Emberi kéz érintése nélkül termeltek gabonát az Egyesült Királyságban két éven át. A projekt olyan sikeres volt, hogy a területet és a termesztett növényfajok számát is növelik.

Fotó: Agroinform.hu

A TELLUS talajlazító fejlesztésekor több versenytárs kialakításait figyelembe véve követték a piaci „divat” irányzatait, illetve néhány esetben szándékosan nem követték. Ilyen például, sok gyártóval ellentétben, a robusztus, nehéz hegesztett váz. Tervezéskor egyik fő szempont volt, hogy a masszív váz kellő súlyt eredményezzen. Cikkünkben részletesen bemutattuk a lazítóújdonságot.

Más modellekkel ellentétben, a robusztus, nehéz hegesztett vázzal rendelkezik – fotó: Agroinform.hu

A CrossCutter Disc a népszerű rövidtárcsacsalád, a Carrier egyes modelljeihez rendelhető, 3-12,25 m munkaszélesség tartományban. A tárcsa anyagminőségének és formájának köszönhetően a CrossCutter Disc jó teljesítménnyel dolgozik ultrasekély művelésben is. Ezt az újdonságot is részletesen bemutattuk.

A CrossCutter Disc a közelmúltban rendezett III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n, a gyakorlatban is bizonyított – fotó: Agroinform.hu

Akár 25 százalékos kedvezménnyel vihetők el többek között Bednar kompaktorok, rövidtárcsák, lazítók, vetőgépek, Kverneland ekék és magágykészítők, ezenkívül napraforgó-adapterek több típusa is. Ne várd meg a készletkisöprés végét!

A SWIFTER SO_F a hagyományos SO verzióra épülő magágy-előkészítő kompaktor – fotó: Agroinform.hu

Több újdonsággal is készült a Lemken Hungária Kft. a NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-ra. Először mutatták be hazánkban a RUBIN 10-es rövidtárcsacsaládot, de láthatóak voltak a DIAMANT 16-os félig függesztett ekék és a KARAT 12-es nehézkultivátorok is.

A III. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow adott otthont a LEMKEN RUBIN 10-es rövidtárcsacsalád premierjének – fotó: Agroinform.hu

A kalászosok növény védelme még mindig aktuális, tekintve, hogy a rengeteg eső nagyban segítette a gombafertőzések gyors terjedését. A csapadékos időjárás és a búza virágzása indokolja a fuzárium elleni védekezések megkezdését, amint rá lehet menni a talajokra. E heti körkérdésünkben kalászosok védelméről lesz szó, azon belül is a növényvédő szerek kijuttatásával foglalkoztunk.

Fontos ugyanakkor elvégezni a kalászvédelmet, az idei tavasz ugyanis nagyon kedvezett a gombafertőzéseknek – fotó: Agroinform.hu

A Krampe Fahrzeugbau új, tridem tengelyes, hátrabillenő felépítményű modellel, a Big Body 980-nal bővíti Big Body pótkocsicsaládját. A 9,80 m-es belső hosszúságú felépítmény több mint 50 m³-es raktérfogatot garantál, amivel igazi térfogatóriás a pótkocsik között.

Az új Big Body 980, billentés közben – fotó: krampe.de

A Pronar új frontfüggesztésű tárcsás kaszákat mutatott be. Az elsősorban nehéz egyenetlen terepre tervezett 3 méteres munkaszélességű PDF301 és PDF301C frontkaszák 1000 f/min fordulatszámot biztosító TLT-kivezetéssel rendelkező, mellső hárompontos függesztőszerkezetre kapcsolhatók.

Az új kasza területteljesítménye óránként 3 hektár – fotó: pronar.pl

A III. Nak Szántóföldi Napokon látványos, minden korosztály számára izgalmas játékokkal tarkított standon mutatkozott be az RWA a gazdálkodók számára, a vállalat szakemberei pedig igyekeztek minél szélesebb körben megismertetni termékportfóliójuk újdonságait.