetböngészőkön keresztül, és iPad alkalmazásként is kapható.