Visszaütött a román támogatási rendszer, ezáltal önköltségi áron sem tudják értékesíteni a gazdák a paradicsomot. A termény a szeméttelepen végzi.

Több ezer kilót dobtak ki

Napi szinten több ezer kiló, fogyasztásra teljesen alkalmas paradicsomon kerülnek a Bukarest környéki kukába. Annyi a termény a piacokon, hogy a termelők aprópénzért sem tudják eladni - írta meg a Világgazdaság a Digi24.ro cikke alapján.

A helyi gazdák szerint ennek a fő oka az, hogy a kormány megemelte a célzott támogatási összegeket, emiatt sokan kezdtek paradicsomtermesztésbe, ami teljesen elárasztotta a piacot.

Mi ez a program?

A román mezőgazdasági minisztérium által néhány éve indították el a Tomata nevezetű programot, ahol az állam 1000 négyzetméterenként 3000 eurós de minimig támogatást nyújt a zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdák számára.

A problémát az is fokozza, hogy Romániában a szezonális termények számára nincs lehetőség a központosított értékesítésre. A nagybani felvásárlók a közvetítő országot járva keresik meg a számukra tökéletes árut. Mivel azonban a paradicsomból most bőven akad, egyszerre érik be mindenkinél, így az árak alacsonyan vannak.

Egy gazda pedig azt nyilatkozta, hogy idén már két tonnát dobott a szemétbe és úgy tűnik, hogy további három tonnának is ez lesz a sorsa, hiszen alig 80 forintot fizetnek a zöldség kilójáért a felvásárlók.


Az 1 lejes ár nem elég ahhoz, hogy profitot is termeljenek, ehhez legalább 4 lejre lenne szükség. Kiderült az is, hogy amíg a paradicsom a termelőktől a piacokra vagy a boltokba jut, jelentősen megemelkedik az ára. Romániában a Lidl-ben például 15 lejért, azaz 1200 forintért árulják akciósan a romániai paradicsomot, a koktélparadicsomot pedig 5 lejért, azaz 400 forintért.

Nem ez az első eset

Hasonló történt az előző években is az országban, de nem csak a paradicsommal, hanem a padlizsánnal és az uborkával is. A gazdák szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha a támogatási rendszer nem csak bizonyos zöldségekre vonatkozna. A másik lehetőséget abban látják, hogy létre kellene hozni olyan nagybani piacokat, ahol a gazdák saját maguk értékesíthetnék a terményeiket.

Nem működik

A beszámoló szerint az is jó lenne, ha a hatóságok lehetőséget adnának arra, hogy a gazdák az állami élelmiszer-felvásárló és -forgalmazó állami vállalatnál értékesíthessék a terményeiket. Itt ugyanis az állam minden feltételt előkészített ezeknek a termékeknek a forgalmazásához.

Az Unireát még 2019-ben létesítette a szaktárca, az utóbbi években azonban nem működött, csak nagy erőfeszítések árán sikerült 2022 októberében elindítani a rendszert. A vállalat állami tőkével működik, a hazai zöldségtermelőket akarja ideális helyzetbe hozni azzal, hogy az ország zöldségtermesztő vidékeinek a gazdáitól helyi szövetkezeteken keresztül vásárolja fel a terményeket.