Az idén 75 éves JCB komoly szakmai online gépbemutatóval is megünnepelte születésnapját. Összesen 6, tisztán elektromos meghajtású új gyártmánnyal, valamint mobil töltőberendezéssel bővült a termékpaletta. Közülük kettő szorosan kapcsolódik az agráriumhoz, amelyeket részletesen ismertetünk.

JCB 525-6E elektromos teleszkópos rakodógép – 100%-ban a dízel változat "tudásával"!

Több, mint 43 éve gyártanak kitológémes rakodókat, de ez az első elektromos üzemű. A gép szerkezeti kialakítása teljes mértékben azonos a dízel kivitellel és műszaki paraméterei (méretek, teherbírás, eszközhasználat) is azonosak. Magassága 197 cm, a gép szélessége 184 cm. Maximális teherbírása 2,5 tonna és 2 tonnát emelhet 6 méter magasra, valamint 720 kg, 3 méteres kinyúlásnál.

A lítium-ion akku 24 kWh-s, 96 voltos tápfeszültséggel rendelkezik, amely a dízelmotor helyén, jobb oldalt kapott helyet, a beépített gyorstöltővel és segédberendezésekkel együtt. -20ºC alatt is megbízhatóan működik, 5000 teljes töltési ciklusra tervezett. A töltés, a globális piacra gondolva 110/230 voltról, valamint a megszokott 400 volt / 3 fázis lehetséges.

Gyorstöltéssel 2 óra a 100 %-os töltöttségi szint,

míg normál 230 V / 16 A esetén 8 óra szükséges. A fülke töltés közben előfűthető, de természetesen a munka közben történő fűtés is lehetséges.

A JCB 525-6E kiváló szolgálatot biztosít például zárt istállókban, vagy csarnokokban, ahol hang- és károsanyag-kibocsájtás nélkül dolgozhat – szemben a dízel meghajtású gépekkel  – fotó: JCB gyártói felvétel

Egy 70 kilowattos villanymotor a hidromotor helyére, az osztóműre lett felszerelve – ami közvetlenül és állandó 4x4-es meghajtást biztosít, valamint fékezéskor visszatöltést is végez. Az összkerék-kormányzás-, a csak hátsó kormányzás- és az oldalazó (kutyázó) mozgási módok szintén szabadon választhatók munkavégzés közben az elektromos kivitel esetében is.

A hidraulika szivattyút egy külön, 22 kW-os motor hajtja és nem folyamatos üzemű, az elektromos targoncákhoz hasonlóan.

Az elektromos hajtás nagy előnye, hogy nemcsak tiszta és csendes, hanem már elinduláskor maximális nyomatékot ad, teljesítménye egyenletes, nem függ a fordulatszámtól.

JCB 525-6E munkában – fotó: JCB gyártói felvétel

HTD-5 Dumpster

Nemcsak az építőiparban, de a gazdaságokban is jó szolgálatot tehet egy gyalog vezérlésű minidömper, immáron elektromos változatban is. A gumihevederes gépezetet egy 4,5 KW állandó teljesítményű (max. 5 kW) motor hajtja, maximum 3 km/h sebességgel.

Alapkonstrukciója szintén azonos a robbanómotoros változatéval. Akkumulátora 4,9 kWh-ás, 48 voltos üzemi feszültséggel és maximum 2 órás töltési idővel, normál 230 vagy 110 voltos hálózatról és nincs szükség külön töltőberendezésre.

A gép önsúlya 566 kg, teherbírása 500 kg és a maximális bebillentési magasság 1,45 méter. Így lehetőség van a rakomány bizonyos mértékű felkupacolására, vagy tárolókba, szállító konténerbe való beborításra. Ekkor 2,77 méter a teljes magasság, de lehetőség van normál előrebillentésre is, zárt térben, alacsony belmagasságnál. A gép szélessége 690 mm, ezért akár egy normál ajtón is képes áthaladni, gyakorlott kezelővel. Menet-, illetve szállítási helyzetben 1105 mm magas.

Meg kell említeni az „okos” fellépőt, amelyre lehajtott állapotban a gépkezelő ráállhat, csak ekkor indul el a gép. Amennyiben menet közben lelépne vagy leesne, a gép azonnal megáll és csak a rakomány lebillentése lehetséges. Felhajtott állapotban természetesen bármikor elindíthatjuk a gépet előre, vagy hátra.

Nemcsak építkezésen, de a gazdaságokban is jó szolgálatot tehet – fotó: JCB gyári felvétel

1.25QE és 1.50QE mobil töltőberendezések, töltőállomások

A JCB gondolt a távoli környékeken és még új közművekkel nem rendelkező munkaterületeken történő munkavégzésekre is. Erre a célra fejlesztették- és immáron gyártják is, az 1 x 1 x 1 méter méretű, villaszerelékkel minden irányból mozgatható töltőállomást.

Ez valójában nem más, mint egy előre feltöltött, jókora lítium-ion akkumulátor-csomag, a benne lévő komplett, feszültség-szabályozó és töltésvezérlő elektronikával. A bázis természetesen eső- és csepegő víz ellen védve van. A kisebb teljesítményű 23 kilowattórás, a nagyobb 46 kilowattórás, tömegük 530, illetve 665 kg, de mindkettő 230 voltos feszültséggel és 8 kilowatt teljesítménnyel képes tölteni a JCB saját gyártmányait.

A berendezések 63 és egy 32 amperes töltőcsatlakozóval, továbbá egy 63 amperes feltöltési csatlakozóval rendelkeznek. A karbantartótöltés 16 amperrel lehetséges. Méreteik és tömegük alapján akár egy pick-uppal is a helyszínre szállíthatók – és maximum 3 egység helyezhető egymásra tárolás céljából.

A telepíthető töltőberendezés bárhová könnyen átmozgatható – fotó: JCB gyártói felvétel

A JCB rendelkezik fix, 400 voltra beköthető, nagy teljesítményű gyorstöltővel is, amely minden 48 vagy 96 voltról üzemelő gépéhez alkalmazható – fotó: JCB gyártói felvétel

forrás: www.jcb.com

Tetszett a cikk? Nézz körül az Agroinform.hu Piactéren, ahol külön kategóriaként mutatjuk meg a JCB traktor apróhirdetéseket.