A 120x70-es bálaméretet eddig a QUADRANT 3200 és 2200 nagykockabálázók szolgáltatták. Mindkét bálázó egy komplett átépítésen ment keresztül. Ez az átépítés még a CLAAS legrégebbi szabadalmát a kötöző fejet is érintette, amivel az új QUADRANT 5200 és 4200-as képes nagy kötésszilárdságú csomókat kötni a bálákra. Az új QUADRANT 5200-as fejlesztése során a teljesítmény, bálatömörség és a kezelőbarátság állt a középpontban. A QUADRANT 4200-as az új kötöző egység és számos különböző felszereltségen túl egy új külsővel mutatkozik be.

Minden egyes CLAAS bálázónak a kötöző fej a szíve. A CLAAS 1921 óta egyedüliként saját maga tervezi és gyártja a kötöző fejeit. Eddig a franciaországi Metz városában található CLAAS bálázó üzemben több mint egymillió darab került legyártására. A CLAAS kötöző rendszerét a megbízhatóság és a kötöző anyag-maradvány nélküli kötözés jellemzi.

QUADRANTFő kompetencia a kötöző egység újradefiniálása
A nagyobb teljesítményhez igazodva a CLAAS megnövelte a kötöző egység méretét és teljes egészében újra definiálta a kötözési folyamat minden egyes lépését. Ezen felül a nagyteljesítményű kötöző egység most egy túlterhelés érzékelő szenzorral és aktív légtisztítással is dolgozik. A kötöző fejet és a zsinegszorítót úgy változtatták meg, hogy hosszabb kötélvéggel tud dolgozni és a legkülönbözőbb minőségű zsinegekkel is most még biztosabban képes kötözni. Az új rendszer a bálatömörítés során feszesen tartja a kötelet, így a préselési folyamat alatt kisebb húzóerő szükséges.

A hatékony tisztítás a nagyon apró és töredezett szalma esetében is jól működik. A nagyteljesítményű szelelő, a TURBO FAN egy aktív légcsatornával együtt kerül a szögletes bálázókra, hogy biztosítsa a kötöző egység hatékony tisztítását.  A lengőmozgással dolgozó lapátok biztosítják a légáram koncentrálódását és aktív szabályozását. A 140 km/h sebességgel áramoltatott levegő nem csak szemből, hanem oldalról is nagy hatást gyakorol a szennyeződésre, így a kötöző egység állandóan és maradéktalanul tiszta marad.

Az egyszerűbb karbantartás érdekében a kötöző bak már nincs fixen lecsavarozva, hanem szerszám nélkül felhajtható. Éjszakai munka során a kötöző egységet, a zsinegszekrényt és a tűket megvilágító LED-lámpák könnyítik meg a munkát.

Új automatikus présnyomás-szabályozás
Az új automatikus APC (AUTOMATIC PRESSURE CONTROL/automatikus nyomásszabályozás) présnyomás-szabályozóval lehetővé teszik, hogy a bálázó mindig a maximális teljesítményen dolgozzon. Ehhez a gépkezelő csupán megadja a kívánt tömörséget és a használt kötöző madzag minőségét az ISOBUS terminálon. Ettől a két értéktől függően, melyeket 7 érzékelő figyel, a kötöző egységnél és a főváznál a tömörítési nyomást a bálázó maga szabályozza automatikusan. Az APC-nek köszönhetően a kevesebb tapasztalattal rendelkező gépkezelők is ki tudják használni a gép maximális teljesítményét, a kötél felhasználást, és függetlenül a szalma minőségétől egyenletes súlyú bálákat képesek produkálni.

Alapfelszereltségként az APC szenzor három kötözőfejnél található meg. Opcionálisan lehetőségünk van arra, hogy az APC kötöző-felügyelőt KCS-re (Knoter Control System/Kötöző felügyelő rendszer) hat szenzorral egészítsük ki. A KCS rendszeren keresztül a gépkezelő minden egyes kötözőnél információt kap a kötés minőségéről, melyet a terminálunk jelez ki. A terminál kezelőfelülete az új bálázóknál a vezető igényei szerint személyre szabható. A COMMUNICATOR II terminál mellett most a CLAAS lehetőséget kínál az új „EASY on board App” (EASY fedélzeti alkalmazás) használatával, hogy tableten keresztül legyen vezérelhető a bálázó.

Az első hidraulikusan meghajtott görgős rendleszorítóval szerelt bálázó
A QUADRANT 5200 bevezetésével a CLAAS mint első bálázó gyártó kiterjeszti a Pick-up ajánlatát egy hidraulikus meghajtású rendfelszedővel. A Pick-up hidraulikus meghajtásának köszönhetően a POWER FEEDING SYSTEM (PFS) (átmenő csiga) és a görgős leszorító hátsó hengerének behúzási sebessége a fülkéből szabályozható, és dugulás esetén vissza is forgathatók. A gépkezelő így függetlenül a szalmarendtől kényelmesen dolgozhat a maximális teljesítményen. Az úgymond érzékenyebb növényeknél, mint például lucerna a fordulat redukálásával minimalizálhatjuk a levélveszteséget.

A legtöbb dugattyúlökettel a piacon
Az új QUADRANT 5200-as fejlesztésénél a teljesítményben és a bálatömörségben való növekedés állt a középpontban. A „raffer” etetővilla nyomatékkuplungjának 30%-al való megnövelésére ezért került sor. A dugattyú frekvenciája 51-ről 56 percenkénti löketre lett emelve, és a préscsatorna további 40 cm-el 3,85 méterre lett hosszabbítva. Az eredmény: nagyobb teljesítmény mellett egy tömörebb és formatartóbb bála.

A QUADRANT 5200 a QUADRANT 3200-est váltja le, és a továbbiakban is elérhető lesz aprító kés nélkül, mint „ROTO FEED”, 25 késsel, mint „ROTO CUT” és 51 késsel, mint „FINE CUT” aprító rendszerrel.

Magas kiegészítő választék
A QUADRANT 4200 a QUADRANT 2200-ast váltja, ami szintén elérhető lesz ROTO FEED vagy ROTO CUT kivitelben. A nagy teljesítményű kötöző rendszer és az új dizájn mellett nagyon sok lehetőséget kínál kiegészítők terén, mint például az új APC és KCS rendszer. Továbbá mindkét új bálázó SPECIAL CUT előtétszecskázóval is rendelhető.