A termesztéstechnológia hogyan befolyásolja a tarlóhántás eszközét? Mit javasolnak a szakemberek a gazdálkodóknak, milyen gépet használjanak a tarlóhántáshoz? A gazdaság mérete és a föld szerkezete mennyire befolyásolja a gépválasztást, milyen összetett gépsorokat, munkagép-kombinációkat javasolnak a gazdálkodóknak?

Ezeket a kérdéseket tettük fel legújabb körkérdésünkben, melyekre az alábbi válaszok érkeztek.

Akik ezúttal válaszoltak: Agri CS Magyarország Kft., Agrotec Magyarország Kft., AGROTHON Kft. Andest-2005 Kft., AXIÁL Kft., Busa Bt., KITE Zrt., Kverneland Group Hungária Kft., Lemken Hungária Kft., Magtár Kft., Metalwolf Kft., Novara Coop Kft., Omikron Kft., Quivogne Magyarország Kft., Sato-Gép Kft., Vektor-Holding Kft.
körkérdés

Agri CS Magyarország Kft.

A tarlóhántási műveletek elvégzésénél alapvetően fontos tényezők a következő idényben vetésre kerülő növény és az időzítés. A tarlóhántást lehetőség szerint a betakarítást követően a lehető leghamarabb el kell végezni a talajnedvesség megtartása céljából. A betakarítást követően sokáig műveletlen tarlón a talajfelszín kirepedezhet, ezzel fokozva a kipárolgást.

A művelés mélységét az adott tarlón lévő szármaradványok mérete – a megfelelő bekeverés és lebomlás megindulása miatt –, illetve a soron következő növénykultúra határozza meg. A megfelelő mélységben bekevert szármaradványokból kialakuló mulcsréteg egyfajta vízzáró rétegként működik, amely a vizet beengedi, viszont a kipárolgást gátolja. Láthatjuk, hogy a megfelelő vízháztartás előállítása egy talajban kiemelt fontossággal bír, így a tarlóhántás eszközei lehetőség szerint kombinált talajlazítók vagy rövidtárcsák lehetnek.

Bednar tárcsa

A Bednar FMT által forgalmazott Agresszív tárcsalapok kiképzése elősegíti a tárcsatalp elkerülését innovatív élkiképzésével.

A talajlazítók megfelelő mélységben művelik a talajt, a tárcsalapok aprítják a szármaradványokat, és a kapák pedig elősegítik azok bekeverését a talajba. A Bednar FMT által forgalmazott Agresszív tárcsalapok kiképzése elősegíti a tárcsatalp elkerülését innovatív élkiképzésével. Az Agresszív tárcsák ideális szögben érintkeznek a tarlóval és aprítják a szármaradványokat, nem lép fel nyomóerő, így nem tömörítik a talajt. A lazítók alkalmazása a kiváló munkavégzés mellett nagy vonóerőigénnyel jár, kisebb munkaszélesség mellett. Alternatíva lehet a rövidtárcsák alkalmazása, itt természetesen kisebb művelési mélységről beszélünk, viszont a gépek munkaszélessége jelentősen növekszik azonos vonóerőigény mellett.

Bednar

A szélsőséges időjárás negatívan befolyásolja az összetett gépsorok munkájának minőségét.

A gépválasztások egyik fontos tényezője az adott gazdaság vezérgépének teljesítménye, ami szoros összefüggésben áll a gazdaság méretével, anyagi lehetőségeivel. Egy megfelelően megválasztott munkaszélességű és mélységű munkagép kulcsfontosságú a gazdaságos üzemeltetés és elvárt munkaminőség szempontjából. A föld szerkezete, kötöttsége, talajerózió megelőzése a dombvidékeken, a gazdaságban használt talajművelési technológiák milyensége (forgatásos, forgatás nélküli, vagy vegyes) szintén mérvadó szempontok egy új gép vásárlásakor.

A kombinált gépsorok tekintetében fontos megemlíteni a gépek egymással való kompatibilitását és az egymást funkciójukban kiegészítés lényegét. A Bednar FMT által forgalmazott különálló tömörítő hengerek (Presspack, Cutterpack) használatával lényeges különbséget érhetünk el pl. mélylazítás után. Az említett tömörítőhenger és lazító gépkapcsolatok segítségével a mélylazítást követően még homogénebb, rögöktől mentes, lezárt talajprofilt kapunk. A szélsőséges időjárás negatívan befolyásolja az összetett gépsorok munkájának minőségét, így ezt minden esetben érdemes mérlegelni.

Agrotec Magyarország Kft.

Mivel a tarlóhántás a betakarítás lezárása a kalászos növényeket tekintve, óriási szerepe van több dologban is. Elsődlegesen a talajban lévő nedvesség megőrzése, legkevesebb részben elvesztése és a gyomok elleni védekezés mechanikusan. Magyarországon ehhez a munkafolyamathoz célirányosan rövidtárcsát, grubert, nehéztárcsát, illetve talajlazítót használnak.

Mindegyik gép, talán a talajlazítót kivéve, azt a célt szolgálja, hogy nem túl nagy mélységben műveljük teljes munkaszélességben, teljes fedésben a területünket, és bármilyen úton-módon a lehető legpontosabb visszazárást produkáljuk, mivel ez az, amivel meg tudjuk óvni a talajban lévő nedvességet. Úgy is lehet fogalmazni, hogy alapvetően nem is a termesztéstechnológia befolyásolja a tarlóhántás eszközét, hanem a tarlóhántás-művelet befolyásolja a termesztéstechnológiát.

Pöttinger rövidtárcsa

Nem a termesztéstechnológia befolyásolja a tarlóhántás eszközét, hanem a tarlóhántás-művelet befolyásolja a termesztéstechnológiát.

A rövidtárcsával, nehéztárcsával és gruberrel egy relatív sekélyebb talajművelést lehet elvégezni teljes fedésben. Az altalajlazítóval mélyebbre, mélyebb rétegekbe tudunk lenyúlni. Ez azt eredményezi, hogy ugyanazzal a lóerejű traktorral egy kisebb munkaszélességben fogunk tudni dolgozni, viszont a talaj vízháztartásának a rendbetétele vagy biztosítása érdekében elengedhetetlen, ha nem is minden évben, hanem 2-3 évente egy talajlazítás.

Ugyanis ha mindig ugyanabban a munkamélységben vagy munkamélységig végzünk talajmunkát, akkor egy művelési talp alakul ki, ami 5-10 cm-es is tud lenni (attól függően, mennyi ideje szántunk 30 cm mélyen), és ezt át kell törni, hiszen nem engedi át a fentről érkező nedvességet, tehát a mélyebb rétegekbe nem jut víz, illetve a mélyebbre menő gyökérzetű növények sem tudnak mélyre menni emiatt, mert ez egy teljesen, gyakorlatilag kőkemény zárórétegként tud viselkedni.

Az Agrotec Magyarország kínálatában lévő gépek tekintetében, amennyiben rövidtárcsát keres valaki, mert azzal szeretné elvégezni a tarlóhántást, akkor a Pöttinger-palettáról tud választani 3 m-től egészen 10 m munkaszélességig, függesztett, illetve félig függesztett és vontatott kivitelben. Gruber esetében szintén a Pöttinger munkagépeket ajánljuk, melyek 2,5 m-től 6 m-es szélességig érhetők el szintén függesztett és félig függesztett kivitelben. Talajlazítókban pedig kiváló a Dondi választéka, az 5 késestől egészen a 13 késes verzióig.

Dondi talajlazító

Talajlazítókban kiváló a Dondi választéka.

Természetesen a gazdaságban lévő erőgéphez mérten kell kiválasztani a használni kívánt munkagép szélességét, ugyanis ez befolyásolja igazán, hogy melyik munkagép milyen traktorral használható. A gazdaság mérete abban befolyásolja a gépválasztást, hogy minél nagyobb egy gazdaság, annál nagyobb erőgépeket találunk a gépparkban. Minél nagyobb az erőgép, annál nagyobb munkaszélességű munkagépet tudunk hozzá társítani.

Érdemes még a gazdaság méretén és az erőgép teljesítményén kívül a talajszerkezetet is megnézni, mert egy kötöttebb talajon adott esetben kisebb munkaszélességgel bír el ugyanaz a teljesítményű traktor. És nem utolsósorban a művelt terület domborzata is jelentős befolyásoló tényező, mert sík terepen kevesebb lóerő kell ugyanahhoz a munkagéphez, mint ha azt erősen dombos körülmények között használnánk.

Körmendi Tamás értékesítési vezető – AGROTHON Kft.

Napjainkban az egyre növekvő követelményekkel szembenéző gazdálkodóknak a munkájuk során sokoldalú és megbízható talajmunkagépekre van szükségük. Erre kínálunk megoldást. Az AGROTHON Kft. által forgalmazott Omikron Gruberek a mulchtechnológiába is könnyen beilleszthetők. A munkagépre alapozott művelési rendszer kevesebb menettel valósítható meg, mint a szántásos.

Omikron grubber

Sekély tarlóhántásra és Középmély tarlóápolásra is használhatjuk az Omikron grubereit.

Az ezzel végzett alapművelés után, tekintettel az eszköz felszereltségére, nincs szükség a hagyományos értelemben vett pl. tárcsás elmunkálásra, ezért az így előkészített talajok nem tömörödnek vissza. Sekély tarlóhántásra is használhatjuk a gépet, ennek célja, hogy a hántott réteg laza és homogén szerkezetű legyen.

Ennek az eszköznek köszönhetően nincs tömör talpréteg a hántott felszín alatt, a nagy mennyiségű csapadék egyenletesen áztatja be a talajt, nem alakulnak ki a víznyomásos területek.

Középmély tarlóápolásra is alkalmazhatjuk. A nagyobb mennyiségű szármaradvánnyal borított táblákon és laza talajokon is bátran használhatjuk 15-30 cm mélységben ápoló munkára.

Kisebb és a nagyobb gazdaságok számára is tudunk ajánlani grubereket. A szárnyaskések garantálják a jó talajbahúzást, ezért bátran ajánljuk minden talajtípushoz. Ez a felépítés egyaránt alkalmas a kötött talajokon történő mélyítő jellegű művelésre és sekélyebb mulcsművelésre is. A késszárak rugós biztosításúak, erőteljes igénybevétel esetén a késszár komplett tartóval együtt a rugó túlterhelés hatására felcsukódik. A nyári vagy őszi tarlóhántásra mindenképpen olyan gépet ajánlunk, ami elmunkálóval van kombinálva. Fontos követelmény, hogy a lezáróhenger mindig a talajainkhoz leginkább megfelelő legyen.

szárnyas kés

A szárnyaskések garantálják a jó talajbahúzást.

Ékgyűrűs henger
• Alkalmas: nyári és az őszi talajmunkára.
• Nagy szármaradvány esetén is használható
• Tökéletes egyengetésről gondoskodik, lezár és visszatömörít. Elősegíti a szármaradványok gyors lebomlását.
• A gyűrűk között előrenyúló sárkaparók helyzete állítható, illetve beállítástól függően részt vesz a talajvisszazárásban is.
• Különösen alkalmas a mulcsvetés előtti talajelőkészítésre kötött és homokos talajon is.
• Az ékgyűrűs elmunkáló bordás felületet képez a talajon, ezáltal nagy tömegű csapadék esetén sem tud az eső megfolyni, a csapadék egyenletes felszívódása biztosított, csökken az erózió hatása.

gruber

Az ékgyűrűs henger különösen alkalmas a mulcsvetés előtti talajelőkészítésre kötött és homokos talajon is.

Dr. Szabados Tamás kereskedelmi igazgató – Andest-2005 Kft.

A tarlón a betakarított növénykultúra jellemzői, a növényi maradványok mennyisége, aprítottsága, elterítettsége, állaga, a tarló magassága, a gyomborítás, a tarlóhántás időpontja és a talajviszonyok (kötöttség, nedvességtartalom) mind-mind alapvetően befolyásolják a hatékonyan alkalmazható technológiát és munkagépeket.

Általánosságban igaz, hogy a tarlóhántást lehetőleg a betakarítást követően azonnal végezzük el olyan eszközzel, amely a teljes talajszelvényt átműveli, átvágja a talajkapillárisokat, megakadályozza a nedvességveszteséget, a növényi maradványok egy részét bekeveri a talajba, a gyommagvaknak és a kultúrnövény kihullott magvainak pedig optimális feltételeket biztosít a gyors csírázásra és kelésre.

tarlóhántás

A tarlóhántást lehetőleg a betakarítást követően azonnal végezzük el.

Főként a rövidtárcsák és a szántóföldi kultivátorok kerülnek szóba mint alkalmas eszközök, illetve a kombinált kultivátorok, amelyek tárcsás és kapás művelőelemeket is tartalmaznak. Sekélyebb művelésre inkább a rövidtárcsák, mélyebb művelésre inkább a szántóföldi kultivátorok alkalmazhatóak hatékonyan. Léteznek ugyanakkor kifejezetten sekély művelésre tervezett kultivátorok, amelyek akár 3-4 cm munkamélységtől megfelelő munkát végeznek.

gép

Sekélyebb művelésre inkább a rövidtárcsák, mélyebb művelésre inkább a szántóföldi kultivátorok alkalmazhatóak hatékonyan.

A gazdaság mérete áttételesen határozza meg a gépválasztást, lévén a gazda anyagi lehetőségeire és a meglévő erőgépparkra inkább hatással van. A munkagépválasztást alapvetően befolyásolja a rendelkezésre álló erőgép-kapacitás. A rövidtárcsákra és a kultivátorokra is igaz, hogy megfelelő működésükhöz viszonylag nagy munkasebesség szükséges, a munkamélység növelésével pedig a vonóerőigény is jelentősen megnövekszik. A talajszerkezet, kötöttség, nedvességtartalom a gépek lezáró hengereinek megválasztásánál játszik elsődleges szerepet, de nyilvánvaló az is, hogy szélsőségesen kötött talajokra más gépet célszerű választani, mint könnyű, laza földekre.

Farmet

A gazdaság mérete áttételesen határozza meg a gépválasztást, lévén a gazda anyagi lehetőségeire és a meglévő erőgépparkra inkább hatással van.

A Farmet termékkínálata rendkívül kiterjedt tarlóművelő eszközök tekintetében. Rövidtárcsák 3-12,5 m munkaszélességben elérhetőek, a Softer 510, 560 mm lapátmérővel, a nehezebb Diskomat 620 mm-es lapokkal. Sekély tarlóhántásra alkalmazható a Fantom PRO kultivátorcsalád max. 12,5 m munkaszélességgel, mélyebb művelésre 8-35 cm-ig a két, három, négy kapasoros Duolent, Triolent és Terrix típusok, 2,1-8 m-es méretben.

A Farmet kínálatában is megtalálható a kombinált kultivátor, a Triton, amely tárcsás és kapás művelőelemekkel is rendelkezik, ez utóbbi típus 3-6 m közötti méretben rendelhető.

Király Szabolcs termékmenedzser – AXIÁL Kft.

A nyár végi és őszi vetésű növények talaj-előkészítése a gazdálkodó társadalom számára az egyik legfontosabb feladat. Megkülönböztetünk korán lekerülő előveteményt, későn lekerülő előveteményt, illetve évelő takarmánynövények utáni tarlóhántást is. Minden szempontból fontos, hogy a szakszerű tarlóhántás a betakarítás után a lehető legrövidebb időn belül történjen meg, a talaj beárnyékolási érettségében. Mivel ebben az időben általános a forró és száraz időjárás, fontos, hogy a lehető legkevesebb menetben, mindenképp egy lezáróhengerrel történjen meg a tarlóhántás.
Duotill szántóföldi kultivátor

A jó döntéshez érdemes a saját területünkön különböző technológiákat kipróbálni.

Gyakorlatban a sekély tarlóhántás 8-10 cm mélyen történik, ma már rövidtárcsákkal is, de elsősorban szántóföldi kultivátorokkal tudjuk a talajt 20-25 cm rétegben is megfelelően kondicionálni. Egyre nagyobb jelentősége van a forgatós kapáknak, hiszen míg a merev kapák elsősorban a talaj alsóbb rétegeit művelik meg, addig a forgatós kapák a tarlómaradványokat jobban bekeverik, ezzel elősegítve a kedvezőbb biológiai talajélet-aktivitást.

Ami az Alföldön egy bevált tarlóhántás, az nem biztos, hogy Miskolc környékén hatásos lesz. A gazdák akkor döntenek jól, hogy ha saját tábláikon kipróbálnak különböző technológiákat, majd egy szezont szakszerűen, mérésekkel töltenek.
Framest rövidtárcsa

A Framest Regular rövidtárcsa bemutatása az AgrárgépShown.

Elsősorban a talajnedvesség alakulása, a talajélet biológiai aktivitása és a gyomok megjelenésének és alakulásának a vizsgálata fontos a tarlóhántás után. Ezen három adat megfelelő tudással ruházza fel a gazdálkodót, hogy a gépberuházást saját földjének igényeihez tudja a lehető legjobban igazítani.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a tarlóhántást ma már csak olyan eszközzel végezzék, amin megfelelő lezáróhenger van. Kevésbé kötött talajokon legjobb értékeket a bütykös, víztakarékos gumihenger munkája után kaphatunk, míg kötöttebb talajokon a szélesebb élhenger lehet jó választás, hiszen a tarlóhántó eszköz munkáját a mélyebb rétegekben is megfelelően tömöríti, a rögöket pedig megfelelően rendezi el a talajfelszínen, illetve azokat jól repeszti.

Framest Duotill kétrétegű talajművelő kultivátor

Framest Duotill kétrétegű talajművelő.

A Framest Kft. által gyártott Regular rövidtárcsa és Duotill szántóföldi kultivátor is alkalmas a hazai viszonyok között előforduló változatos talajtípusokon a megfelelő tarlóhántásra, köszönhetően annak, hogy magyar földekre lettek tervezve, lezáróhenger-választási lehetőségeik pedig sokrétűek és kiemelkedőek.

Horváth Bence fejlesztőmérnök – Busa Bt.

A cél határozza meg az acélt! Ha javasolni kell valamit, mindenképpen az okszerűséggel kezdeném, a technológiánkhoz megfelelő gépet vegyünk, ne egy épp megtetsző gépet erőszakoljunk a technológiánkra.

Busa Bt.

A cél határozza meg az acélt!

Tarlót jellemzően sekélyen szeretnénk bekeverni, lehetőleg teljes keresztmetszetben átmozgatni a talajt, végül visszazárni a felszínt. Ezzel egyrészt nedvességstabil állapotba hozzuk a talajfelszínt, másrészt provokáljuk a gyomokat a kikelésre, hogy egy későbbi művelettel megszabadulhassunk tőlük.

tarlóhántás

Tarlót jellemzően sekélyen szeretnénk bekeverni, lehetőleg teljes keresztmetszetben átmozgatni a talajt, végül visszazárni a felszínt.

Erre a feladatra sűrű osztású, középnehéz V tárcsát tudunk elsősorban ajánlani. A keletkező rögméret jellemzően arányos a művelési mélységgel. A sekély művelés kulcsa tárcsázásnál a sűrű laposztás, hogy meglegyen az átművelés. A V tárcsák problémája ilyenkor, hogy a hátsó sor előszeretettel fut az első nyomán, ezért lesz csíkos a munkája.

A Busa tárcsák kézi vagy hidraulikus szintszabályzóval készülnek, mellyel az első és hátsó sorok terhelését finomhangolhatjuk, így sekélyen is átművelik a talajt. Grubert és nehéztárcsát is tudunk természetesen ajánlani mélyítő műveletekhez, de létezik sekély szántóföldi kultivátorunk is.

gép

A Busa Bt. grubert és nehéztárcsát is tud ajánlani mélyítő műveletekhez, de létezik sekély szántóföldi kultivátoruk is.

Gazdaságmérettől függetlenül azonos termékcsaládot ajánlunk, ezért is olyan elnyűhetetlenek a kisebb gazdaságokban a Busa gépei. Nagyobb gazdaságokban jellemzően a nagyobb szélességű változatokat választják.

Ami a talajminőséget illeti, a kötött talajok kivételével jól használható tarlóhántásra egy középnehéz tárcsa. Az igazán nehéz talajokra kínálunk egészen durva szupernehéz tárcsákat, melyek megfelelnek az itt jelentkező nagy terheléseknek. Funkcionálisan megegyezik az összes V tárcsánk, a nehéz, illetve szupernehéz gépeken extra rugós biztosítás, illetve tandem futómű található a megnövekedett gépméret miatt.

Gépkapcsolatnak talán már nem is nevezzük, ha egy tárcsán lezáró elem van, annyira általános, hogy ékprofilos vagy léces hengerrel lássuk azt el.

gép

Középnehéz vontatott V-tárcsa.

Szűcs Sándor termékmenedzser – KITE Zrt.

A betakarítást követő tarlóhántást elsősorban az elővetemény talaj felszínén hátrahagyott szármaradványának mennyisége határozza meg. Abban az esetben, ha a betakarítás során a szalma szét lett terítve a kombájn után, akkor az így keletkezett homogén szalmaréteget a hagyományos, könnyű rövidtárcsák csekély fajlagos tárcsalapterhelésüknek köszönhetően nem minden esetben képesek átvágni és a szükséges 6-10 cm-es mélységig a talajjal összedolgozni. Ilyenkor vagy nehéz rövidtárcsát, vagy szántóföldi kultivátort kell alkalmaznunk.

Köckerling munkagép

A betakarítást követő tarlóhántást elsősorban az elővetemény talaj felszínén hátrahagyott szármaradványának mennyisége határozza meg.

A KITE Zrt. mind a két megoldásra tud eszközt ajánlani a Köckerling gyár kínálatából. A REBELL PROFILINE nehéz rövidtárcsa 3, 5, 6 és 8 m-es munkaszélességben érhető el. A gépek tömege (2,45-10,1 t) garantálja a szármaradványok kellő mélységben történő aprítását, talajjal történő összekeverését. A szántőföldi kultivátorok kínálatából a függesztett TRIO (2,5-4,0 m), a félig függesztett QUADRO (3,0-5,7 m), valamint a VECTOR (4,6-9,0 m) lehet a megfelelő választás. Azonban ha a szalmát bebálázzuk, a klasszikus rövidtárcsák is megfelelő alternatívát jelenthetnek. A Köckerling REBELL CLASSIC függesztett, valamint a CLASSIC-T félig függesztett típusai jelentik a megoldást 3,0-tól egészen 12,5 m-es munkaszélességben.

A még hatékonyabb szármaradvány-kezelés érdekében a Köckerling két újdonságot is bemutat az idei évben. Az első egy 360 mm átmérőjű késes aprítóhenger, ami az ALLROUNDER, illetve REBELL CLASSIC-T gépek egyes típusain található meg. A megfelelően beállított henger a hosszanti elrendezésű kések segítségével a nagyobb szármaradványok előzetes aprításával, valamint a talaj felső 1-2 cm-es rétegének fellazításával megkönnyíti az utána következő művelőelemek talajba hatolását.

A másik újdonság a REBELL CLASSIC-T 5, 6, és 8 m-es változatainál megjelenő tekercsrugós tárcsalap-felfüggesztés, ami a korábbi laprugós megoldást váltja. Ennek segítségével a tárcsalapok könnyebben és mélyebben tudnak a talajba hatolni, javul a mélységtartásuk. Ezeket az előnyöket nemcsak a nagyobb szármaradványok esetében, hanem kötött talajokon magágy-előkészítéskor is ki tudjuk használni.

Pintácsi László termékmanager – Kverneland Group Hungária Kft.

A betakarítást követő újabb munkaművelet a tarlóhántás. Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget ennek a műveletnek, de a soron következő kultúra életében meghatározó tud lenni. Az ideális állapot az lenne, ha a kombájn után szorosan elvégeznénk a tarlóhántást, ilyenkor ugyanis a növénytakaró eltávolítása után megnövekszik a kipárolgás, és a kiszáradása felgyorsul. A kapás kultúrák gyomirtásánál egyre kevesebb szer használható, így a gazdálkodók számára nagyon jó lehetőség a nehezen irtható gyomok tarlón történő kezelése.

A tarlóhántás műveletét lehetőleg sekély mélységben végezzük, amit megfelelő módon visszatömörítünk. Semmiképp ne hagyjunk magunk után nem megfelelően lezárt tarlót!

Ezzel a művelettel megőrizzük a talaj nedvességét, valamint elősegítjük a nyárutói gyomnövények és az árvakelés csírázását, amit aztán mechanikai úton tudunk elpusztítani. A legelterjedtebben használt eszköz a rövidtárcsa, mivel nagy sebesség mellett nagy a gép területteljesítménye, amit a Kverneland kínálatában a Qualidisc modellek függesztett vagy vontatott kivitelű rövidtárcsái képviselnek.

Kverneland rövidtárcsa

Kverneland Qualidisc.

Ezenkívül jól használhatóak a sekély kultivátorok – Turbo és Turbo T –, amikkel szintén nagy területteljesítményt tudunk elérni megfelelő keverő és visszatömörítő hatással.

Quivogne rövidtárcsa

Kverneland Turbo.

Egyre több úgynevezett kombinált munkagép is elérhető már a piacon. Amennyiben a tarlóhántást végző gépünk ki van egészítve egy szórva vető egységgel, akkor a tarlóhántással egy menetben el tudjuk vetni a zöldítést. Más kombinált eszközök lazítókéseket és tárcsákat használnak különböző elrendezésben. Ezek nagy előnye, hogy egy menetben lazító, aprító és keverő munkát is végeznek, mellyel időt és energiát tudunk megspórolni. A repcetermesztés technológiájában javasolt egy mélyebb alapművelés, mely után kell kialakítani a tömör aprómorzsás magágyat.

A Kverneland DTX egy kombinált eszköz, mely eltömődésmentes munkavégzést biztosít, még a maximális 40 cm-es mélységben is.

Kverneland rövidtárcsa

A Kverneland DTX egy kombinált eszköz, mely eltömődésmentes munkavégzést biztosít.

A Pro-lift kapa minimálisan bolygatja a talajfelszínt, így a rögképződés csekély. A lazítás után megfelelő a környezet a gyökérzet fejlődéséhez és kapillárisok működéséhez, valamint a talaj természetes szerkezetének visszaállítására. A kések után helyezkedik el a rövidtárcsa-szekció, mely a felső réteg megmunkálásáért felelős, kialakítva az ideális magágyat.

A tárcsasorok mélységét hidraulikusan állíthatjuk maximálisan 10 cm-ig. A talaj lezárásáról egy nehéz Actipack vagy DD henger gondoskodik. A gép üzemeltetéséhez egy nagy teljesítményű, 250-300 LE-s traktor szükséges a 9-12 km/h sebesség eléréséhez.

Lemken Hungária Kft.

Tarlóhántásról általánosságban a kalászosok aratása utáni tarló megművelésekor beszélünk. Mivel ezek a növények viszonylag korán, nyár elején kerülnek betakarításra, így a vetésforgó következő növénye elé már elő is készíthetjük a talajt. Legfontosabb feladatunk a nyári száraz és meleg időjárásban a talaj nedvességtartalmának megőrzése, gyomok kikelésének megakadályozása, szármaradványok többségének beforgatása. Erre a munkafolyamatra a rövidtárcsa, illetve a szántóföldi kultivátor, közismert nevén a gruber a legalkalmasabb.

Lemken Heliodor rövidtárcsa

Lemken Heliodor rövidtárcsa.

A rövidtárcsa viszonylag sekélyen, 6-15 cm munkamélységben lazítja, porhanyítja a felsőbb réteget és keveri be a visszamaradt szármaradványokat, és egy hengerrel ezt a föld felülete lezárja. Kedvező munkasebessége miatt nagy a területteljesítménye, így talán kedveltebb a grubernél.

Lemken Heliodor rövidtárcsánk 510 mm lapátmérővel vagy a Rubin 10-es rövidtárcsánk a 645 mm-es tárcsáival kiváló választás lehet! A kultivátorok olyan földet hagynak maguk után, amelynek levegős talajszerkezetének köszönhetően az esővizet könnyen elnyeli és mélyebb rétegekbe vezeti. A Lemken kínálatában Karat márkanévvel szerepelek ezek a gruberek.

Lemken Heliodor rövidtárcsa

A Lemken Heliodor rövidtárcsa 510 mm lapátmérővel rendelkezik.

A tarlómegmunkálás célja az utóbbi években sok helyen megváltozott. Korábban főként a gyomnövények elleni védekezésül és talajlazításként szolgált. Napjainkban nagy mennyiségű a szalma, és a legtöbb szántóföldön a gyomirtó szerek használatának köszönhetően nincsenek gyomnövények. Főként a következő növény ezt követő mulcsba vetésénél fontos, hogy ezt a nagy mennyiségű szerves anyagot és kihullott szemet intenzíven bedolgozzák. A nedvességvesztés megakadályozása érdekében egyúttal a kapillárisokat is át kell vágni. Így aztán rendkívül fontos az ezekhez a feltételekhez igazított tarlómegmunkálás és a mélyebb talaj-előkészítés.

A LEMKEN Karat intenzív gruberével több lépcsőben, sekélyen, közepesen mélyen és mélyen is lehet dolgozni. A kihullott szem a talaj felső rétegében marad, és rövid idő alatt kicsírázhat. A második munkamenet kb. két héttel később történik, mélyebben.

Lemken Karat gruber

Lemken Karat gruber

Lemken Karat.

A rövidtárcsáinknál a munkafolyamatban van egy nagyon fontos tényező, a sebesség! Rövidtárcsát csak tempósan, nagy sebességgel lehet húzni, hogy a kivágott földdarabot elhajítsa hátra, majd ezzel megtörje, porhanyítsa és bekeverje. Fontos a gazdáknak ezt figyelembe venni gépvásárláskor!

Magtár Kft.

SUMO Trio

SUMO Trio kombinált talajművelő gép.

A SUMO Trio munkaeszköz lehetőséget ad a forgatás nélküli talajművelési technológia alkalmazására. A szárnyas lazítókések segítségével biztonságosan töri át a tömörödött rétegeket, a két sorban elhelyezett tárcsasor segítségével hatékonyan keveri a tarlómaradványokat a talajba, majd az ékgyűrűs henger segítségével lezárja a felszínt. Kiváló eszköz a gabonatarlók nyári, nyár végi hántására, természetesen ügyelve a nedvességmegőrzésre.

A késeket 15-20 cm mélységben járatva a tárcsasorok megfelelő mértékű bekeverést biztosítanak, a henger pedig zárja a felszínt, tehát jelentősen csökken a vízvesztés kockázata. Az eszköz váza törhetetlen, tehát száraz talajon, nagy teljesítményű géppel kiválóan alkalmazható. 

Műszaki adatok:

• 6 db lazítókés 500 mm osztással
• 2,9 m munkaszélesség, 3,0 m szállítási szélesség
• 40 cm maximális munkamélység a lazítókéseknél
• 500 mm átmérőjű csipkés tárcsasor két sorban
• 15 cm maximális munkamélység a tárcsasoroknál
• Kézi csapos mélységállítás
• Tarajos ékgyűrűs nehéz tömörítőhenger, 510 mm palástátmérővel
• Robusztus vázszerkezet, Kat. 3-as hárompont-csatlakozással
• 25 mm-es szárnyas késprofil Volfrám-karbid bevonattal
• Túlterhelés elleni védelem nyírócsappal vagy hidraulikus megoldással
• Tömeg: 3000 kg

Metalwolf Kft.

A művelőeszköz kiválasztásánál az utónövénynek legmegfelelőbb talaj kialakítása a fő szempont. Fontos kiemelni a megfelelő talajlezáró henger kapcsolását. Ha sekélyebb művelés a cél és kisebbek a szármaradványok, akkor a rövidtárcsát ajánljuk, D-D hengeres lezárással. A nehéztárcsa nagyobb szártömeg bedolgozására, valamint sekélyebb és mélyebb talajművelésre is használható, ékgyűrűs hengerlezárással. A szántóföldi kultivátor a forgatás nélküli művelés fontos eszköze, ugyanakkor alkalmas sekélyebb, illetve mélyebb talajművelésre is, D-D vagy ékgyűrűs henger lezárásával.

nehéztárcsa

A nehéztárcsa nagyobb szártömeg bedolgozására, valamint sekélyebb és mélyebb talajművelésre is használható.

Tarlóhántásra a METALWOLF termékek közül elsősorban a középnehéz és nehéztárcsákat ajánljuk ékgyűrűs hengeres lezárással, melyek nyári és őszi tarlóhántásra egyaránt használhatóak, a művelési mélység a mélységhatárolóval beállítható.

Összetett, nagy vonóerő-igényű eszközünk a 3 méter munkaszélességű mulcskultivátor 2 sor rövidtárcsával, kultivátorkapákkal, egyengető tárcsákkal és DD lemezhengerrel felszerelve egyesíti a rövidtárcsák és szántóföldi kultivátorok előnyeit. Aprómorzsalékos talajt hagy maga után, és a jelentős szármaradványt is megfelelő arányban beforgatja.

Metalwolf mulcskultivátor

Összetett, nagy vonóerőigényű eszköz a 3 méter munkaszélességű mulcskultivátor.

A talaj kötöttsége, tömörödöttsége, valamint az elővetemény-maradványok mennyisége szerint érdemes megválasztani az eszközt. Mélyebb forgatásos művelés fontos a sok szármaradványt visszahagyó elővetemény, illetve kötöttebb talaj esetében. Kevesebb szármaradvány esetén sekélyebb művelés megfelelhet. A talaj nedvességtartalmára szintén tekintettel kell lenni, és rendkívül fontos a nedvességmegőrző talajlezárás.

A METALWOLF gépei méretük és felépítésük sokfélesége miatt egyaránt megfelelnek a kis-, közepes és nagyobb gazdaságok számára, a föld szerkezetéhez igazodva. Rövid és V-tárcsáink ékgyűrűs és pálcás lezáró hengerrel, a függesztett 1,3 m művelési szélességtől a vontatott 6,2 méterig, szántóföldi kultivátoraink 2 és 3 gerendelyes vázzal, függesztett és vontatott kivitelben, ékgyűrűs ás DD lemezhengeres lezárással, 2,5 métertől 5,7 méter művelési szélességig készülnek.

szántóföldi vontatott kultivátor

A Metalwolf gépei méretük és felépítésük sokfélesége miatt egyaránt megfelelnek a kis-, közepes és nagyobb gazdaságok számára, a föld szerkezetéhez igazodva.

Méretben és gépkacsolásban egyedi talajművelő eszközöket is készítünk. A kisebb területen gazdálkodók megtalálhatják a keskenyebb, könnyebb gépeket, kisebb vonóigénnyel, de a 100 hektár feletti gazdák által kedvelt, 6 méter feletti művelési szélességű gépek is rendelkezésre állnak.

Novara Coop Kft.

Azt tapasztaljuk, hogy azok a gazdálkodók, akik alapvetően a forgatás nélküli alapművelést használják, már eleve tarlóhántáskor is Grubert vagy altalajlazítót alkalmaznak! Viszont a grubernek megvan az a hatalmas előnye a talajszerkezet lazításán kívül, hogy a gyommentesítésben is részt vesz. Azonban még mindig a legelterjedtebb tarlóhántó eszközünk a tárcsa. Ezen belül is a V tárcsák a legnépszerűbbek. Mi úgy látjuk, hogy a rövid tárcsák igazi térnyerése a zöldtrágya-bedolgozásnál van, hiszen működtetéséhez sokszorta nagyobb erőgép szükséges, mint a hasonló méretű V tárcsához. Így kétszer meggondolja minden gazdálkodó, hogy mikor veti be.

gép

A grubernek megvan az a hatalmas előnye a talajszerkezet lazításán kívül, hogy a felmerülő gyomosodást is kezeli.

Kötöttebb talajszerkezetnél kifejezetten arra törekszik mindenki, hogy minél lazább talajszerkezetet érjen el, ugyanakkor minél nagyobb hatásfokkal szeretnénk megtisztítani a talajfelszínt a szármaradványoktól, illetve azokat bekeverni a talajba. Itt tudom ajánlani az általunk forgalmazott grubereket, amik kifejezetten széles kapáiknak és dupla keverő tárcsáiknak köszönhetően szinte „hámozzák” a talajt.

Viszont ezzel a géppel ellentétben a nehéz V tárcsáink sokkal univerzálisabb és kisebb lóerőigényű gépek. Azonban a könnyed állítási lehetőségnek köszönhetően jól alkalmazhatók bármely területen. Elöl, hátul csipkés tárcsalapokkal van szerelve, így a szármaradványok nem jelentenek neki gondot. Sűrű, 200 mm-es laposztásának köszönhetően nagyon porhanyós talajt tud képezni! Kötöttebb talaj esetén a vázrész feltölthető pluszfolyadékkal, így könnyedén növelhetjük alapsúlyát.

Ifj. Gubacsi Imre termékmanager – Omikron Kft.

A tarlóhántás a nyár elején, nyár közepén betakarított növények tarlóján végzett sekély talajmunka. Célja a talajnedvesség megőrzése. A tarlómaradványokkal részlegesen fedett tarló kevesebb nedvességet veszít. Emellett a gyomszabályozásban, gyomirtásban is fontos szerepe van.

Omikron tárcsa

A tarlóhántás a nyár elején, nyár közepén betakarított növények tarlóján végzett sekély talajmunka.

A tarlóhántás elősegíti talajaink regenerálódását, emellett a talaj fizikai-biológiai egyensúlyának megtartását, ehhez homogén talajszerkezetet kell létrehozni a teljes munkamélységben. A tarlóhántás közvetlen célja a hántással egy munkafolyamatban vagy az azt megelőzően aprított szár- és gyökérmaradványok részleges talajba keverése.

Omikron nehéztárcsa

A tarlóhántás elősegíti talajaink regenerálódását.

Mindezek figyelembevételével az Omikron Kft. szupernehéz tárcsáját ajánlja a munkafolyamat elvégzésére. Ezek a munkagépek 2 tárcsasorral szerelt, V-elrendezésű, szintszabályzóval ellátott vontatott kapcsolású gépek ékgyűrűs elmunkálóval szerelve! A gépek automatikusan működő szintezővel és munkamélység-szabályozással vannak ellátva.

Omikron Eurodisc nehéztárcsa

2 tárcsasorral szerelt, V-elrendezésű, szintszabályzóval ellátott vontatott kapcsolású gépek ékgyűrűs elmunkálóval szerelve.

A tárcsák hagyományos alkalmazási területén (tarlóhántás) kívül alkalmasak még szántáselmunkálásra, magágykészítésre, növényi szármaradványok feldarabolására és talajba keverésére, gyomirtásra, vegyszerek – műtrágyák –, kemikáliák talajba keverésére, ugar feltörésére, valamint szántás nélküli talaj-előkészítésre. Tárcsasorok csapágyazása, öntvényházas, kúpgörgős csapágyazás, dupla szimeringgel és erősített csapágylábbal készül, mely jóval kevesebb gondozást igényel a hosszú élettartam megtartása mellett is.

Az automatikus szintező megfelelő beállítás esetén biztosítja az azonos munkamélységet elöl és hátul egyaránt, továbbá megtartja a gépet vízszintes helyzetben a legnagyobb mélységtől a szállítási magasságig.

A legszembeötlőbb jellegzetessége a robusztus vázszerkezet és a hatalmas átömlési keresztmetszet. Fontos a művelés során, hogy még extrém mennyiségű szármaradvány sem okozhat gondot, valamint a jelentős átömlési keresztmetszetnek köszönhetően a gép nagyobb mélységben is eltömődésmentesen tud dolgozni. A szállítókerék a váz közepére van elhelyezve, ami nyugodt futást garantál.

Az Omikron tárcsa a keményebb, szárazabb talajban is tökéletes munkát végez, a nagy önsúlya miatt. Az egy tárcsalapra jutó súly eléri a 118 kg-ot is! A talaj lezárását 485 mm átmérőjű ékgyűrűs elmunkáló biztosítja, mely egyenletes, tömör talajfelszínt biztosít.

Gazsi Zsolt értékesítési vezető – Quivogne Magyarország Kft.

A tarlóhántást feladatánál fogva sekélyen optimális elvégezni, amelyre a rövidtárcsa a legjobb megoldás. Mivel az optimális megoldást sajnos nem mindenki tudja elvégezni, illetve a hozzá szükséges gépeket beszerezni, a jól kialakított nehéztárcsa és a gruber is megfelelő eszköz lehet erre a célra. A Quivogne mindhárom eszközkategóriában tud megoldást nyújtani a legkisebbtől a legnagyobb gazdaságig.

Quivogne rövidtárcsa

Új fejlesztésű rövidtárcsa gyorskapcsolós hengerrel.

A rövidtárcsáink elérhetők 2–12 m munkaszélességben, különböző tárcsalapátmérővel, lezáró hengerekkel és gépközépen vagy a tárcsasor előtt elhelyezett szállítókerékkel. A nehéztárcsa nem mindig optimális a tarlóhántásra, de a Quivogne nehéztárcsák felszerelhetők függesztett nehézhengerrel is, amellyel az azonnali lezárás megvalósítható, így alkalmas a tarlóművelésre.

rövidtárcsa

A nagyobb erőgépek mögé már kapcsolhatók a 8-12 méteres rövidtárcsák is.

A szántóföldi kultivátor inkább a mélyítő jellegű munkára alkalmas, de a 4 soros kivitelű Blackbear gruber már 5 cm-től kitűnően dolgozik a legkötöttebb talajokon is.

A gazdasági méret, a rendelkezésre álló erőgép és természetesen a pénztárca befolyásolja a gépválasztást. A Quivogne-munkagépprogramban szerepelnek egyszerű kivitelű, kettő- vagy háromsoros gruberek és 2-3 méter munkaszélességű rövidtárcsák a kisebb gazdaságok kisebb erőgépeihez.

A 150 LE feletti traktorokhoz már igen jó kialakítású félig függesztett rövidtárcsát tudunk ajánlani, amely nagy átömlési keresztmetszettel, nagy tárcsalapátmérővel és vázközépen elhelyezett futóművel rendelkezik, és kompromisszumok nélküli talajművelést tesz lehetővé. A nagygazdaságok 300 LE feletti erőgépei pedig már lehetővé teszik a 10 méter feletti rövidtárcsák, 8 méter feletti nehéztárcsák és szántóföldi kultivátorok beszerzését, amelyek igen robusztus vázzal, széles opciós lehetőséggel rendelhetők az adott kívánalmaknak megfelelően.

Quivogne rövidtárcsa

Diskator rövidtárcsa nagy átömlési keresztmetszettel.

Walloschek András cégvezető – Sato-Gép Kft.

A tarlóhántás a betakarítást követően mihamarabb elvégzendő művelet. Jelentősége több részből áll. Az egyre inkább aszályos években nagy hangsúlyt kell fektetni a talajban lévő nedvesség megtartására, így kiemelt jelentősége van az időben és jó minőségben elvégzett tarlóhántásnak.

Másik fontos tényező a gyomirtás. A betakarítást követően elő kell segíteni a gyommagvak és elhullajtott kultúrnövénymagvak csírázását. Ehhez szükséges a jó minőségű bekeverés és visszatömörítés, hogy ideális körülményeket hozzunk létre a csírázáshoz. Minél több mag tud kicsírázni, annál kevesebbet kell a későbbiekben drága gyomirtó szerekkel elpusztítanunk.

Nem a nagy munkamélység a lényeg, hanem a jó keverés és kellő visszatömörítés.

Mandam GAL

Fontos a talajnedvesség megtartása.

A SATO-GÉP Kft. ajánlata a Mandam GAL típusú rövidtárcsák, melyek tökéletesen alkalmasak jól kivitelezett tarlóhántás elvégzésére. A menetirány szerint és függőlegesen is megdöntött, 560 mm átmérőjű gömbsüvegtárcsalapok 5-15 cm mélységben tökéletes forgatást, az ékgyűrűs henger pedig jó visszatömörítést végez, még nagyobb mennyiségű szármaradvány esetében is. Optimális, ha gépparkunk részét képezi egy szárnykapás szántóföldi kultivátor is, mely ugyanezt a műveletet nagyobb munkamélységben is képes elvégezni.

Mind a rövidtárcsa, mind a kultivátor elérhetők többféle munkaszélességben, így ki tudjuk választani a traktor teljesítményéhez és üzemméretünkhöz leginkább ideális típust. Adott teljesítményű traktor rövidtárcsa esetében szinte mindig egy kategóriával nagyobb munkaszélességgel dolgozik, mint gruberral.

tarlóhántás

A betakarítást követően elő kell segíteni a gyommagvak és elhullajtott kultúrnövénymagvak csírázását.

A Mandam munkagépek az elmúlt évtized alatt az ország minden területére eljutottak, köszönhetően a folyamatos pozitív visszajelzéseknek. Ezáltal bátran állíthatjuk, hogy megállják helyüket minden talajtípus és domborzati viszonyok között. Robusztus, erős vázszerkezetüknem köszönhetően kemény, kötött talajban is strapabírók, a nyugati mintára készült tárcsaszög és lapozás, valamint a kultivátor esetében Köckerling-mintára gyártott kapák szép és homogén munkát végeznek.

A Mandam GAL gumibakos rövidtárcsák munkaszélessége elérhető függesztett kivitelben 2,5-6 m-ig, valamint félig függesztett kivitelben 4–8 m-ig. A Mandam TOP szárnykapás kultivátorok esetében 2,5 és 6 m közötti munkaszélességek közül választhatunk, adott esetben többfajta kapaosztással.

tárcsa

A Mandam gépek robusztus, erős vázszerkezetének köszönhetően kemény, kötött talajban is strapabírók.

Lőrinczi Dezső területi képviselő – Vektor-Holding Kft.

A tarlóhántás célja a termesztéstechnológiától függetlenül nem változott: a kipergett magvak bekeverése, a talaj lehetőleg minél sekélyebb átdolgozása, átszellőztetése, a növényi maradványok aprítása és bedolgozása, a csapadék befogadására alkalmas felszín kialakítása.

1. KERNER STRATOS „ALLROUNDER” könnyűkultivátor (tarlóhántás, ápolás, magágykészítés)

Gyorsan és könnyen cserélhető előművelő eszközök, váz a vázban konstrukció (alapkivitel, hidraulikus), Crossboard simító vagy X-Cut vágóhenger-kombináció, alkalmazásuk jól passzítható a különböző körülményekhez, attól függően, hogy egyengetni szeretnénk a felületet, vagy éppen a szármaradványt szeretnénk felaprítani. A maximális munkamélység 15 cm, munkaszélesség 5-6-7,5 m.

Kerner Stratos

2. KERNER HYBRID kultivátorok, függesztett középnehéz és a félig függesztett nehéz kivitelben

Ezek az eszközök nagyon sok agrotechnikai pluszt hordoznak magukban:
• egyedülálló szabadalmaztatott CONNECT 40 gyorscserélős kaparendszer
• gyorskapcsolóval levehető henger
• sekély és mélyművelésre 
• páratlan keverőhatásfok
• egyedülálló hengerkombináció és késbiztosítás, 800-1200 kg kioldóerővel
• kisebb vonóerővel rendelkező gazdálkodóknak is.

Kerner kultivátor

Két új innováció a Kerner 2020-as HYBRID kultivátorajánlatában!

1. Gyorskapcsolós CONNECT 40 lúdtalpkapa kormánylemezzel, mellyel kiterjeszthető a felhasználási terület az ultrasekély tarlóhántásra.

lúdtalpkapa

2. Rugós ujjas henger „STRIEWGELWALZE” vegyszermentes gyomirtáshoz.

henger

tarlóhántás

A talajhajtású rugós ujjas henger alkalmazásával az új lúdtalpkapával első lépésben sekélyen átmetszett felület alá hatolva a rugós ujjakkal gyökerestül kiemeljük a növénymaradványokat, és teljes munkaszélességben egyenletesen elosztva vékony rétegben a talajfelületre szórjuk. A gyomnövények egyszerűen elszáradnak a felületen. A rugós ujjak vibrációs hatásának köszönhetően a növénymaradványok kiemelésénél nem keveredik fel a nedves talajréteg a felszínre, és nem következik be a talaj kiszáradása, a kapillaritás megtörésre kerül, egy jó talajszerkezettel párosulva.

Az Agroinform.hu Piacterén több ezer talajművelőgépet találsz, találd meg a neked megfelelő eszközt.

Ha pedig csak megnéznél pár videót a legkülönfélébb munkagépekről, iratkozz fel az Agroinform YouTube csatornájára!

Ha kérdésed van, vagy megosztanád tapasztalataidat a többi gazálkodóval, próbáld ki a Fórum rovatot, ahol egy nagyon aktív fórumozó közösségel beszélgethetsz.