Ma már széles körben elterjedt a művelő nyomos gabonatermesztés ami már eleve kizárja az átfedéseket a növényvédelemben és a tápanyag-visszapótlásban, így a gabonában a legfontosabb szerep a sorvezetőknek ott jut, ahol még nem alkalmazzák a művelőnyomos technológiát. A szemenként, nagyobb sortávolságra vetett kultúrákban mint a napraforgó vagy a kukorica vetésénél a pontos csatlakozás, növényvédelemnél, tápanyag-visszapótlásnál az átfedések kizárása, a mechanikus növényápolásnál pedig a tökéletes sorok közötti haladás megvalósításának feladata hárul a sorvezetőkre. Természetesen az igazán nagy pontosságot csak akkor tudjuk elérni, ha a sorvezetőket vagy kormányautomatikával, illetve robotpilótával összekapcsolva alkalmazzuk az adott gépen és munkában.
A GPS sorvezetőknél van két nagyon fontos paraméter, amire kiválasztásuk során nagy figyelmet kell szentelni. Nagyon lényeges, hogy az adott sorvezető a GPS jelvevő antennák által nyert GPS-jelek alapján mekkora pontossággal képes az egyik sorról a másikra fordulni, tehát lényegében mennyire pontos a sorcsatlakozás. A másik fontos momentum a sorvezetőknél az egy adott pontra történő visszanavigálása akár órákkal, napokkal, hónapokkal később is, tehát, hogy mekkora a visszatérési pontossága. A mezőgazdasági sorvezetőknél nagyon lényeges még a traktor dőléséből eredő eltérés is. Az egyszerűbb változatoknál elég a GPS-vevő antenna lentebb helyezése a tetőről, de az összetettebb rendszerű sorvezetőknél már egy külön giroszkóp figyeli a dőlést és ennek megfelelően folyamatosan korrigálja az irányt és a pozíciót. A sorvezetőkbe érkező jelek minőségét a HDOP értékek alapján tudhatjuk meg. Vannak olyan sorvezetők, amelyeknél ezek az értékek állíthatóak, minél kisebb az értéke, annál pontosabb mezőgazdasági sorvezetővel végzett munka. A következőkben a hazai piacon elérhető legismertebb sorvezetők közül mutatjuk be néhányat egy-két mondatban a technikai jellemzőik alapján.
Trimble EZ Guide 250
Az egyszerű kivitelű és kezelésű sorvezető, 10.9 centiméteres színes kijelzővel rendelkezik és 15 fényes LED-sor segítségével jelzi az iránytól való eltérést, OnPath szűrő biztosítja a tökéletes soron tartást. Az USB csatlakozás lehetőségével a sorvezetőt az otthoni vagy irodai számítógéphez csatlakoztatva könnyedén kiolvashatja a munkavégzésről készült adatokat, amelyből az irodában egyszerű internetes böngészővel térképes naplót nyomtathat. Az Ez-Guide 250-es sorvezető EZ-Steer kormányautomatikával 15-20 cm-es csatlakozási pontosságot biztosít az esetek 95%-ban egyenes fogások esetén.
Trimble CFX-750
A robosztus, jó terepálló képességű házba épített színes kijelzője 20,2 centiméteres, érintőképernyős felületű, magyar nyelvű szoftverrel, 27 db-os LED-sorral a tetején. Robotpilóta-kezelőfelületként is alkalmazhatjuk és a Field-IQ automatikus szakaszolással akár 48 szakasz automatikus kezelése is megoldható vele. Permetezés, vetés és műtrágyaszórás közben kontrollálja a kijuttatott mennyiséget. A CFX-750 könnyedén ellátja a permetezőgépek teljes vezérlését a Field-IQ rendszer segítségével, de vetésellenőrzésre is alkalmazható, valamint képes lekezelni egyszerre 2-féle inputanyag kijuttatását is.
Trimble FMX
12.1" méretű kijelzővel rendelkező sorvezetőn a LED-sort a képernyőbe integrálva találjuk. A sorvezetés, automatikus kormányzás-vezérlés, munkagép-vezérlés és az adatgyűjtés mellett két nagy teljesítményű GPS/GNSS vevővel rendelkezik. Alkalmas aktív és passzív munkagép-kormányzási feladatok elvégzésére, de irányítja a már korábban bemutatott GeoPloughX szántásvezérlést is, illetve a meliorizációs feladatok megtervezését, kivitelezését is elvégzi és a dréncső fektetés konkrét műveletét is vezérelhetjük vele.
LD-Agro LineGuide 800
A 20 cm-es képátlójú mezőgazdasági sorvezetővel területmérés, hektár-, kihagyott és átfedett terület számítása, sebességkijelzés, akadály és területhatár előrejelzés is lehetséges, sőt, az idei évtől robotpilóta-rendszerrel is kibővíthető, illetve +/- 2 cm-es pontosságig is fejleszthető. Lehetőséget nyújt a táblaadatok megtekintésére, szerkesztésére, kijuttatási térképek visszatöltésére.

LD-Agro Mg Navigator V2 GeoX4
Az Mg Navigator V2 GeoX4 GPS-vevője ingyenes valós idejű DGPS/SBAS (WAAS, EGNOS, MSAS, GAGAN), valamint e-Dif korrekciókkal dolgozik, kijelzi a haladási sebességet, a műholdak számát és jelerősséget is, de lehetőség van a bevezetőnkben említett HDOP érték állítására is. Az Mg Navigátor V2 sorvezető grafikus kijelzője tájékoztat arról, hogy mennyi van még hátra a művelendő területből, és munka későbbi folytatása érdekében el is tudjuk menteni ugyanazokat a nyomvonal értékeket.
Topcon X14
Az X14 színes, 3 dimenziós, 11 cm-es képátlójú érintőképernyőjével és integrált LED-sávval rendelkezik, a  sorvezetés mellett, lefedési térképezésben, automata kormányzásban is segítséget tud nyújtani. Természetesen igény esetén RTK pontosságig fejleszthető és az automata szakaszolással is bővíthető.CLAAS COPILOT
Az egyszerű, könnyű kezelésű Claas Copilot készlet beszerelése mindössze néhány percet vesz igénybe. A készülék vákuumtalppal a szélvédőre rögzíthető, az áramforrásra pedig a szivargyújtó foglalata. A jelvevő antenna elhelyezését és a munkaszélesség, illetve az irányítási mód beállítását követően indulhat a munka. A rendszer rendkívül gyorsan, néhány perc alatt áthelyezhető egy másik erőgépbe. EGNOS, WAAS korrekció jel vételére alkalmas, és tartalmazza az E-dif (belső korrekció) megoldását is.
Ag Leader VERSA
A 20 cm-es képátlójú monitor virtuálisan megjelenő LED-sorral rendelkezik. Különféle lefedési mintát alkalmazhat a felhasználó és több nézetből megtekintheti a megművelt földterületet. Megjelölheti a földterület határait, részhatárokat, földterületen belüli akadályokat, az öntözőcsatornák nyomvonalát. A VERSA kijelző rögzíti a jelöléseket, amelyek alapján lehetősége nyílik visszanézni és felhasználni az információkat az összegyűjtött szántóföldi adatokkal együtt.
Teejet Centerline 220
A kompakt vezérlőrendszer lelke egy kiváló minőségű WAAS/EGNOS GPS vevőberendezés. A masszív kialakítású sorvezető egységet szigetelt, jól látható és pontosan tapintható gumibillentyűkkel vezérelhetjük. Integrált előrejelző mutatja előre a jármű várható helyzetét, a LED-es fénysáv-vezérlés és grafikus megjelenítés pedig a teljes vezérlési információról megfelelő képet ad.

PreGa – Precíziós gazdálkodás és digitális trendek a mezőgazdaságban szakmai konferencia

Március 5-én első alkalommal kerül megrendezésre a PreGa Konferencia, amin a precíziós gazdálkodás és az informatika kiemelt szereplői tartanak gyakorlatorientált előadásokat.

Időpont: 2015. március 5., csütörtök, 9.00 – 17.00 óra

Helyszín: Four Points By Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpont, 6000 Kecskemét, Izsáki út 6.

A konferencia az Agroinform.hu mezőgazdasági portál; az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége és az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében; valamint az AXIÁL Kft. támogatásával valósul meg.

Részletes program: www.prega.hu.