Miután – a vetést követően – immár mindenhova eljutott a régóta áhított tavaszi csapadék, hamarosan hadrendbe állhatnak növényápoló eszközök. A növények fejlődésének megindulásával párhuzamosan a gyomok is fejlődnek. Ezek mechanikus művelő eszközökkel történő eltávolítása, valamint a talaj kedvező vízháztartása, biológiai egyensúlya érdekében a sorok közének művelésére is szükség van.

A sorközművelés gyomirtó hatása mellett szellőzteti, lazítja a talajt és a talajkapillárisok átvágásával megakadályozza az egyébként is szűkösen rendelkezésre álló vízkészlet elpárolgását.

Rugós kapaszár kialakítású művelőelemekkel szerelt sorközművelő kultivátor – fotó: Agroinform.hu

A sorközművelő kultivátorok a traktorokhoz a hárompontfüggesztő berendezésen keresztül kapcsolódó függesztett gépek. Általában merev keresztgerendából és a paralelogramma felfüggesztéssel rácsatlakoztatott művelőtagokból, a mélységhatárolását biztosító, a keret két oldalán elhelyezkedő, függőleges irányban állítható támasztókerékből, illetve a traktor+munkagép kapcsolatot biztosító, hárompont csatlakoztatásból épülnek fel.

BUSA Bt.

6 soros sorközművelő kultivátor forgókapás művelőelem-készlettel, folyékony műtrágya kijuttatására – fotó: BUSA Bt.

A kapaválaszték már mindegyik modellhez igen széles, de a legalapvetőbb lúdtalp, töltögető, illetve saraboló rendszerű kapák minden típushoz elérhetők. A lúdtalp kapáknál a kapaszár kialakítása sem mellékes. A széles körben elterjedt merev mellett, előnyösebb a rugós, hajlított kapaszár, ami a rezgésével aprómorzsás szerkezetű talajt hagy maga után. Az eltérő vetési sortávolságú és vetéstechnológiájú növények miatt célszerű olyan kultivátor kiválasztása, amely állítható sortávolságú, de a kínálat legnagyobb része már általában ilyen.

A vegetáció alatt különösen fontos a több lépcsőben történű helyspecifikus tápanyag-utánpótlás – fotó: Agroinform.hu

Sok hasznos kiegészítő érhető el a sorközművelő kultivátorokhoz, ilyen pl. soronkénti rugósgereblye-egység is, mely a sorközt megművelt talaj egyengetését és a kivágott gyomok egyenletes elterítését szolgálják. Hasonlóan megfontolandó a sorvédők alkalmazása, mert így már a növényállomány alacsonyabb fejlettségi állapotában is magasabb munkasebességgel tudunk dolgozni.

Az sem mellékes, mennyire biztonságosan tudunk közúton vonulni a kultivátorral. Ma már a kínálat nagy részében a merev változatok mellett hidraulikusan összecsukható gerendelyű konstrukciók is elérhetők. Ezek általában valamivel drágábbak, de nem érdemes ezen spórolni, hiszen sok súlyos baleset okozója volt már egy, a járrművezető figyelmét elkerülő, kelleténél szélesebb munkagép.

Ha minden áron ragaszkodunk a fix, nem felcsukható változathoz, azok között is találunk olyat, amellyel kiegészítő járókerékkel és kapcsolórúddal felszerelve, a gerendely végéről vontatva, közúton kényelmesen vontathatunk. Az ilyen verzióknak egyetlen hátránya a vonulások közötti átszerelések munkaigénye és kényszerű állásideje.

Folyékony tápanyag-kijuttatásra alkalmas, hazai gyártású kultivátor – fotó: Agroinform.hu

Az egyik legkritikusabb időszakban, a vegetáció alatt különösen fontos a több lépcsőben történű helyspecifikus tápanyag-utánpótlás. A hagyományos sorközművelő kultivátorok ma már kivétel nélkül rendelhetők, növényápolással egy menetben történő szilárd és folyékony tápanyag-kijuttatásra, ahol általában a két sor között, középen dolgozó lúdtalpkapák mögött vezetik le a kijuttató csövet, vagy pedig a sorok mentén, a növényekhez közel dolgozó saraboló kapáknál kerülhet kijuttatásra a tápanyag a talajba.

Kiválasztásnál nem mindegy a granulált vagy folyékony tápanyag tárolására alkalmazott tartály befogadókapacitása sem, hiszen ez nagyban befolyásolja, mennyiszer kell feltöltési idővel csökkenteni a hasznos üzemidőt. Természetesen itt behatároló tényező az üzemeltető erőgép hátsó függesztő szerkezetének emelési kapacitása is.

BUSA Bt.

A gép kiválasztásnál a tartálykapacitást is figyelembe kell venni – fotó: BUSA Bt.

Néhány a hatsoros sorközművelő kultivátorok közül piacterünk új géphirdetéseiből. Két modell folyékony-, a többi granulált tápanyag-kijuttatóval van szerelve:
(A típusszámra kattintva megtekinthető a konkrét hirdetés, kizárólag olyan hirdetésekből válogattunk amelynél a forgalmazók árat is megadtak.)

Típus Gyártó ország

Műtrágya tartály-
térfogata (Liter)

Nettó Ár (Ft) + Áfa
KS-6 FK+INJ forgókapás sorközművelő injektorral Magyar 660 4 175 000.-
Leko 6 Magyar 400 1 070 000.-
AGROLEAD ALICF6 Török 450 1 375 500.-
Özdöken ACM-K Török nincs adat 2 099 000.-
BUSA KS-6 CS Magyar nincs adat 2 113 000.-
ABK 116 Magyar 1200 2 490 000,-
Matermacc Unica PVI 6 Olasz 1000 2 876 000.-
OMIKRON ORS-6/3 FM 600 (Foly. táp. kijuttatóval) Magyar 600 2 950 000.-
Sfoggia Thema 6 Olasz 930 3 150 000.-
Gaspardo HS 6 Olasz 1000 3 390 000,-