Honnan ismerhetik Önöket a magyar gazdák?

Idestova 10 éve gyártjuk Magyarországon bálázóinkat, azonban a kibocsátásunk 98 százaléka exportra történik. A hazai piacon 5 éve kezdtük el az értékesítést. Elsősorban bálázóink révén ismernek a hazai gazdálkodók, azonban a McHale más termékeit is képviseljük a magyar piacon, ezek a bálabontók, bálacsomagolók és egyéb bálázáshoz szükséges adapterek, melyeket Írországban gyártanak.

A hazai gyártóműben az elmúlt évek érdeklődésének és piaci sikereinek köszönhetően folyamatos kapacitásbővítéseket hajtunk végre. Az idei évben egy 5000 négyzetméteres csarnokkal bővítettük a gyártóterületünket, mely nemcsak bővítés, hanem technológiafejlesztés is volt egyben. A projekt befejezésére várhatóan kb. 60 fővel fog növekedni a McHale telephely jelenlegi közel 200 fős létszáma. A fejlődés örömteli számunkra, hiszen 10 éve, 25 fővel kezdte meg cégünk a működését.

Magyarországon a hazai igényeket figyelembe véve elsősorban a bálázóink a népszerűek, bár az idei csapadékos időjárásnak köszönhetően a csomagolóink iránti kereslet is megélénkült. Összességében sikeres évet tudhatunk magunk mögött. Sokat segített ebben az ATK (Állattartó telepek korszerűsítése) pályázat megjelenése: mivel ezek a gépek főleg az állattenyésztés technológiájához szükséges gépcsoportokhoz tartoznak, ezért többnyire támogatottak voltak. A jövőt illetően bízunk benne, hogy ez a sikeres tendencia folytatódik.

Milyen gépek jelentek meg a közelmúltban?

Az elmúlt évben Hannoverben, az Agritechnica kiállításon kerültek bemutatásra újdonságaink. Egyik népszerű gépünk az a kombinált bálázó és csomagoló gép, amivel egy menetben végezhető el a bálázás és csomagolás művelete, ezáltal időt spórolva és egyben kapacitást növelve. Ennek a gépcsaládnak az egyik tagja a Fusion 3+, melynek különlegessége, hogy az elkészített bálát nem a megszokott hálóval kötözi be, hanem egy fóliát tesz rá. Miután a bála átkerül a csomagolóasztalra, a bálát összetartó fólia egyben a csomagolófólia része lesz, emiatt kevesebb csomagolóanyag szükséges a csomagolás során. Így gyorsabbá válik az egész művelet és mivel homogén anyagot használunk fel, nem kell különválogatni a hálót és a csomagolóanyagot. Ezeket a tapasztalatok is alátámasztják, a felhasználók kedvelik, így sikeres zászlóshajója a termékeinknek. Sajnos Magyarországon ez a technológia kevésbé ismert, mivel itthon a csomagolás inkább a csomagolt bálák végső tárolási helyén, pl. a telephelyen történik – mely művelethez szintén kínálunk csomagológépeket.

Cégünk bálázók és bálacsomagolók gyártására specializálódott, így a kutatás-fejlesztésünk figyelme a bálázás és a csomagolás-technológia felé fordul. Ebből fakadóan prémium és innovatív termékeket képviselünk a piacon, ami visszaköszön a felhasználók tapasztalataiban, melyet a hazai visszajelzéseink is alátámasztanak.
Melyek a magyar gazdák kedvenc termékei?

Ahogy már korábban is említettem, Magyarországon a fő termékeink a bálázók, ezen belül vannak fix- és változókamrás bálázóink. A gazdák itthon inkább a változókamrás bálázókat részesítik előnyben. Ez univerzális használatot tesz lehetővé, mivel változtatható a bála átmérője, illetve a bála tömörsége az adott igényekhez igazítható, így szélesebb körű felhasználást tesz lehetővé és az elkészített bálák minősége magukért beszél. Ahogy az egyik kollégám szokta mondani viccesen: a változókamrás bálázó kicsit olyan, mint egy hölgy. Törődést, odafigyelést igényel, de meghálálja. Ennyire persze nem egyszerűsíthető le a helyzet, mivel több tényező is befolyásolja, melyik gazdának melyik rendszerű bálázó a legideálisabb, ilyen például az üzemméret, az éves bálaszám, a bálázandó anyag stb., ezért egy-egy ilyen beruházás előtt, érdemes szakavatott kollégáinkkal konzultálni.