A Fendt 1100 Vario MT széria négy új modelljével a Fendt mostantól az 511-673 lóerőtartományt fedi le és a Fendt 1167 MT modell a legnagyobb teljesítményű fokozatmentes váltóval rendelkező hevederes traktor a piacon.

Hevedertalpas Fendt traktor

A Fendt 1167 MT modell a legnagyobb teljesítményű fokozatmentes váltóval rendelkező hevederes traktor a piacon – fotó: Fendt

Több mint 30 év tapasztalatot és világszerte piacvezető technológiát kínál a Fendt a hevederes traktorok gyártásának területén, amit a 25 éves fokozatmentes Vario hajtóművel szerzett tapasztalatokkal kiegészítve igazán innovatív gép kerül le a gyártósorról. 15,2 ill. 16,2 literes motor és 19,5 és 27 tonna közötti gépsúly: Mindez Fendt minőségben és a Fendt traktoroknál megszokott ergonómiával ill. kényelemmel.

Maximális vonóerő és gazdaságos fogyasztás

A hevederes traktorok hajtóműve hasonlóan működik, mint a kerekes traktoroké. Mivel a hevederes traktorok nem rendelkeznek első tengellyel, mindkét hidraulikamotor a hátsó tengelyre hat.

Az „Fendt iD" alacsony fordulatszám koncepció különösen hatékonyan működik együtt a VarioDrive hajtáslánccal. A VarioDrive hajtómű fő alkotóelemei egy hidraulikus szivattyú és két hidromotor. A hidrosztatikus-mechanikus hajtáslánc két hidraulikamotorja egymástól függetlenül kibillenthető. A kettes számú hidromotor terhelés nélkül nagy sebességnél, automatikusan lekapcsolásra kerül, kiküszöbölve a felesleges hajtásból eredő veszteségeket. A hidraulikusan meghajtott hűtőventilátor lehetővé teszi a motor optimális hűtését, függetlenül a motor fordulatszámától. Ez jelentős hatékonyságnövekedést eredményez.

Sebességváltó koncepció Fendt traktornál

Sebességváltó koncepció – ábra: Fendt

Fendt nagyteljesítményű hidraulika

A Fendt 900 Vario MT-hez és a kerekes Fendt 1000 Variohoz hasonlóan az új Fendt 1100 Vario MT is nagyteljesítményű hidraulika rendszerrel rendelkezik. Két – opcionális – egyenként 220 l/perc teljesítményű terhelésérzékelős szivattyú kerül beszerelésre. Ezek két külön olajkört képesek ellátni olajjal. Maximális térfogatáramukat 1700-as motorfordulatnál érik el. E rendszer előnye az „igényfüggő" szabályozás, ami azt jelenti, hogy mindig a megfelelő olajnyomás és a megfelelő olajmennyiség áll rendelkezésre.

SmartRide+

A Fendt 900 Vario MT-ről már ismert SmartRide rugózást a Fendt 1100 Vario MT esetében a teljesítményszegmenshez igazították. A SmartRide+ két vezérelhető hidraulikus munkahengerből áll, amelyek kompenzálják a munkavégzés során bekövetkező súlyponteltolódásokat.  Ezáltal a Fendt 1100 Vario MT maximális vonóerőt képes nyújtani a szántóföldön folyamatosan zárt erőátvitel mellett. A hidraulikus hengerek közvetlenül a vezetőfülkéből is vezérelhetők. Ez megkönnyíti az elülső orrsúly felvételét és lerakását további emelőberendezés használata nélkül.

Egyetlen rugózott futómű a piacon

Egyetlen rugózott futómű a piacon – fotó: Fendt

Mindig a helyes úton

A kerekes traktorokhoz hasonlóan a Fendt Vario Guide nyomvonalvezető rendszer mostantól a Fendt 1100 Vario MT szériához is elérhető. A műholdvevő és a korrekciós szolgáltatások függvényében a VarioGuide-dal felszerelt traktor akár 2 cm pontossággal is képes dolgozni.

Mindig a megfelelő szögben

Hevederes traktor elfordítható vonórúddal és/vagy elfordítható hátsó emelőművel van felszerelve. Az elfordítható vonórúd mindkét irányban 28 fokban elfordítható. A hárompontos emelőmű mindkét irányban 12 fokban elfordítható.  Ezáltal a munkagépkapcsolat forgáspontja a hevederes traktor természetes forgáspontjához közelebb kerül. Ez alacsonyabb vonóerőigényt, üzemanyag-megtakarítást és kisebb kopást eredményez.

A megfelelő súly minden alkalmazáshoz

A Fendt 1100 Vario MT lánctalpas traktor a súlyozási lehetőségek széles választékát kínálja: orrsúlyok, súlyok a meghajtó kerekeken, súlyok a feszítőkerekeken, súlyok a hevederkereten. A súly közvetlenül a talajra hat anélkül, hogy terhelné az alvázat, a tengelyeket vagy a meghajtókerekeket ezáltal növeli a vonóerőt, a jobb tapadás révén csökken a szlip.

A Fendt hevederes traktor így kis súlyozás mellett nagyobb sebességgel húzhat pl. egy nagy precíziós vetőgépet a szántóföldön, vagy jobban felsúlyozva alacsony sebességgel használható nehéz talajművelésre.

Fendt hevederes traktor

A Fendt hevederes traktornak számos előnye ismert – fotó: Fendt

Bartha Sándor műszaki igazgató, Solum Zrt. Komárom

Nagy területre nagy teljesítményű gép kell, ha mindent beállítasz a gépen mozizni lehet munka közben, GPS-es fordulórendszer eddig nem hasonlítható semmi mással, fogyasztása jobb, mint a meglévő gépé.

Tiger 6MT-t és Gregoire 7.2 tárcsát húztunk vele.

Van kerekes Fendt az udvarban. A hevederes kezelése hasonló csak a kormányzást kellett megszokni. Rugózott futómű miatt kényelmes volt a közúton.

Feltűnően csendes, Fendt színvonalú gép. Elforduló vonórúd kíméli a munkagépet meg a traktort is és eközben a GPS precízebben tud kormányozni. Táblavégi fordulót bekapcsolva csak utas a gépkezelő. Első ránézésre bonyolultnak tűnő menü rendszer kis kalandozás után már könnyen áttekinthető és kezelhető olyannak is, aki nem használja napi szinten ezt a gépet. Napi karbantartásához minden jól hozzáférhető olaj szintek könnyen ellenőrizhetők a szintjelző ablakokon keresztül. A heveder tisztítása is meglepően könnyen tisztítható mivel nagy a távolság a görgők közt és a sár könnyen kimosható. Furcsa az alacsony motorfordulat, de így jól működik a fokozatmentes vario hajtóművel. 1400 felett nem forog a motor e miatt kedvező a fogyasztása is.

A gép az élete nagy részét talajon tölti.

További információt a Fendt gépekről az AXIÁL Kft. területileg illetékes munkatársaitól kaphat!
Szöveg: Kresz Gábor Fendt referens és Nagy Róbert Fendt termékmenedzser