A betakarítást sok gazdaságban deszikkálás előzi meg. Az állományszárítás tervezhetőbbé teszi a betakarítási munkákat, kiszámíthatóvá válik a technológiailag optimális betakarítási idő megválasztása, így heti körkérdésünk is ezzel a témával foglalkozott.

gép

fotó: Axiál Kft.

A másik nagyon fontos tényező, hogy a betakarítást mindig a lehető legkisebb veszteséggel tudjuk elvégezni. Ezeknek a veszteségeknek a zöme általában a kombájn napraforgó-betakarító adapterénél keletkezik. Ahhoz, hogy ezeket minimalizáljuk, néhány gyakorlati üzemeltetési tanácsot tettünk közzé azok számára, akik a füles-láncos behúzórendszerű soros napraforgó-adaptereket alkalmazzák.

gépfotó: Farkas Imre

Az elmúlt hét agráreseménye a 30. Bábolnai Gazdanapok volt, amely hatalmas gépkavalkáddal és rengeteg látnivalóval várta a látogatókat. A kiállított gépújdonságokból szemezgettünk összefoglalónkban a hét folyamán, de a kiállított önjáró permetezőket is bemutattuk röviden.

gépfotó: Agroinform.hu

A hazai kiállítással egy időben az USA-ban a legnagyobb szántóföldi gyakorlati rendezvényen, a Farm Progress Show-n is sorra vonultatták fel a gyártók a forradalmi újdonságokat, elég csak az itthon is megosztó véleményeket kivívó, vezető nélkül dolgozó CASE IH traktorra gondolni. Ezen a héten rovatunkban az amerikai agrárseregszemle egy másik újdonságát, a Willmar Fabrication RT850 sorközművelő küllős-kapás kultivátort mutattuk be.

gép

fotó: Gyártó

A CLAAS LEXION itthon az egyik legnépszerűbb kombájnnak számít a piacon, sikere évtizedek óta töretlen. A gyártó a közelmúltban tette közzé, milyen fejlesztésekkel frissíti a jövő évtől a LEXION-széria 700-as modelljeit, ezek közül az új, behajtható, 7XL típusú ürítő csigát mutattuk be.

gépfotó: Claas

A Német ROPA hazánkban leginkább legendás cukorrépa-betakarító gépeiről ismert, pedig burgonyabetakarítás területén is egy komoly gépcsaláddal rendelkezik, melyen most jó néhány továbbfejlesztést végeztek.

gépfotó: ropa-maschinenbau.de

Míg tőlünk keletre és nyugatra egyaránt hétköznapi dolog már a terepjáró tehergépkocsik szállításon kívül más mezőgazdasági munkában való alkalmazása, addig itthon igazi szakmai csemegének számít egy ilyen újdonságról szóló hír. A Paul Nutzfahrzeuge GmbH az Agro Mover Agrartruck tehergépkocsikat a Mercedes Benz Arocs tehergépkocsi átalakításával gyártja a mezőgazdasági felhasználók részére.

A korábbi modelljeit egy újabbal bővítette a közelmúltban, melyet egy részletes cikkben mutattunk be. Annyit biztosan ígérhetünk, hogy hamarosan egy nagy keleti járműgyártó hasonló termékéről is olvashatnak majd Gépészet rovatunkban.

gépfotó: Paul Nutzfahrzeuge GmbH

Végezetül az ősz megérkezésével, a betakarítási munkákat követően egyre nagyobb szerep jut majd a learatott területek környékének és a belvízelvezető rendszer karbantartásának. Ezekre a feladatokra számos gyártó kínál különféle szárzúzókat, mulcsozókat, rézsűkaszákat, illetve kőgyűjtőket, melyek közül most a finn családi vállalkozás, az ELHO ilyen rendeltetésű termékeit mutattuk be.

gépfotó: ELHO