Az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek kismartoni informális tanácskozásán innovatív környezetvédelmi technológiákat mutat be a házigazda Ausztria. Ezek egyike Grác város tömegközlekedésének biodízelre átállítása.

A városban járó 134 autóbusz kizárólag használt étolajból nyert biodízelt használ. Ezen kívül a levegő minőségének javítására a járműveket részecskeszűrővel látták el. A grazi közlekedési vállalat (GSTW) 7 villamos- és 25 autóbuszvonalon évente 91,7 millió utast szállít, írta a pte hírügynökség.

1994 óta kísérleteznek

Az Ökodiesel aus Altspeiseöl (biodízel használt étolajból) program 1994-ben indult, az étolaj csatornába öntése ellen kampányoló grazi környezetvédelmi hivatal kezdeményezésére. Egy 2000-ben elvégzett felmérés szerint egy liter csatornába öntött étolaj 0,44 euró többletköltséget okozott a városi szennyvíztisztítónak.

Bár étolajjal a fogyasztás kereken hét százalékkal magasabb, a biodízel ára legalább stabil. Telente viszont az üzemanyag dermedésének megakadályozására vegyes biodízel-gázolaj üzemben járnak az autóbuszok.

A gráci háztartások már 1990 óta leadhatják a használt étolajat. A vendéglátó intézmények számára 1999-ben szervezték meg az ingyenes begyűjtő hálózatot. Az étolaj biodízellé alakítását a Graz melletti BDI és a Mureckben működő SEEG végzi. Az üzemek egy kiló étolajból mintegy 0,85 liter biodízelt állítanak elő.

Forrás: http://index.hu/tech/tudomany/biod8121/