Június közepén Budapesten találkoznak a világ paradicsomfeldolgozó iparának legnagyobb szereplői. A World Processing Tomato Council (WPTC – Ipari Paradicsom Világtanács) és a International Society for Horticultural Science (ISHS - Nemzetközi Kertészettudományi Társaság) ugyanis Magyarországon tartja világkongresszusát és szimpóziumát, amelyet első alkalommal tartanak hazánkban. Az esemény jelentőségét adja, hogy a paradicsom ma a világ vezető feldolgozásra szánt zöldségeinek egyike – írja az Univer Product Zrt. közleménye.

paradicsom

A globális élelmiszeripar legnagyobb márkáihoz tartozó üzemekben évente mintegy 39-41 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel – fotó: pixabay.com

Áttekintik és megvizsgálják az új mezőgazdasági trendeket

A globális ipari paradicsom feldolgozói és termelői szektor legnagyobb szereplői érkeznek Budapestre június 9-12. között. Az Ipari Paradicsom Világtanács és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság ugyanis mintegy 400 szakember részvételével Magyarországon tartja a 15. világkongresszusát és 17. szimpóziumát.

A magyar ipari paradicsomszektor termelési volumene világviszonylatban csekély, azonban a hazai ellátásban igen jelentős súlyt képvisel. Ráadásul a kutatási, a termelési és az ipari feldolgozási szektorok szakmailag, illetve technológiailag is világszínvonalúak. Ennek köszönhetően sikerült ezt a kimagasló rendezvényt Magyarországra hozni” – mondta Palotás Gábor, az Univer kutatásfejlesztési és minőségügyi vezérigazgató-helyettese.

A konferencián az iparág globális szinten meghatározó szereplői, kutatási szakemberei és adatelemzői egyaránt megjelennek. Így többek között a Bayer Vegetable Seeds, a Tomato Europe, az Euromonitor, az Aarhusi Egyetem vagy a Kaliforniai Egyetem Davisi Oktatási Iskolája részéről is előadnak.

A tervek szerint áttekintik és megvizsgálják az új és feltörekvőnek mondható mezőgazdasági trendeket, elemzik a globális paradicsomipar helyzetét. Terítékre kerülnek a feldolgozási terület legújabb innovációi, s az is, hogy milyen további trendek körvonalazódnak ezen a téren.

Így természetesen a Mesterséges Intelligencia által biztosított lehetőségekre is kitérnek. Ezen felül a globális piaci irányokat és fogyasztói preferenciákat is megvizsgálják a konferencia során. Az esemény részeként a szakértők az Univer Product kecskeméti paradicsomüzemébe és mintagazdaságába is ellátogatnak, amely a közép-kelet-európai régió egyik legfejlettebb termelőegysége – olvasható a közleményben.


Évente közel 40 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel globálisan

Világviszonylatban a friss paradicsom éves termelése megközelítőleg 180 millió tonnát tesz ki. Ennek a volumennek a negyedét termesztik közvetlenül a feldolgozóipar számára, amelynek köszönhetően a paradicsom a világ vezető feldolgozásra szánt zöldségeinek egyike. A WPTC által összesített adatok szerint így a globális élelmiszeripar legnagyobb márkáihoz tartozó üzemekben évente mintegy 39-41 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel.

Az Euromonitor által a szervezetnek készített friss kutatás egyébként a világ paradicsomfeldolgozó szektorát mintegy 150 milliárd euró termelési értékűre teszi, s a prognózisok szerint ez 2027 végére meghaladja majd a 160 milliárd eurót.

A világ legnagyobb feldolgozójának az Egyesült Államok, azon belül is Kalifornia – itt összpontosul az USA szinte teljes kapacitása –, Kína és Olaszország számít. Magyarország is fent van a világ „paradicsomtérképén”. A szervezet adatai szerint a mintegy – 2023. évi – 110 ezer tonnás hazai ipar súlya 50 ezer tonnával marad el a francia ipar teljesítménytől. Ezzel Európában a 10. legnagyobb paradicsomfeldolgozó országnak számítunk.

A feldolgozásra szánt paradicsom fő termőterületei a mérsékelt égövi övezetekben találhatók. A munka döntő része az északi féltekén zajlik, ahol a világ termésének több, mint 90-%-át dolgozzák fel. A fennmaradó mennyiség jut a déli félteke országaira. Utóbbiak közül kiemelkedik Chile. Az egyenlítőtől délre ez az ország az egyetlen, ahol 1 millió tonnányit vagy annál több többet dolgoznak fel.

paradicsom szósz

A világszerte exportált paradicsomkonzerv több mint háromnegyede Olaszországból származik – fotó: pixabay.com

Koncentrált ágazat

Bár sok országban jelen van az iparág, a feldolgozás mégis erősen koncentrált. A tíz legnagyobb állam a világ éves termelésének mintegy 83 %-át adja. Az elmúlt években azonban a tíz országon kívüli feldolgozott mennyiség is folyamatosan növekszik, és a Top10 részesedése a globális teljesítményből egyre mérséklődik.

A legfrissebb, 2021. évi adatok szerint a főbb feldolgozó és nemzetközi kereskedelemben résztvevő országok mintegy 6,9 millió tonna készárut exportáltak három vezető kategóriában:

  • paradicsomsűrítmény (3,4 millió tonna),
  • paradicsomkonzerv (1,9 millió tonna) – egészben vagy darabokra vágva,
  • illetve a paradicsom szósz és ketchup (1,6 millió tonna).

Ezzel az ágazat egyértelműen a globális élelmiszeripar fő szereplői közé tartozik. Érdekes adat, hogy a világszerte exportált paradicsomkonzerv több mint háromnegyede Olaszországból származik – olvasható a közleményben.

gyorsétterem

A fogyasztás a szerényebb keresletet mutató országokban is emelkedik – fotó: pixabay.com

A gyorséttermek is segítik a globális fogyasztás növekedését

Globális szinten továbbra is Észak-Amerika a fő fogyasztási régió, megelőzve az Európai Uniót és a közel-keleti régiót.

A WPTC adatai szerint összességében az mondható el, hogy alapvetően a magas életszínvonalú nemzetek sajátossága a jelentősebb fogyasztás. Másik érdekes jelenségként hívják fel a figyelmet arra, hogy a fogyasztás a szerényebb keresletet mutató országokban is emelkedik, ami a „nyugati stílusú” étrendek terjedésével, valamint a gyorséttermek megjelenésével magyarázható.