Giga

A Giga-VitesseCFS rendfelszedő kocsi a bemutatón – fotó: Strautmann Gépgyártó Hungária Kft.

A mátranováki Strautmann Gépgyártó Hungária Kft. a márka termékeinek gyártása mellett értékesítéssel is foglalkozik. Bemutatójukkal szeretnék minél szélesebb körben megismertetni a hazai, állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok szakembereivel a kiváló minőségű Strautmann gépeket, melyek a nemzetközi piacon már meghatározó pozíciót értek el az évtizedek alatt ebben a szegmensben.

Strautmann

A Tera-VitesseCFS rendfelszedő kocsi – fotó: Strautmann Gépgyártó Hungária Kft.

A Strautmann 1963 óta gyárt rendfelszedő kocsikat, a szeletelős változatok gyártása pedig három évvel később indult. 1988-ban elsőként alkalmazták a spirális rendszerű szeletelő rotort a Super Vitesse rendfelszedő kocsijukon. Jelen pillanatban hatféle modellcsaládot kínálnak a felhasználóknak, melyek Vitesse, ZelonCFS,  Super-VitesseCFS, Mega-VitesseCFS, Giga-VitesseCFS, Tera-VitesseCFS szériák, 23-tól egészen 50 köbméteres befogadókapacitásig.

A gyűjtőkocsik rendfelszedője hosszú élettartamú, minimális karbantartásigényű elemekből áll. A felszedő ujjak és az ujjvezetők műanyagból készültek, az ujjak V alakú vonalban követik egymást, így az anyagáram optimálisabb. A pontos talajkövetést a rendfelszedő felszínhez mért kis szöge is garantálja, de így nem kell attól sem tartani, hogy maga előtt görgetné a terményt. Az anyagáram még magas munkasebesség mellett is optimális, a munkamagasságot pedig a felszedő vezető kerekeivel állíthatjuk be.

Mint ahogy a típusjelzésekből kitűnik – egy szériát kivéve –, az összes modellt az új fejlesztésű CFS-hengerrel szerelik fel, amely a szeletelő rotorok előtt szétteríti a felszedő által továbbított terményt, amely így egyenletesen áramlik a Hardox acélból készült spirálrotor felé. Ezzel a megoldással kisebb teljesítményigénnyel, nagyobb áteresztőképességgel dolgozhatnak a felhasználók, és a szeletelő kések kopása is egyenletesebb lesz.

Új fejlesztésű CFS-rendszer működési elve

 

Új fejlesztésű CFS-rendszer működési elve – fotó: Strautmann

A szeletelő rotorok meghajtása olajfürdős hajtóművel történik, a szeletelő kések pedig Double-Cut-Messer dupla élű kések, amelyek túlterhelés-biztosítása spirálrugós rendszerű. A felépítmény egyenletes megtöltéséről a homlokfalba épített töltöttségérzékelők gondoskodnak. A beáramló takarmány nyomásától az érzékelő körmök elmozdulnak, és elindítják a láncos-léces behordószerkezetet, melyet a beáramló takarmány mennyiségének megfelelően gyorsít vagy lassít a rendszer.

Strautmann

A dupla élű szeletelő kések sora – fotó: Strautmann

A kettő darab hidromotorral hajtott, láncos-léces lehordó szerkezet automata láncfeszítésű, szakító szilárdsága lánconként 13 tonna. A karbantartást központosított zsirzógombok könnyítik meg. Amennyiben mint silószállító pótkocsit alkalmazzuk, úgy a mellső fal felső része lehajtható. A tandemfutóműves járószerkezetek alapkivitelben parabola laprugós felfüggesztésűek, de a Mega-VitesseCFS 3801-től opcióban hidraulikus lengéscsillapítással is rendelhetők.

Strautmann

A láncos kaparóléces lehordószerkezet – fotó: Strautmann

Az egyes modellcsaládok tagjai utánfutó-kormányzással rendelkeznek alapkivitelben, külön rendelés esetén pedig elektrohidraulikus kényszerkormányzással is felszerelik. A Tera-VitesseCFS széria tagjai tridem futóműveken gurulnak. A vezérlés az egyszerű billenő kapcsolós monitortól a Field-Operator 130 típusú színes kijelzős kezelőegységig modellcsaládtól függően többféle változatban is elérhető, melyekkel a vezetőfülkéből nagyon egyszerű a kezelése a rendfelszedő kocsiknak.

Strautmann

A Verti-Mix keverőcsigás kiosztókocsi család 1501 Double modellje a bemutatón – fotó: Strautmann Gépgyártó Hungária Kft.

A bemutató második napján a bemutató vendégei a Verti-Mix takarmánykeverő-kiosztó család egy-egy vontatott és önjáró változatát láthatták munka közben. A Strautmann 26 éve lépett be a takarmánykiosztó kocsik piacára, hat évvel később pedig már az önjáró verzióval is kiegészült a kínálat. A keverőcsigás Verti-Mix takarmánykeverő-kiosztó család 1994 óta van a piacon, és azóta számos generációváltást élt meg.

A vertikális kialakítású keverőcsigáknak számos előnyös tulajdonságuk van a hagyományos horizontális keverőcsigás rendszerrel szemben. Nem roncsolódik a takarmány, maximálisan megőrzi a struktúráját. Nem tömöríti a takarmányt a keverés során, ideálisan laza keveréket hoz létre. Nagy mennyiségű  takarmánykeverék is gyorsan elkészül, és a kialakításnál fogva lehetőséget biztosít többféle kiosztási módok alkalmazására, de az sem elhanyagolható, hogy a teljesítményigénye is jóval kisebb.

Strautmann

A kiszóródásgátló kerettel ellátott, kúp formájú tartály – fotó: Strautmann Gépgyártó Hungária Kft.

A Verti-Mix sorozat kiszóródásgátló kerettel ellátott, kúp formájú tartályai 17 fokos tartályszöggel rendelkeznek, melyek kétféle magasságú oldalfalbővítéssel is kiegészíthetők. A bővítéssel a meglévő modell kapacitását is hozzá tudjuk igazítani bővítésre kerülő állatállományhoz is.

Strautmann

A Vario keverőcsiga – fotó: Strautmann

A tavalyi évben került bevezetésre az új Vario keverőcsiga, amely maximálisan alkalmazkodik az utólag bővített tartálymérethez is. Az új csigának 8 százalékkal kisebb a hajtásienergia-felhasználása, és egyedi késállítási lehetőséget biztosít minden takarmányféleséghez. Háromféle késváltozattal szerelhetők fel a csigák. A normál kések vegyes (szálas és szilázs) takarmánynál alkalmazhatóak előnyösen, a szalmavágó késsel a hosszú szármaradvány-struktúrát megőrizve, vegyes, magas szalma- és/vagy szénatartalommal rendelkező takarmány aprítása keverésére optimális, a bálabontó kések pedig tökéletesen alkalmazhatók a gyors, hatékony bálabontásra.

Strautmann

Kiosztás közben – fotó: Strautmann

Alapkivitelben a Vario csiga 15 mm vastag, de rendelhető 20 mm vastagságú "Heavy Duty" változatban is, amely 50 százalékkal hosszabb élettartamú, mint a hagyományos változat. Mindkét csigaverzióhoz rendelhető úgynevezett kopásálló "INNODUR“ élvédő is. A Vario csiga kiegészíthető kettő darab mágnestalppal, amivel az idegen fémanyagokat kiválasztva az állatállomány egészségét óvhatjuk meg.

Strautmann

Almozó hengerrel munkában – fotó: Strautmann Gépgyártó Hungária Kft.

A Verti-Mix keverőkocsik a legoptimálisabb anyagáramhoz igazított adagoló nyílásokkal rendelhetőek. Kidobónyílás hátul középen, illetve kiosztó szalag elöl és hátul, vagy oldalajtóhoz. Hidraulikus felhajtható vagy egy irányba kitolható kiosztó szalagok, illetve C-szalag is egyaránt elérhető. A Verti-Mix modellek alkalmazási lehetőségét tovább növeli az ugyancsak külön rendelhető hidraulikusan hajtott, állítható szórásirányú hátsó szalmakifúvó torony, mellyel 12 méteres szélességben valósítható meg az almozás, így két gép munkáját tudja elvégezni a kiosztó kocsi.

Strautmann

Szalmakifúvó toronyal – fotó: Strautmann

Amennyiben a karámkialakítás megkívánja, almozó hengerrel is felszerelhetők a kiosztó szalagok. Mivel a megfelelő tejhozamhoz optimális takarmány-összetételre van szükség, így a keverési arányok pontos betartását segíti a PTM-mérlegrendszer, amely modelltől függően hatféle kivitelben érhető el, de a kiosztó kocsi vezérlése is többféle felszereltségben rendelhető, az egyszerű hidraulikus, illetve bowdenes változattól egészen a E-Control vagy a PTM Multiscale elektronikus vezérlőegységig.

A Strautmann a rendfelszedő kocsik, illetve takarmánykeverő-kiosztók mellett különféle mezőgazdasági pótkocsikat, silószállító kocsikat és szervestrágyaszórókat is kínál a felhasználóknak.

További információkért látogasson el a Strautmann Gépgyártó Hungária Kft. weboldalára!