Kinek kell meszezni?

Mindenek előtt azoknak, akik savanyú, mészhiányos talajon szeretnének továbbra is eredményesen gazdálkodni. Ugyanakkor egyre több talaj kémhatása semleges marad, de a felső 0-20 cm-es rétegből a mész kimosódott. Növekszik a magnézium, a nátrium szintje, a talaj tömörödik, és a termelés egyre kiszámíthatatlanabbá válik rajta. Talajt kell tehát javítani, és tapasztalatunk alapján ez mára közel 3 millió hektárt érint.

Szakszerűen nem lehet ezt egyféle hatóanyag tartalmú termékkel megtenni, egy szikes-karbonátos, vagy egy savanyú öntés talajon. A VulcanAgro Kft. nem csak forgalmaz 4-5 féle talajjavító anyagot, de mi magunk fejlesztjük és gyártatjuk őket. Bízzanak bennünk és kérjék ki a kollégáim tanácsait.

Vulcan Agro

A talajok szerkezetének romlása és a klímaváltozás együtt súlyos károkat fognak okozni (megoldás a meszezés) – fotó: VulcanAgro Kft.

Miért kell a kalcium a talajba?

A kalciumot a talaj gerincének vagy csontvázának érdemes tekinteni. Ha nincs benne, akkor a talajunk összeesik, és a kötöttsége függvényében számos problémát idéz elő. A vizet nehezen fogja nyelni, tartalékolni és szolgáltatni pedig alig. A kijuttatott vagy a talajban levő tápanyagok felvétele akadályozott és a növények a stresszhelyzetekkel vagy betegségekkel szemben is legyengültté válnak. Ha sok van, az is súlyos probléma, mert túlzott lúgosodást eredményez. Ez a folyamat 8-10 féle tápanyaghiányt eredményez és ellene védekezni csak a talaj tartós savanyításával lehetséges (pl: Vulcan Profi Smax elemi kén granulátummal).

meszezés

Az öntözött területeken „kötelező” lenne 2 évente talajjavító anyagot használni (talaj típusának megfelelő  hatóanyag tartalmút) – fotó: VulcanAgro Kft.

Milyen meszező anyagot válasszunk?

Az elsődleges szempont, hogy vannak-e savak a talajban vagy sem? Ha savanyú a talajunk, akkor kalcium-karbonátos meszező anyagok már alkalmazhatók éppúgy, mint a koncentráltabb oxidos változataik. Ha pedig semleges, de kevés meszet tartalmazó talajt szeretnénk javítani, akkor csak oxidos vagy kalcium-szulfátos változatot válasszunk (ezeknek csak vízre lesz szükségük, hogy a hatásukat kifejtsék). Vagyis ne legyen elsődleges szempont az ár, még ha kecsegtető ajánlattal találkozunk is.

talajmeszezés

Granulált meszező anyagokkal, gyorsan és olcsón tudunk dolgozni (200-600 kg/ha) – fotó: VulcanAgro Kft.

Mikor juttassuk ki?

A talajjavító anyagoknak idő kell, hogy oldódjanak és a szükséges kémiai reakció lejátszódjék. Ezért a lehető legkorábban juttassuk ki és sekélyen dolgozzuk a felső művelt rétegbe. Ha talajjavításra adjuk a fejünk, akkor 5-10 évben gondolkodjunk egy-egy tábla esetében, ahol a kalcium- (lúgosakon a kén-) pótlást 2-3 évente megismételjük.

Sajnos egyre több helyen az agrotechnológia, az időjárás közbeszól és állományba kell vagy lehet csak meszet kijuttatni. Ha nem is a legjobb megoldás, de ez is működik. Ma már a meszező anyagok olyan apró szemcsékre darált porból készülnek, amely bemosó csapadék hatására képes lemosódni. Ha ezt kell választanunk, akkor használjunk kénes-meszező anyagot (Balance GS), ahol a kalcium mellett a kén is nagyon jó hatással lesz a növekvő állományra.

savanyú talaj

Savanyú talajokon gyakori a kezdeti gyenge növekedés, amelyet egy tápanyag-mérgezés okoz (kalciumhiány miatt) – fotó: VulcanAgro Kft.

Vulcan Balance GS vagy G csomag – Elővásárlás

Most lehetőséget biztosítunk Önöknek, hogy az Elővásárlás keretében 10-15%-kal olcsóbban hozzájusson talajjavítóinkhoz. Fogadnia és kifizetnie ráér ősszel, amikor a termékek felhasználása is megtörténik. A két talajjavító mellé egy másik VulcanAgro Kft. által forgalmazott terméket kell vásárolni. Ez lehet folyékony elemi kén, akár vadriasztásra, keserűsó vagy nitrogén koncentrátum, de kalászos vagy repce komplex lombtrágya is. Célunk, hogy olyan termésnövelőkkel is megismerkedjen, amelyek más alapra helyezik a gazdálkodását és jelentősen növeljék a termés mennyiségét.    
Vulcan Agro

A mész mellett egy másik megfelelő termék használatával jelentősebb termésnövelő hatást tud elérni – fotó: VulcanAgro Kft.

Az elővásárlás 2020-augusztus 15-ig érvényes.

Regisztráljon a területileg illetékes szaktanácsadónál!

Vázsonyi László
VulcanAgro Kft.
termékfejlesztő-mérnök
www.vulcanagro.hu

VulcanAgro