Hajdúböszörmény határában a KITE Szántóföldi napok helyszínén jártunk, ahol működés közben kaptunk lencsevégre talaj- és bankszámlakímélő technológiákat.

Pataki Sándor kereskedelmet támogató mérnökkel beszélgettünk azokról a problémákról, amikre a KITE Zrt. megoldást tud mutatni. Ez az energiagazdaságosság, a talajkímélő technológiák és az új technológiai elemek használata. Elmondása szerint a három dolog összefügg, így a megújuló talajművelést, a redukált művelési rendszereket (no-till vetéstechnika) és partnerük, a Köckerling német mulcstechnológiában jártas vetőgépeit is szerették volna közelebbről bemutatni az érdeklődőknek.

A bemutatón a következő témákat érintették:

  • sűrűsoros kultúrák talajművelő és vetőgépei, talajművelési rendszerei
  • erőgép-munkagép kapcsolat szakszerű illesztése (energetikai illesztés, pótsúlyozás, gumiabroncsozás)
  • precíziós megoldások a sűrűsoros kultúrák talajművelési rendszerében

Bemutatták a John Deere 6R, 7R, 8R erőgépeket, valamint Köckerling és John Deere munkagépeket is.

Napjainkban már mindenki tisztában van azzal, hogy a tárcsának van egy károsító, porosító hatása, amit kapás szerszámmal lehet kiváltani. Ezek a többgerendelyes kapás szerszámok a közelmúltban kerültek a gazdák fókuszába, mert kíméletesen, sekélyen, gyorsan és teljes keresztmetszetben dolgoznak, legyen szó tarlóhántásról, tarlóápolásról vagy magágykészítésről.

A Köckerling Allrounder család Flatline kultivátorát mutatták be munka közben, ami egy tarlóhántó, tarlóápoló gép. Képes arra, hogy akár egy zúzatlan napraforgótarlóból egy menetben magágyat készítsen. Itt kerül előtérbe a költséghatékonyság mind energetikailag, mind menetszámban. A gép "összkomfortos", elől-hátul a mélységet hidraulika szabályozza, teleszkópos vonórúddal és légfékkel rendelkezik, a méretkínálata 6-7,5  és 9 méter. Duplarugós "ELEPHANT" kapákkal van felszerelve.

Pataki Sándortól azt is megtudtuk, hogy már a talajművelő gépekben is fejlődnek az intelligens megoldások: a VECTOR nehézkultivátor-család esetében egy EasyShift nevű alkalmazással a gép első mélységhatároló kerekében elhelyeznek egy olyan munkahengert, amelyben egy szenzor található. Ez egy ISOBUS-os kapcsolatot eredményez a traktorral, ezzel gyakorlatilag belép a precíziós gazdálkodás világába, hiszen különböző értékeket tudunk beállítani digitálisan (mélységértékek, szalmatömeg nagyságától függő munkamélység előírástérkép alapján stb.).

Szó esett még Köckerling Vector mulcsvetéshez használt nehéz kultivátorról és a  Köckerling VITU vetőgépről is. A bemutatásra került gépekről további érdekes részleteket ismerhetsz meg, ha megnézed a fenti a videót vagy, ha felveszed a kapcsolatot a KITE Zrt. munkatársaival.