Csökkentsük végre a kukoricatermelés kockázatait!
Ezekről a modern technológiákról mindenképpen tudnia kell, amelyekkel csökkentheti a termesztés kockázatait még száraz évjáratokban is, vagy növelheti a hozamokat differenciált tőszámú vetéssel.

5+1 módszer a vakond távoltartására
Kevés dolog tudja jobban felbosszantani a kertbarátokat, mint a semmiből feltörő kisebb, nagyobb földkupacok, amelyek szinte elaknásítják a gondosan ápolt gyepet és konyhakertet. A földtúrások jól jelzik, hogy a kertben gazdag talajélet van.

vakond

Kiterjedt járatrendszerével a vakond képes teljesen aláásni a kertet – fotó: Pixabay

A jó termés múlhat rajta – folyamatos nitrogénellátás, észszerű trágyázással
A növények számára a nitrogén létfontosságú, esszenciális tápelem, az egyik legszorosabb kapcsolatban áll a termés mennyiségével és minőségével. Részt vesz a nukleinsavak, enzimek, fehérjék és a klorofill felépítésében, tehát nemcsak a vegetatív fejlődéshez, hanem a termésképzés során is nélkülözhetetlen. Hiányát a növény lassú és elmaradott növekedése, valamint fakó színe jelzi, többlete esetén pedig elhúzódó vegetatív fázis, intenzív, buja növekedés, betegségekre való fogékonyság és termésminőség-romlás tapasztalható.

Ezt kell tudni a fejes saláta hajtatásáról
Milyen a jó palánta, hogyan szedjük a fejes salátát, mire ügyeljünk az ültetésnél, mi az ideális páratartalom, mi befolyásolja a fejek növekedését? Minden, amit a salátatermesztésről tudni kell.

Hogyan kerülhetjük el a szélsőségessé váló időjárás miatti termésveszteséget?
A termésmennyiség maximalizálása intenzív és okszerű tápanyag-utánpótlás nélkül csaknem elképzelhetetlen. A Timac AGRO Hungária Kft. folyamatosan gyűjti a velük együttműködő partnerek által alkalmazott technológiák részleteit és az elért eredményeket. Az esetek többségében olyan üzemi technológiai adatok is rendelkezésükre állnak, melyeknél nem használták a termékeiket, így képesek egzakt módon kimutatni a Timac AGRO növénykondicionálók pozitív hatását.

Ha nem egyenletes a műtrágyaszórás, az jelentős termésveszteséget is okozhat
A tápanyag-gazdálkodás négy fő kérdése mindig ugyanaz: megfelelő tápanyagokat kijuttatni a megfelelő dózisban, a megfelelő időben és a megfelelő módon. A kelő növény számára fontos, hogy minden, a fejlődéséhez szükséges tápanyag rendelkezésre álljon, mégpedig a gyökérzet közvetlen közelében és felvehető formában.

kép

Az egyenletes tápanyagellátás által biztosítható, hogy minden növény közel azonos mértékben fejlődjön – fotó: Borealis L.A.T Hungary Kft.

Alapozzunk hatékony, de a kalászosokat kímélő gyomirtó szerekkel!
Az utóbbi pár évben tapasztalt viszonylagos termőterület-csökkenésük ellenére kalászos gabonát egy-egy gazdaságban továbbra is nagy területen termesztenek. A sikeres és gazdaságos termelés érdekében fontos e kultúrákat gyommentesen tartani. A kalászosok gyomirtása a növénytermesztési technológiánk fontos eleme, mivel a terjedő gyomnövények nagy terméskiesést és minőségromlást okozhatnak.

Van megoldás a belvízre és az aszályra!
Napjaink egyik legégetőbb problémája, hogy egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokkal kell együtt élnünk. Amikor hirtelen sok csapadék esik, hó és eső formájában belvizet és árvizet okoz. A másik oldalról pedig visszatérő jelenség a tartósan csapadékhiányos időszak, mely súlyos aszálykárokat okoz. A klímaváltozásnak – elismerjük vagy nem – óriási következményei vannak, amelyet mindenki megérez, így a növény- és állatvilág, valamint az emberiség is. Mit lehet tenni, amíg nem késő, míg a folyamatok visszafordíthatatlanná nem válnak?

Megéri betartani a támogatásokért a talajkímélő agrotechnikai eljárásokat?
A támogatásokért cserébe számos a leírtakra irányuló előírás fogalmazódik meg, amit a gazdálkodónak teljesítenie kell. És többször felmerülhet a kérdés: megéri? A válasz: igen!

Napraforgók bármilyen magyarországi termőhelyre és hasznosításra
A napraforgó továbbra is az egyik legfontosabb szántóföldi növény a magyar mezőgazdaságban. A folyamatos piaci igény a napraforgóolaj iránt, a kukoricával szembeni szárazságtolerancia-előnye, a kiemelkedő stressztűrő képessége miatt 2018-ban több mint 600.000 ha-on vetettek napraforgót Magyarországon. Az időjárás kedvezett a termesztésének, amit jól mutat, hogy a betakarított országos termésátlag kiemelkedő, 3 t/ha körül alakult.

napraforgó

Az EURALIS több mint 60 éve állít elő vetőmagot – fotó: Euralis Kft.

Nagyon hasznos információk a rettegett afrikai sertéspestisről
Mik a betegség tünetei, mik a veszélyei, hogyan terjed és hogyan előzhető meg? Hazánkban egyedülálló képzést szervezett pedagógusoknak a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége. A kurzusokon 50 tanár vett részt, így közvetve 250 középiskolai és körülbelül 400-500 felsőoktatásban tanuló diákhoz jutnak el az afrikai sertéspestissel és a sertéstámogatással, illetve az ENAR-rendszerrel kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb információk.

A napraforgó a klímaváltozás egyik nyertese
A napraforgó a klímaváltozás egyik nyertese, ugyanis a világ napraforgótermő területe folyamatosan növekszik. Hazánkban a szántóföldek 90%-a alkalmas napraforgó termesztésére, a vetésterület azonban a vetésváltás miatt ennél kisebb, 600-700 ezer hektár, az átlagos hozam pedig 2,7 t/ha körül alakult az elmúlt években.

Mit tanácsol az a termelő, aki 15 éve precíziós gazdálkodást folytat?
Jövedelmet termelni a megélhetéshez, ráadásul környezettudatos és fenntartható módon – ez még támogatásokkal sem könnyű. Farkas László, a Farkas Kft. szakmai irányítója 15 éve kezdett bele a precíziós gazdálkodásba, az alkalmazott módszereket pedig azóta is tudatosan fejleszti. A gazdálkodó a 2018-as PREGA Konferencián számolt be tapasztalatairól és adott tanácsokat a precíziós technológiák alkalmazása terén.

traktor

A gazdaságban a tápanyag-gazdálkodás, a kalászos gyomirtás és a szemenkénti vetés során alkalmazzák a táblán belüli differenciált kijuttatásokat – fotó: Tomelilla Kft.

Nemcsak véd, többletet is ad a kalászosnak a Syngenta újdonsága
Hét városban több mint ezerötszáz gazdálkodóval találkozott az elmúlt hetekben a Syngenta. A vállalat szakértői a legfontosabb szántóföldi kultúrákban olyan különleges megoldásokat mutattak be a résztvevőknek, amelyek megalapozzák, hogy még jövedelmezőbben, magasabb terméseredményeket elérve tudjanak gazdálkodni.

Fékezhetik-e pókok egy búzabetegség terjedését?
Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont kutatói elsőként mutatták ki, hogy ehhez elég a ragadozó ízeltlábúak puszta jelenléte.

Januári gépészeti összefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT és ITT.