Az opciók évről-évre bővülnek és ehhez mérten a gépek is specializálódnak. Két ilyen jelentős fejlődési irányt képviselnek a CLAAS márka ROLLANT és VARIANT bálázói is, amelyeket érdemes összehasonlítani.

Működési elv

A CLAAS ROLLANT bálázók úgynevezett fix kamrás bálázók, ezekben a bálakamrát körben rögzített hengerek alkotják, és a bálaképzés során ezt a határolt teret töltjük meg anyaggal. Ebben a koncepcióban a bálázás korai fázisában nagyon sok hely áll rendelkezésre, így az anyag lazán rendeződik. Ha elfogy a rendelkezésre álló hely, akkor a gép szándékos „túltöltéssel" tömöríti és formázza a bálát. A bálák tömörségét a bálakamra ajtajának nyomáshatárolóinak állításával lehet szabályozni.

CLAAS bálázó az Axiáltól

A bálák tömörségét a bálakamra ajtajának nyomáshatárolóinak állításával lehet szabályozni – fotó: Axiál Kft.

A CLAAS VARIANT bálázókban a bálakamra falát feszített hevederek alkotják, amelyeket több ponton hengerek vezetnek meg. Ez a mechanizmus lehetővé teszi, hogy a bálázás kezdeti fázisában a hevederek akár egészen kis bálakamrát formáljanak, ahol a tömörítés hamar megkezdődik. Itt a beáramló anyag gyorsan kitölti a teret, majd a hevederek feszítőire kifejtett ellenállással folyamatosan tágítja a változó méretű kamrát. A tömörséget a hevederfeszítők nyomáshatárolójának állításával szabályozhatjuk.

Felhasználási terület

A ROLLANT bálázók működési mechanizmusa lehetővé teszi az egészen puha közepű bálák készítését, például fű- és lucerna széna bálázása esetében, ahol sokszor minimális nedvességtartalom esetén is fontos a megfelelő szellőzés tárolás során. Ugyanakkor kemény közepű bálák készítésére csak kompromisszumokkal alkalmas ez a géptípus.

A VARIANT bálázók rendkívül kemény és tömör bálák készítésére is alkalmasak, ez például szenázsban és szalmában jelent kifejezetten nagy előnyt. Szintén a konstrukcióból fakad, hogy remek súrlódási együtthatóval készíti a bálákat, ezért szinte bármilyen anyagot bálázhatunk vele, nedvességtartalomtól függetlenül. Viszont itt is jellemző, hogy nincs választásuk, laza maggal rendelkező bálák készítésére kevésbé alkalmas ez a típus.

CLAAS ROLLANT és VARIANT bálázók

CLAAS ROLLANT és VARIANT bálázók – fotó: Axiál Kft.

Sebesség és teljesítmény

A két bálázótípus közül a ROLLANT némileg alacsonyabb anyagárammal képes dolgozni a VARIANT-hoz képest, viszont a munkagép teljesítményére vonatkozó követelmények terén elhanyagolható a különbség. Az egyetlen eltérés, hogy a hirdraulikarendszer terén a VARIANT gépek legalább 40-42 literes átfolyást követelnek meg a biztonságos üzemeltetéshez.

Karbantartás, kötözés és bálaméret

A ROLLANT bálázók esetében a karbantartást alapvetően meghatározza a konstrukciótól függő 14-16 henger, ahol a lánchajtások és csapágyak igényelnek folyamatos törődést. Megfelelő feszítéssel és kenéssel jelentősen kitolható ezen kopóalkatrészek élettartama. A VARIANT esetében kevesebb karbantartást igényel a bálakamra mechanizmusa, viszont itt hosszú távon az egyébként közel 50-60 ezer bálás élettartamú hevederek cseréje jelent plusz feladatot.

A bálák kötözése terén mindkét géptípus számos funkciót kínál, viszont a VARIANT géptípusok képesek a kötözőhálót egészen a bála széléig kivinni, sőt opciós funkcióval akár a bála oldalára le is fordítani.

CLAAS bálázó az Axiáltól

Számtalan szempont és paraméter játszik szerepet a megfelelő bála elkészítésében – fotó: Axiál Kft.

A ROLLANT bálázók 125 és 160 cm méretben kínálnak két fix bálaméretet, a VARIANT bálázókban pedig típustól függően 90 cm és 175 cm közötti méretet lehet beállítani, 5 cm-es lépésekben.

ROLLANT vagy VARIANT?

Összefoglalva bátran kijelenthetjük, hogy valóban számtalan szempont és paraméter játszik szerepet a megfelelő bála elkészítésében, ezért ma már egyáltalán nem mindegy, hogy milyen feladatra milyen bálázót választunk. A CLAAS ROLLANT és VARIANT modellek két eltérő megközelítést hoznak erre a feladatra, és mindketten a maguk területén professzionális célszerszámok lehetnek, ha jól választjuk meg őket.

További információt a CLAAS gépekről az AXIÁL Kft. területileg illetékes gépértékesítő kollégáitól kaphat!