Napjainkban környezetvédelmi és költségtakarékossági okok miatt egyre több gazdálkodó tér át a precízen kezelhető, GPS-vezérléses terminállal felügyelhető munkagépek használatára. Ezt figyelembe véve az Amazone folyamatosan abba az irányba fejleszti kezelőtermináljait, hogy a gazdálkodóknak a legmodernebb, naprakész technikát tudja kínálni.


A legújabb, Amatron 3 típusú terminálnak az az Amatron+ az elődje, melyből világszerte több, mint 30000 darab került értékesítésre. Az új terminál kívül-belül megújult,átfogó szoftveres fejlesztéssel, új színes kijelzővel és zöld színnel, de maradt a kompakt méret és a kényelmesen működtethető „softkey” gombok.

1. kép. Amatron 3 terminál gép-nézete

Az új terminál már a többi gyártó ISOBUS rendszerű gépeit is tudja kezelni, de megmaradt az az előnye, hogy a még nem ISOBUS-os, Amazone által gyártott úgynevezett „Amabus”-eszközöket is képes vezérelni, valamint a párizsi SIMA-n bemutatott új Amazone ZA-TS és ZG-TS műtrágyaszórókat is. A terminál bekapcsolásakor választhatjuk meg a munkagép rendszerétől függő indítási módot: Amabus vagy ISOBUS mód. Amabus módban megmaradt a munkagép-átfogó kezelési szemlélet, tehát egy monitorral Amazone műtrágyaszórót, permetezőt és vetőgépet is tudunk vezérelni.


4 az 1-ben, avagy Amatron 3

Az új terminállal a gépbeállítások és ellenőrzések mellett lehetőségünk van további három nagyon hasznos funkció használatára is.


Az első a GPS-Switch, amely GPS-alapú szakaszolást és sorelzárást hivatott megvalósítani. Ezzel az opcióval lehetőség van elkerülni permetezéskor az átfedéseket, EDX szemenkénti vetőgép esetén a rávetést és optimalizálni a műtrágyakijuttatást. Permetezőgépeken képes az egyes keretszakaszok be- illetve kikapcsolására, teljesen automatikus módon, a kijuttatandó permetlémennyiség kívánt szinten tartása mellett. A terminálon beállítható az átfedés megengedett értéke, ezt túllépve az Amatron 3 automatikusan lekapcsolja az aktuális keretszakaszt. A hidromotoros műtrágyaszóróval kombinálva pedig kívülről befelé, a hidromotor fordulatszámának változtatásával tudjuk szakaszolni a gépet. A munkagép- illetve GPS-nézetek közötti váltásra a terminál jobb felső sarkán található váltógombbal van lehetőség.

2. kép. Amatron 3 terminál GPS-nézete

A GPS-Track funkció használatával az automata szakaszolás mellé sorvezetőt is kapunk. Ennek segítségével a tábla körüljárása után a monitor kijelöli a beállított munkaszélességnek megfelelő haladási útvonalakat. Az aktuális nyomvonaltól való eltérés esetén hangjelzéssel figyelmeztet és színes nyilakkal segít a korrigálásban.

Aki pedig a legmodernebb és legprecízebb kijuttatási módokat szeretné alkalmazni, annak ott a GPS-Maps funkció. Ez a funkció képes hozamtérkép alapján számítógéppel készített kijuttatási terv megvalósításához, melyeket USB-stick segítségével lehet számítógépről a terminálra tölteni.

Az új Amatron 3 terminál ötvözi az előd átlátható, könnyű kezelhetőségét, kedvező árát és a sok új hasznos funkciót.

Jövőbe mutató fejlesztés: AMAPAD

3. kép Amapad terminál: Gép- és GPS nézet egyidejűleg, 12 collos színes kijelzőn

Az új, érintőképernyős AMAPAD kezelőterminál az Amazone legújabb fejlesztése. Jellemzői a nagyméretű (12 coll), színes kijelző, Windows szerű ablakos kezelési mód, teljesen személyre szabható kezelőfelület és egyszerű, átgondolt kezelés. Ez a terminál először a Pantera önjáró permetezőgépekhez lesz választható alternatíva, még több hasznos és kezelést könnyítő funkcióval. Ezek például a Work to Zero és Smart Refill, melyek segítségével a gépkezelő előre tudja tervezni a permetező tartályának teljes kiürítését (Work to Zero), illetve a tartályutántöltéseket a felesleges üresjáratok elkerülésével (Smart Refill: jelzi a kezelőnek, hogy a lémennyiség már nem elegendő egy kerüléshez, után kell tölteni a permetlétartályt).

4. kép. Figyelmeztetés a tartályutántöltésre Smart Refill alkalmazással

Tóth Ferenc
Termékfelelős
+36 30/993-5866

További részletek: http://www.amazone.hu/default2009.asp