A Lelio függesztett, Unico és Unico Non-Stop félig függesztett, illetve vontatott ekecsaládjaik mellett olyan forradalmi megoldásokkal is kínálnak ekét, mint az összecsukható gerendely. Ezeket az eszközöket mutatjuk be röviden cikkünkben.

A Lelio ekecsalád modelljei négy különböző verzióban rendelhető meg (S, M, L és XL) 100x100 mm-től egészen 150x150 gerendely-keresztmetszetig. Az ekefejek osztástávolságban 85-115 cm között változnak, míg gerendelymagasságban 75-95 cm között választhatóak. A gerendely hegesztésmentes, a rögzítőpántok, bilincsek közvetlenül a fő vázra vannak felcsavarozva, így a masszív, hosszú élettartamú gerendely jól viseli a legkötöttebb talajszerkezetet is.

 Lelio eke munka közben Lelio eke munka közben – fotó: Maschio

Az ekefej fogásszélességét kiviteltől függően manuálisan vagy hidraulikusan változtathatjuk.  A hidraulikus rendszeren keresztül az első ekefej a traktornyomtávhoz igazítható közvetlenül a vezetőfülkéből. Az első ekefej vágásszélességének beállítása kézi módon vagy hidraulikusan történik, egy tolható vezérlőszán segítségével.Unico eke réselt kormánylemezzel

Unico eke réselt kormánylemezzel – fotó: Maschio

A Unico és Unico Vario modellek olyan speciális ekefejekkel rendelkeznek, melyek egyaránt lehetővé teszik a barázdában, illetve a tarlón járó üzemmódban való alkalmazást. Ezek a speciális paralelogrammával csatlakoztatott fejek az oldalsó igénybevételtől mentes szántást biztosítanak. 2 verzióban rendelhetők meg (M és L) különböző vázméretben (120x120-től 140x140 mm-ig), ekefejosztásban (85 és 115 cm között) és gerendelymagasságban (80 cm) 3-tól 5 ekefejes változatig, nyírócsavaros túlterhelés-biztosítással.

eke

Vario hidraulikus fogásszélesség állítás – fotó: Maschio

A Mirco modellek a nagyobb területen gazdálkodó gazdaságok ideális mélyművelő eszközei. A féligfüggesztett ekék 6-7 és 8 ekefejes változatban érhetők el. Ezek a verziók nyírócsavaros túlterhelés elleni védelemmel vannak szerelve, míg az ugyancsak 6-7 és 8 közötti ekefejjel rendelhető Mirco Non-Stop széria tagjait, hidropneumatikus biztonsági rendszer védi a túlterhelésből adódó hatásoktól. A fogásszélesség ekefejenként a Passo rendszer segítségével fokozatonként, mechanikusan állítható.

Micro féligfüggesztett segédgerendelyes ekeMirco féligfüggesztett segédgerendelyes eke – fotó: Maschio

Olcsó és egyszerű rendszer, mely segítségével minden egyes egység munkaszélessége külön szabályozható a rögzítőcsavarok kézzel történő meghúzásával. Minden egyes ekevas 5 cm-el növelheti munkaterét, 30 cm-ről 50 cm-re váltva, a munkakörülményeknek megfelelően (maradványok, talajtípus, traktor teljesítménye). A VARIO hidraulikus rendszer segítségével fokozatmentesen szabályozható 30 és 50 cm között.  A paralelogrammás csatlakozórendszernek köszönhetően az ekevas és a mélyszántó lemez szabályozása egyidejűleg történik a munkaszélesség módosításával.

eke

Mechanikus fogásszélesség-állítás – fotó: Maschio

A 100 cm-es osztástávolság, és a 80 cm-es vázmagasság a nagy mennyiségű szármaradvánnyal borított kukoricatarló leszántásakor is eltömődésmentes munkát biztosít. A szállító-mélységhatároló kerék hidraulikus lengéscsillapítással felszerelt, így a hirtelen fellépő erőhatásokat is jól kezeli. A tarlón járó változatoknál a vezetőszán nagyon hosszú pályán fut, egészen 1000 mm-ig szabályozható, így a legkülönbözőbb kerékméretű és nyomtávolságú traktorokhoz is jól igazítható az eke futása.

Felhajtható ekeváz Felhajtható ekeváz – fotó: Maschio

Forradalmi fejlesztése a Maschio függesztett váltvaforgató ekéknek a külön rendelhető szállítást megkönnyítő összecsukható gerendely megoldás. Két hidraulikus munkahenger segítségével a központi gerendelyt felosztva  annak hátsó felét tudja felhajtani , felére csökkentve ezzel az egész eszköz hosszúságát. Így az eke súlypontját előrehozva, kíméli közúti szállításnál a traktor hárompont-függesztő szerkezetére és a hátsó tengelyre eső lengő terhelést. Vonulás közben, különösen fordulásoknál növeli a biztonságot, mivel nem kell attól tartani, hogy a hirtelen nagy ívben kilengő függesztett munkagép sérülést vagy akár komolyabb balesetet is okoz.

További információért keresse a magyarországi importőr képviselőjét az alábbi telefonszámon (Berbekár Tamás +36 30 910 7037), vagy látogasson el a maschio.com oldalra.