A John Deere 2016-ban mutatta be első nagy teljesítményű, szántóföldi elektromos traktorját Sesam néven. Most megérkezett a folytatás, a Sesam 2, amely nemcsak tisztán elektromos üzemű, de önvezető üzemmóddal is rendelkezik. Ettől függetlenül távirányítóval és az opcionális fel-le csatolható vezetőfülkéből egyaránt vezethető. A Sesam elnevezés a Sustainable Energy Supply for Agriculture Machinery rövidítéséből származik.

Elektromos John Deere traktor: 6 év fejlődés

A 2016-ban bemutatott elektromos traktor egy teljesen szériagyártású modellen alapult. Annak dízelmotorját egy 130 kWh-s akkumulátorcsomag és két villanymotor váltotta fel, amelyek együttesen 300 kW (400 LE) teljesítményt adtak le.

john deere traktor

A fülke a szántóföld szélén lekapcsolható – fotó: www.futurefarming.com

Utódja, a Sesam 2 egy 1000 kWh kapacitású akkumulátormodullal rendelkezik. Az elektromos hajtáslánc számára 500 kW (680 LE) teljesítmény áll rendelkezésre, de a hozzá kapcsolt, szintén elektromos meghajtású gépek, eszközök számára 1000 kilowatt (1361 LE) áll rendelkezésre, ami soha nem látott teljesítmény. A traktort a németországi GridCON 2 projekt részeként tervezték, amelynek célja a mezőgazdasági gépek nulla károsanyag-kibocsátására irányul.

traktor

A Sesam 2 egy 1000 kWh kapacitású akkumulátormodullal rendelkezik – fotó: www.futurefarming.com

Fel-le kapcsolható vezetőfülke és csapatmunka

A traktor második változata merőben másképp néz ki. Alapvetően vezetőfülke nélküli, kivéve amikor az úton közlekedik. Minden bizonnyal nemcsak a traktorgyártás, de az egész haszonjárműgyártás elmúlt több mint 125 évében sem volt arra példa, hogy egy gépet, járművet gombnyomásra fel-le kapcsolható vezetőfülkével gyártsanak! Ekkor az első függesztőszerkezettel és egy adapter közbeiktatásával fel lehet venni a talajról a vezetőfülkét.

Szintén úttörő fejlesztés, hogy a fülke és a traktor közötti kommunikáció vezeték nélküli kapcsolaton alapul. A fülke a szántóföld szélén lekapcsolható, hogy irodaként használják és szemmel tartsák az önvezető traktort. Ezenkívül a Sesam 2 prototípus képes csapatban dolgozni, egyszerre több más robottal közösen. Ilyen esetben kívánatos lehet, hogy a munkát egy központi lekapcsolt fülkéből tudják felügyelni.

Forrás: www.futurefarming.com