Nehéz helyzetben vannak a szőlőtermesztők: nehezen találnak munkaerőt, és idén is úgy tűnik, hogy alacsonyak a felvásárlási árak. De a borászatok számára is óriási kihívás volt az utóbbi két év.

A koronavírus-járvány miatt a pincékben maradtak a borok

A koronavírus-járvány alatt szinte leálló HORECA szektor miatt jelentős kieséseket könyvelhettek el a borászatok. Sok hír érkezett arról is, hogy a borospincékben feltorlódott az eladatlan bor. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a közösségi oldalon tett bejegyzésében azt írta: "Összességében nincs az országban borfelesleg, az egyes pincészeteknél lévő, nem eladható készletek kivonását lepárlási program segíti, nincs és nem is várható az európai szőlőpiaci helyzetet látva borimport." Meglátása szerint egyes szőlőfelvásárló pincészetek méltatlan és piaci szempontból is indokolatlanul alacsony árat ajánlanak a szőlőért.

Feldman Zsolt államtitkár az is kifejtette, hogy a fejlesztési forrásokról le kell mondania a tisztességtelen felvásárlási árakkal dolgozó cégeknek. Emellett a borászati üzemekben a mustfokot is szigorúan fogják ellenőrizni.

Hogyan alakulnak a felvásárlási árak, hogyan látják a helyzetet a szőlőtermesztők?

Az Agroinform.hu által megkérdezett, Duna-Tisza közi szőlőtermesztéssel foglalkozó gazdálkodók szerint a munkaerőhiány a néhány hektáron gazdálkodó szőlőtermesztők számára óriási kihívás. Fizikai munkára nem lehet találni embert ma már, gépesíteni pedig nem éri meg kisebb területeken.

"A szőlőtermesztésnek befellegzett" – mondja egyikük. A termés várhatóan átlagos, vagy kicsivel átlag alatti mennyiségű, de jó minőségű lesz. A növényvédelem idén nem jelentett nagyobb kihívást az átlagosnál, hiszen a három alkalommal is megjelenő hőhullám a gombabetegségek ellen hatásos volt, nem tudtak nagy kárt okozni az ültetvényeken a fertőzések. Az aszály és a hőség a mennyiségre azonban hatással volt.

A legnagyobb gond a felvásárlási árakkal lesz. A gazdálkodók mostani információ szerint várhatóan idén a tavalyihoz képest 5 forinttal fognak többet kapni a termelők.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy az AKG támogatás lejárta után kivágják az ültetvényeket, ami egyes hegyközségek esetében jelentős területcsökkenést is jelenthet majd.

szőlő ára

A fenti ábrán látható, hogy a szőlő felvásárlási ára szinte stagnál. Ezzel szemben más mezőgazdasági termékek ára folyamatosan emelkedik. Legutóbb ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy a növényi és kertészeti termékek ára 2021 első félévében átlagosan 23,5 %-kal volt magasabb, mint 2020 ugyanezen időszakában.

Az Agroinform.hu fórumán élénk vita folyik a szőlő felvásárlási árakról. Elkeseredett hangvételű bejegyzések sorjáznak, többen írják, hogy az évek óta változatlanul alacsony felvásárlási árak miatt rengeteg szőlőtermesztő arra fog kényszerülni, hogy kivágja az ültetvényt.

A legnagyobb gondot az aszály jelentette idén a borászatok számára

Ahogyan minden szüret tartogat meglepetéseket, most az látszik, hogy egyes fajtáknál eddig nem tapasztalt jelenségek vannak a szőlő érésében – nyilatkozta a vg.hu-nak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. A korai érésű szőlők szürete már lezajlott, viszont kisebb a lékihozatal a szokásosnál.

Ennek köszönhetően a Balatonboglári borvidéken a korai fajták felvásárlási ára megugrott, nettó 140-165 forint között van. A tavalyihoz képest jelentős az ugrás, akkor nettó 110 forintos áron értékesítették.

A középérésű fajtáknál (Pinot gris, Pinot noir) érdekes módon magas a savtartalom az idén, ami miatt a borászoknak különösen oda kell majd figyelniük.

szőlő

A legnagyobb gondot idén az aszály jelentette a szőlőültetvényekben – Fotó: pixabay

Légli Ottó elmondta, hogy több borvidékről olyan információk érkeztek, miszerint  a szüretelt mennyiség el fog maradni az átlagostól.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a legnagyobb problémának a szüret előtt az aszályt tartotta. Idén ez nem csak a homoki területeken, hanem a többi borvidéken is meghatározó volt. A Balaton térségében például a nyár végén mintegy 100-150 milliméternyi csapadék hiányzott ahhoz, hogy valóban jó legyen a termésmennyiség.

Az érés idén felgyorsult, Soltvadkerten például több korai érésű szőlő szürete összeért a későbbi fajták szüretével. A túlérett szőlőből készült borok alkoholtartalma magasabb lehet, ami nem szerencsés.

Frittmann János, a HNT szakmaközi ügyekért felelős alelnöke a VG-nek elmondta, hogy a szüretet az Alföldön nem hátráltatja a kézi munkaerő hiánya, mert a terület körülbelül 90 százalékán már gépekkel szedik a szőlőt. Meglátása szerint a kevesebb, de jó minőségű termésnek köszönhetően „ezek drága borok lesznek”, így ha az ágazat nem tud árat emelni, akkor nagy bajba kerül a hazai borászat.