A gépek ismertetése előtt a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Főosztályának vezetője, Nagy Attila tartott előadást a vendégeknek a tejágazat aktuális kérdéseiről és lehetőségeiről. A rendezvényen felvonultatott három munkagépet Ádám Jenő, az Ádám és Társa Kft. ügyvezetője ismertette a szakemberekkel. Sajnos az időközben hirtelen lezúdult zivatar a gépek gyakorlati bemutatkozását meghiúsította, így csak állóbemutató keretén belül ismerkedhettek meg a gazdák az újdonságokkal.
ádám és társaA gépek közül először a Gemelli FPC hidrosztatikus hajtású frontkasza mutatkozott be. Az egyedülálló Gemelli szabadalmú hajtásrendszernek köszönhetően a vágódobjai kiváló talajkövetéssel rendelkeznek. A mellső függesztésű kasza a frontüzemeltetés mellett tartós hátramenetben dolgozni tudó erőgépekkel, tolt üzemmódban akár 25 km/h munkasebességgel is üzemeltethető. A speciális hajtásnak köszönhetően 30-40%-kal kisebb a teljesítmény-igénye, mint az azonos munkaszélességű mechanikus hajtásrendszerű tárcsás kaszáknak. Minden időben, akár nedves körülmények között is eltömődés mentesen dolgozik és a legmostohább talajegyenetlenségeken is kiváló minőségben tud kaszálni.

A kasza különálló hidrosztatikus rendszerrel rendelkezik, mely olajhűtővel és túlterhelés ellenvédő biztonsági szelepekkel van ellátva. A levágott takarmány száradásának meggyorsításáról kíméletesen dolgozó gumihengeres szársértő gondoskodik, a kasza vágásmagassága pedig fokozatmentesen szabályozható.

Egy igazi újdonság, a ReCon-300 kondicionáló bemutatásával folytatódott a bemutató. Az acélbordás hengerekkel szársértést végző kanadai fejlesztésű kondicionáló az átkondicionált szálas anyagot kb. 50 Km/h sebességgel mozgatja meg és a hátsó terelőlemezek segítségével áthelyezi egy száraz területre az átdolgozott terményt, de arra is képes, hogy két rendből a bálázáshoz egy rendet alakítson ki.
ádám és társaMindezt 12-20 km/h munkasebesség mellett, igen nagy területteljesítménnyel tudja végezni. Alkalmazásával 50%-kal meggyorsítható a száradási idő. A szársértő bordák nyomása szabályozható, így változtatható a szársértés erősségének mértéke. Az átkondicionált rendet a két kiemelhető rendterítő rotornak köszönhetően szét is teríthetjük, a terítőrotorok fordulatszáma a hidrosztatikus meghajtásuknak köszönhetően fokozatmentesen szabályozható.

Az utolsó gép a bemutatón az ROC RT 1000 rendképző volt. A három külön-külön mozgatható tagból álló berendezés munkavégző elemei lényegében vezérelt ujjas rendfelszedőből és a felszedett terményre merőlegesen futó, végtelenített hevederből állnak. A rendfelszedő egységek által a talajról felemelt szálas anyagot a szállító hevederekre továbbítják, melyek mozgásiránya a rendképzés irányának megfelelően változtatható.
ádám és társaA rendkívül kíméletesen, nagy munkasebességgel dolgozó rendképző a rugós fogas, vezérelt ujjas gépekkel szemben szennyeződés nélküli tiszta rendet képez. A lucerna, és gyepszéna mellett a szalma és a kukoricaszár rendképzésére is alkalmas.ádám és társa

fotók: Gödény János – Agroinform.hu

A vontatott változat mellett létezik önjáró rendrevágóra szerelhető kivitel és kisebb munkaszélességű, 3 pont függesztésű változat is. Vastag rendek esetén a rendképző hengeres rendleszorítóval is felszerelhető. A bemutató végén a szemes termények tömlős tároláshoz ajánlott a cég vezetője kínálatukból PolyTex fóliás tömlőket.

A bemutatón készült képeinket IDE kattintva tekinthetik meg.