Az utóbbi pár hétben sok partnerrel beszélgettünk a repcetermesztésről. Abban mindannyian egyetértettünk – akár lesz a vetéstervében most ősszel, akár nem, hogy egyre nagyobb kihívás az önköltségen felüli termést betakarítani. A repce technikai növény, azaz a legmegfelelőbb és gazdaságos eszközök és anyagok racionális, tudatos felhasználása szükséges a siker érdekében – írja a Yara Hungária Kft. szakértője.

A tápanyag-utánpótlás terén is figyelembe kell venni, hogy repcét nem lehet extenzíven, vagy félintenzíven termeszteni. A hatalmas tömegű vegetatív és generatív növényi rész képzéséhez nagy mennyiségű, folyamatos tápanyag-ellátás kell. A növény kezdeti fejlődéséhez szükséges foszfor és kálium 100 %-át ősszel juttatjuk ki. A nitrogénből ősszel a növény keveset vesz fel, túlzott ellátással rontjuk a növény télállóságát.

Ezen kémiai feltételeknek, illetve a talaj makroelem-ellátottságát figyelembe véve ajánljuk a YaraMila komplex műtrágyacsalád tagjait: YaraMila 9-12-25, YaraMila 7-20-28, YaraMila 8-24-24 300-400 kg/ha mennyiségben. A műtrágyák fizikai tulajdonságai közül a kiváló vízoldékonyságot, az egységes szemcseméretet és szemcseszilárdságot emelném ki. Az utóbbi évek tapasztalata alapján korai vetés és elhúzódó enyhe ősz esetén a növények kezdeti fejlődéséhez több nitrogénre lehet szükség. Ahol a talajok káliummal jól ellátottak, ott javasolhatjuk a YaraMila 16-27-7 összetételt is 250 kg/ha mennyiségben.

repce

Fontos, hogy repcénk egészségesen menjen télbe

A nitrogén-utánpótlás kulcskérdés, mert fontos az oldalhajtások kialakulásában. Az előbb említett okok miatt egy őszi – elsősorban – kénes nitrogénnel történő fejtrágyázás sem ördögtől való dolog. A jogszabályi előírásokat betartva (nitrátérzékeny területen október 31-ig) 100-150 kg YaraBela Sulfan hektáronkénti dózisával fedezhetjük a kezdeti növekedés során jelentkező magasabb igényt.

És ha már itt tartunk, hadd említsek a N-utánpótláshoz egy új, Yara fejlesztésű lehetőséget: www.at.farm.com. Jelen cikk terjedelme miatt csak pár gondolat róla: ingyenesen készíthet differenciált N-kijuttatási térképet, melyet a műtrágyaszóróba beolvastatva meg is valósíthat. Egyszerűbb használati módja, pl. ha szeretné eldönteni, hogy az említett őszi nitrogénszórás szükséges, avagy sem, illetve mennyi lenne az optimális dózis.

Yara

Tartson határszemlét online az Atfarm segítségével

A növényeknek nincs hőszabályozó mechanizmusuk, hőmérsékletük megegyezik a környezetükével. A stressz-adaptáció, így a hidegtűrés mértéke függ a növény fejlettségi- és fiziológiai állapotától is. A megfelelő kondíció elérése és a stressztűrés fokozása (téli szárazság, felfagyás, hullámzó hideg-meleg periódusok váltakozása) érdekében érdemes lombon keresztül is táplálni a növényeket. A Yara által kifejlesztett növényspecifikus lombtrágyák közül a YaraVita Brassitrel Pro 2 l/ha dózisban segíti a kezdeti fejlődést, javítja a télállóságot. A sejtfal képzésben szerepet kapó kalcium (125 g/l) és a klorofillképzésben központi szerepet játszó magnézium (116 g/l) mellett tartalmaz bórt (60 g/l), mangánt (70 g/l) és molibdént (4 g/l) is.

És ha már őszi vetések, alaptrágya-választás, akkor említést tennék az őszi gabonákról is. A fent említett YaraMila család tagjai szintén javasolhatók a gabonák esetében 250-300 kg/ha dózisban. Külön kiemelném a YaraMila 16-27-7 összetételt, amely a kalászosok ideális alaptrágyája. Magnézium, kén és bizonyos mikroelem tartalmuk kedvezően hat a kezdeti fejlődésre. Ha a növények fejlettsége, illetve az annak megfelelő igénye és az időjárási körülmények is indokloják, akkor egy kis adagú őszi nitrogén (YaraBela Sulfan) kijuttatása ezeknél a növényeknél is javasolt. Megjegyzés: az atfarm itt is hasznos eszköz lehet!

Az őszi időszakban tápanyag-utánpótlás szempontjából két dologgal szembesülhetünk: az egyik, hogy kevésbé bokrosodik az állomány. Ennek számos oka lehet, többek között az elégtelen foszforellátás, vagy foszforfelvételi probléma. Az erősebb gyökérképzés és lomberősítés érdekében érdemes magas foszfortartalmú lombtrágyát lombon keresztül kijuttatni. Ajánlatunk a YaraVita Zeatrel, vagy a YaraVita KombiPhos nevű termékünk 1 l/ha dózisban. Foszfor-, kálium-, magnézium- és cinktartalmukkal hatékonyan javíthatunk növényeink ellátási zavarán, kondícióján.

Másik probléma lehet a korai tápelem-, elsősorban mikroelemhiány. A repcében javasolt Brassitrel Pro gabonás „testvére” a sokak körében méltán népszerű YaraVita Gramitrel, melynek szintén növényspecifikus összetétele megfelel a gabonák őszi igényének. 2 l/ha az ajánlott dózis.

A lombtrágyázást össze lehet kötni más növényvédelmi technológiákkal, regulátorozással. A bekeverés előtt mindig győzödjön meg a termékek keverhetőségéről a Tankmix applikáció, vagy a www.tankmix.com oldal segítségével. Fontos, hogy a javasolt magas koncentrációjú szuszpenziókat helyes permetlékészítési és -kijuttatási technikával juttassa ki.

Amennyiben további információra, vagy segítségre van szüksége az őszi tápanyagutánpótlással, vagy az atfarm programmal kapcsolatban, keresse a Yara szaktanácsadóit, vagy látogassa meg www.yara.hu honlapunkat.