Mától működik az országos jégkármérséklő rendszer
Május elsejétől működik az országos jégkármérséklő rendszer, ami a termelőknek nem jelent többletkötelezettséget, mivel a gazdák befizetésein alapuló agrárkárenyhítési alapból finanszírozzák. Várhatóan kevesebb jégkárkifizetés lesz a jégkármérséklő rendszernek köszönhetően.

Mégsem csökkentik jelentősen az uniós kohéziós alapot?
Az Európai Bizottság szerdán mutatta be a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetési tervezet keretszámait. A lengyel közszolgálati rádió kedden nem hivatalos forrásaira hivatkozva arról számolt be: a brüsszeli testület aznap virradóra letett a kohéziós, valamint a közös agrárpolitikára (KAP) szánt alapok jelentős csökkentéséről.

Hogyan védekezzünk a cseresznyelégy és a talajlakó kártevők ellen?
Egyre több a cseresznyelégy a gyümölcsfákon, az ágyásokban pedig a drótférgek és a cserebogarak lárvái ellen lehet szükség a védekezésre.

Ne becsüljük alá a rendkezelés fontosságát!
A rendterítők, rendképzők alapvetően meghatározhatják a takarmány minőségét, illetve akár a betakarítási teljesítményt is. Nem túl nagy bátorság kijelenteni, hogy a szálastakarmány-betakarítás egyik legfontosabb munkaművelete a rendkezelés.

Újabb sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak Heves megyében
A Nébih laboratóriumi vizsgálatai ismét ASP-fertőzöttséget mutattak ki egy elhullott vaddisznóból származó mintában. Az elpusztult vaddisznót Heves megyében, Mátrafüred település közelében találták április 27-én. A laboratóriumi vizsgálatok április 29-én igazolták, hogy a koca ASP-fertőzés következtében hullott el. A NAK felhívja a sertéstartók figyelmét a megelőzés fontosságára. A kórokozó elleni hatékony védekezés alapja a korai felismerés, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelten kéri az állattartókat és a szakembereket, hogy az állategészségügyi és járványvédelmi szabályokat az ország teljes területén fokozottan tartsák és tartassák be.

vaddisznó

Az első fertőzött egyedhez közeli területen találták az újabb vaddisznótetemet – fotó: Shutterstock

A jövőben emiatt bukhatják a tagállamok az EU-s pénzeket
Az Európai Bizottság a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket a következő hétéves költségvetési időszakban (2021-2027) – közölte Jean-Claude Juncker, az uniós bizottság elnöke.

Növényvédelmi előrejelzés: Várjuk az aranyat, várjuk a májusi esőt
Igen, várjuk a májusi esőt, hisz a talajok kezdenek kiszáradni. Még nem tragikus a helyzet, de a korai meleg, a ritkán érkező és kis mennyiségű esők olyan tendenciát indítottak el, amely sajnos az aszály kialakulását vetíti előre. Az Agroinform.hu 2018. 18. heti növényvédelmi előrejelzése.

Sokat késik idén a vetés az időjárás miatt
A tél végi és kora tavaszi időjárás kedvezőtlenül hatott a mezőgazdasági munkák végzésére. A nagy mennyiségben lehullott csapadék (havazás, esőzés) következtében túlnedvesedett a talaj, és sok helyen belvíz borította a területeket, emiatt a tavaszi munkák kezdése későbbre tolódott. A szokatlanul hideg márciusi időjárás hatására a talajhőmérséklet nem érte el a vetéshez szükséges szintet, ami szintén negatívan hatott a vetéskezdetre.

Itt a legdrágább a termőföld
Az Eurostat közzétette az Európai Unió tagállamaiban jellemző termőföldárakat, ebből kiderül, hogy Hollandiában 2016-ban az átlagos hektáronkénti ár 63 ezer euró volt, ami majdnem 20 millió forintnak felel meg. A legnagyobb áremelkedés 2011 és 2016 között Magyarországon, Csehországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban volt a kimutatás szerint.

termőföld

Hazánk az egyik ország, ahol a legnagyobb mértékben nőtt a termőföldek ára – fotó: Shutterstock

A juh- és kecsketejre is kiterjeszthetik a támogatást
A magyar juh- és kecsketenyésztőknek kedvező az Európai Parlament csütörtökön elfogadott jelentése, amely szinte minden magyar javaslatot tartalmaz.

Hogyan készíts házilag hibátlan homlokrakodót
Erről is láthattunk az Agroinform Híradóban egy összeállítást, de szó esett a talajtaposás elleni védekezésről, a 3 motoros Steigerről, és az is kiderült, hogy a traktorosok bizony nagyon jófejek.

Utolérték magukat a zöldségkertészek?
A hazai zöldségtermesztés 2018. január-április közötti helyzetét értékelte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. Ennek alapján bizonyos kultúrák állapota kedvezően, másoké kedvezőtlenül alakult.

kép

Áprilistól a munkák felgyorsultak – fotó: Shutterstock

Cégvezetők, figyelem! Gazdálkodókat is várnak a montenegrói üzleti útra
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nyugat-balkáni Tagozata üzleti delegációt szervez Montenegróba 2018. június 19-21. között. Számítanak agrárcégekre is.

A lisztharmatot most lehet megelőzni – a tafrina és a varasodás is megjelent!
Ha még idáig nem permeteztek, akkor lassan készülhetnek a szőlősgazdák is az első lisztharmat elleni védekezésre. Különösen azok, akiknél tavaly nagy gondot okozott.

Így biztosan nem marad le a friss hírekről és az Alföldi Állattenyésztési Napokról!
Iratkozzon fel az Agroinform.hu hírlevelére, és nyerjen belépőt a jubileumi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra!

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.