A kertészeti gépek technológiai sorát a FEDELE MIXER talajmaró és ágyáskészítő gép nyitja meg, amely a talajfelszín megmunkálását, és ezzel egy időben a sík vagy a bakhátas ágyás kialakítását végzi.
A talajmaró tengelyén csavarvonalban elhelyezett speciális kapák több rétegben aprítják a talajt, hogy egyenletes és jó vízáteresztő ágyást állítsanak elő. A morzsalékos, levegős talaj optimális magágyat biztosít a palánták szárba szökkenéséhez. Egy menetben több, párhuzamos munka elvégzésére is alkalmas géphez talajfertőtlenítő szerek vagy műtrágyák célzott kijuttatására alkalmas eszköz is kapcsolható. Mindemellett a MIXER-re illesztett függesztőberendezés segítségével szintén egy menetben végezhető el a fólia lefektetése, az FF-1400-as fóliafektető géppel. A gép által fektetett fólia megfelelő hőt biztosít a fóliába ültetett palánták megerősödéséhez, továbbá csökkenti a gyomok elszaporodását is, és egyensúlyban tartja a talaj vízháztartását. A fóliafektetőre erősített csöpögtető szalag az öntözővíz és a tápoldat kijuttatását biztosítja a fóliafektetés művelete során. A művelet elvégzéséhez szükséges UV tartalmú fólia és a csöpögtető szalagok széles választéka is szerepel a cég kínálatában. A talajelőkészítést követően a talajfelszín alkalmas az előnevelt palánták földbe juttatására.


FEDELE MIXER talajmaró-ágyáskészítő

FF-1400 fóliafektető

A FEDELE palántázógépek a zöldség-és gyümölcstermesztés új dimenzióit nyitották meg a gazdálkodók számára. A MAX csészés, a TEN, PLANT fogóujjas és a FAST forgóadagolós palántázó gépek tápkockás és táphengeres palánták földbe vagy fóliára való ültetését végzik. A FEDELE palántázó gépekkel biztosított a palánták tökéletes függőleges helyzete, az állandó sor és tőtávolság és az optimális teljesítmény.
A MAX lyukasztócsészés adagolóval felszerelt félautomata palántázógép az erőgép hátsó függesztőpontjára kapcsolva alkalmazható mind szabadföldi, mind fóliaházas palántaültetésre, akár talajtakaró fóliával fedett területen is. A gép fóliafektetővel összeépíthető, így akár egy menetben elvégezhető a fóliafektetés, az ültetés illetve akár az öntözőcső fektetés is. A tőtávolság 15-162 cm-ig szabályozható a csészeszámtól függően, a sortávolság pedig 35-144 cm-ig állítható. Óránkénti teljesítménye 1500 palánta/sor.
A TEN, PLANT félautomata, fogóujjas palántázógépek, csupasz gyökerű, táphengeres palántákhoz alkalmazhatóak. A gépre szerelt palántatartóból a kezelő a fogóujjakba helyezi a palántát, ami kíméletesen megfogja a növényt, majd a talajba ülteti azt, állítható távolságra és mélységbe. A tőtávolsága szabályozható minimum 13-77 cm-ig, a sortávolság pedig 50-120 cm-ig állítható, igény esetén rendelhető 25 cm-es minimális sortávolságú kivitel is. A gépek teljesítménye 2000 palánta/óra/sor.
A FAST palántázógépet a tápkockás palánták szabadföldi ültetésére fejlesztették ki. A vízszintesen elhelyezett, támasztókerekekről hajtott palántaadagolója lehetővé teszi a nagyobb lombozatú palánták - paradicsom, káposzta, stb. – sérülésmentes elültetését is. A tőtávolság már 9-83 cm-ig, a sorok távolsága szintén szabályozható, akár 35 cm-től. Az ültető gép palántázó tagjai egymástól függetlenek, ez lehetővé teszi a sortávolság könnyű beállítását.. A gép teljesítménye 5500 palánta/óra/sor. A palántázó gépeken található nagy átmérőjű különleges kialakítású tömörítőkerék biztosítja a palánták tökéletes tömörítését, betakarását.

A meghajtó lánckerék gyors cseréjével könnyen módosítható a palántázás tőtávolsága. Valamennyi palántázó gép felszerelhető nyomjelzővel, mennyiségszabályozós műtrágya és mikrogranulátum-szóróval, illetve tövenkénti öntözővel is. A kiültetett palánták fölé alagútfólia húzható az AFF-1000 alagútkészítő gép segítségével. Háromféle alagútméret készíthető vele, melynek váza lehet fém, fa, műanyag, héjszerkezete fólia. A merevítő bordák leszúrását pneumatikus rendszer végzi. A fóliát vezető kerekek után felszerelt, és hidraulikusan meghajtott tárcsák végzik a fólia leföldelését. A talajtakarásra használt sík-, illetve alagútfólia begyűjtésére alkalmas az FFSZ-1000 fóliafelszedő gép. A kezelőszemélyzet fokozatmentesen tudja szabályozni a begyűjtő dob fordulatszámát a traktor sebessége és a fólia vastagsága, súlya függvényében. Az FFSZ-1000 alkalmas a speciális - külön rendelhető - dob segítségével csepegtető öntözőszalag begyűjtésére is.