Két helyszínen, Polgárdiban és Zagyvaszántón zajlott az Agrova Kft. és az Axiál Kft. közös rendezvénye, ahol a Phylazonit-technológia és egy szántóföldi gépbemutató volt a középpontban. A gyakorlati bemutatók helyszíni lebonyolításában a közeli gazdaságok vezetői segítettek (id. és ifj. Szekeres Lajos – Szekeres Kft. – Polgárdi, Csorba Béla és Csorba Gábor; Aranykalász Kft. – Zagyvaszántó).

kép

A Phylazonit-technológia és egy szántóföldi gépbemutató volt a középpontban

„Hagyományteremtő céllal indítottunk útjára egy olyan rendezvénysorozatot, amelynek középpontjában a talaj termőképességének javítását célzó innovatív szakmai és gépi megoldások állnak. Ennek keretében bemutatjuk azon lehetőségeket, amelyekkel a leghatékonyabban lehet kijuttatni a baktériumkészítményeket, illetve bedolgozni azokat a talajba. A talajt mi nem egy fizikai közegnek tekintjük, hanem ennél sokkal többnek, egy élő, szerves egységnek, amely a növénytermesztés alapját képezi” – hangsúlyozta megnyitójában Bálint András, az Agrova Kft. kereskedelmi igazgatója.

kép

Bálint András, az Agrova Kft. kereskedelmi igazgatója

A Phylazonit-technológia célja a talaj szerkezetének javítása, a tápanyagfelvétel hatékonyságának fokozása és a növény ellenállóképességének növelése.

Ez több lépésben, több készítménnyel történik. Először magát a talajt javítjuk (Phylazonit Tarlóbontó), majd a növény gyökérzónáját kezeljük (Phylazonit Talajoltó, Talajregeneráló), végül pedig a kiegyensúlyozott tápanyagellátást biztosítjuk (Energia Plusz; Energia Humin).

A Phylazonit termékek önálló vagy technológiában való használatának egyre nagyobb a létjogosultsága, hiszen az intenzív növénytermesztés során egyre kevesebb növény szerepel a vetésforgóban, és ez negatív hatással van a talajra, termőképességének állapotára – elemezte Holopovics Zoltán, az Agrova Kft. szakmai vezetője.

gép

A Phylazonit termékek önálló vagy technológiában való használatának egyre nagyobb a létjogosultsága

A termékeink hatékonyságának fontos eszköze a megfelelő kijuttatás és agrotechnika, amely a technológia szerves részét képezi. A Phyller kijuttató erő- vagy munkagépre szerelve adagolja a baktériumot közvetlenül a talajba dolgozva. Ezt fejlesztettük tovább a TempoSensor vezérlőegységgel, amely képes arra, hogy figyelembe vegye a munkagép sebességét, és ennek figyelembevételével tudja változtatni a kijuttatandó mennyiséget.

A Phyller könnyen alakítható, géptípusra adaptálható, ezt próbáltuk érzékeltetni a rendezvényen is. Mivel a cégünk, az Agrova Kft. saját maga is vásárolt Horsch típusú kultivátorokat, így most a fókuszt ezen géptípusra helyeztük.

Szabó Gábortól, az Axiál Kft. Horsch gépeinek termékmenedzserétől megtudtuk, hogy több mint 30 évre tekint vissza a Horsch márka története. Egy kis farmgazdaságból indult, mára azonban óriási gépgyártó vállalkozássá nőtte ki magát.

gép

Több mint 30 évre tekint vissza a Horsch márka története

A szakértő a Horsch gyár számos újdonságát bemutatta, mint például a Terrano GX szántóföldi kultivátort (28-30 cm mélységű művelés), mely elérhető három- és négygerendelyes kialakításban is. TerraGrip rugósbiztosítású kapákkal és központi futóművel van szerelve, illetve megjelenik egy duplasoros lezáró tömörítőhenger a gép végén. Az első hengersor visszatömörít, rögöt aprít, és lezárja a felszínt, míg a második hengersor egy finom, laza, morzsás felületet ad a talajnak.

kép

Szabó Gábor, az Axiál Kft. Horsch gépeinek termékmenedzsere

A Horsch másik újdonsága a Cruiser XL típusú sekély szántóföldi kultivátor, mely 5, 6, illetve 10 és 12 méter munkaszélességben érhető el vontatott kivitelben. Ezenkívül bemutatkozik a Joker RT rövidtárcsa, valamint a Tiger MT is, amely régóta a piacon van, és a forgatás nélküli talajművelés egyik kedvelt gépe.

Népszerű termék még a Pronto vetőgép, melyen tárcsás rendszer, tömörítő keréksor és a végén TurboDisc csoroszlyák találhatók. Újdonság a gépen viszont egy szemenkénti vetőegység. A kukoricánál, napraforgónál már használt technológia a szemenkénti vetés, de a gabonánál eddig nem volt lehetséges. Esetünkben minden egyes csoroszlya kap külön egy elektromos adagolóegységet, ebben található egy turbinalapáthoz hasonló elem, melynek peremén ún. zsebecskék vannak, ezek cserélhetők a vetőmag mérete, illetve típusa szerint.

Dr. Juhos Katalin talajtani szakmérnök előadásában a gazdaságos és egyben fenntartható tápanyag-gazdálkodást hangsúlyozta. Véleménye szerint szükség lenne:

• Egy nyilvános adatbázisra a fontosabb fajták és hibridek fajlagos tápelemigényéről és tápanyaghozam-görbéjéről.
• Pontosabb adatokra a visszaforgatott gyökér- és szármaradványok tápelemtartalmáról.
• Szaktanácsadási rendszer kidolgozására mezoelemekre vonatkozóan.

Gyenei Ferenc, a Terra Vital Consulting Kft. ügyvezetője három fontos környezeti tényező kiemelésével kezdte prezentációját, melyek meghatározzák a gazdálkodási környezetet:

• A csapadék / a szélsőséges időjárás, melyeken nem tudunk változtatni, el kell fogadni, hogy ebben a környezetben kell gazdálkodni.
• A termőföld, melynek kapcsán még vannak tisztázatlan kérdések (birtokcsere, területek mérete, aranykorona értéke, osztatlan közös földtulajdon stb.) és a hozzá kapcsolódó támogatások, melyek torzítják a magyar gazdálkodás eredményességét.
• A humán erőforrás, akit meg kell tartani, meg kell fizetni, képezni kell, mert ha egyik pillanatról a másikra kilép a rendszerből, akkor a hatékonyságunkat csökkenti.

Az előadó szerint a precíziós gazdálkodás egyik fontos lépése a talaj felmérése, tudni, hogy milyen lábakon állunk, milyen az adott terület termőképessége, illetve hogy milyen beavatkozásokra van szükség, hogy kihozzuk a termőföldben rejlő termőképességet.

Dr. Mezei Dávid helyettes államtitkár (Agrárminisztérium), illetve Nagy Attila, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) Stratégiai Főosztályának vezetője a vidékfejlesztés kihívásai 2020 után címmel tartott előadást.

A magyar érdek a jelenlegi rendszerhez képest a lehető legkisebb változtatás elérése. Cél az erős, kétpilléres KAP fenntartása. Úgy gondolják, hogy a jelenlegi jogszabályi javaslat csak a vidékfejlesztés esetében jelent egyszerűsítést, a közvetlen támogatások esetében nem. Valamennyi forráselvonásra számítani kell, de a közvetlen kifizetések részarányát mindenképp fenn szeretnék tartani, illetve a teljes magyar részesedést a KAP-ból.

Balogh Ádám, a Baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője az aktuális gabonapiaci kihívásokra hívta fel a figyelmet. Az ügyvezető kitért az elmúlt öt év átlag felvásárlási áraira is. Elmondta, hogy jelenleg rengeteg a kiszámíthatatlan tényező, amelyek befolyásolják az árak alakulását. Eladjuk vagy tartsuk? Örök kérdés, hogy mi a jó ár. Ezért fontos egy értékesítési stratégia kidolgozása.

Nem a mindenkori legjobb ár elérése a cél, hanem a gazdaságunknak leginkább megfelelő ár. Ma már van vetési tervünk, technológiai tervünk, miért ne lenne értékesítési tervünk? Ez elengedhetetlen a gyorsan változó világban.

autó

A két rendezvényen félezer termelő vett részt, akik a Ford emblematikus autóit is kipróbálhatták

A két rendezvényen közel félezer termelőt tudtunk megmozgatni, akik a szakmai előadások, valamint az erő- és munkagépek gyakorlati bemutatója mellett kipróbálhatták a Ford Solymár jóvoltából a Ford emblematikus autóit, többek között a Ford Mustang és F150 típusokat.