Az eseményre egész nap érkezhettek a gazdálkodók és az aktuális, illetve soron következő szántóföldi munkákat végezhették el az érdeklődők egy IRUM Targo 102 traktorral, egy Bargam Elios vontatott permetezőgéppel, valamint egy ekével.

A gépbemutató előtt mi is szemügyre vettük az eszközöket, amiről videó is készült:

Palkovics Ádám, az Interat Zrt. üzletkötő munkatársa bemutatta az első gépkapcsolat munkaeszközét, amely egy Bargam Elios vontatott permetezőgép volt.

A Bargam márka nem újdonság a gazdálkodók számára, hiszen az Interat Zrt. már több mint 20 éve forgalmazza hazánkban. Azonban nem biztos, hogy mindenki ismeri a paletta magas felszereltségű gépeit és specifikációit, ezért arra kértük Ádámot, hogy mutassa be nekünk ezt az eszközt.

– A Bargam permetezőgépek belépő modellje az ELIOS 2700, 3000, amely Magyarországon a legnagyobb eladási darabszámmal rendelkező modell. Elérhető árú, mégis gazdag felszereltséggel rendelkező alapmodell, amely az igényeknek megfelelően bővíthető, okosítható. Kis-közepes gazdaságok számára ideális választás.

A BARGAM ELIOS permetezőgépek jellemzői a megbízhatóságról, hosszú élettartamról és sokrétű felszereltségről tanúskodnak, amely opciókat akár utólagosan is lehet bővíteni, és így precízebbé tenni a gépeket.

Kezdjük a bemutatást a magas minőségű vázszerkezettel, amit az olasz tervezők munkája nyomán a hosszú élettartam jegyében gyártanak:

A permetezőgép alváza műanyag bevonattal ellátott és a gép nyomkövető vonórúddal csatlakoztatható a traktorhoz.

A permetezőgép tartálya vastag falú polietilén műanyag tartály, térfogata 2700 és 3300 liter között áll rendelkezésre. A permetezőgép tartályhoz átmosató tartály, beépített kézmosó víztartály, tartályfedél, beöntő szűrő, szintjelző és hidraulikus keverőelem tartozik.

A 18 és 24 méter közötti munkaszélességű hidraulikus nyitású szórókeret műanyag bevonattal ellátott. A szórókeret önbeálló, lengéscsillapítása függőleges pneumatikus szórókeret rugózással megoldott, leverődés ellen a rugós talajleverődés-gátló védi. A magasságállításról 1500 mm-es hidraulikus magasságállító egység gondoskodik. A szórókeret hidraulikusan billenthető.

A gép hidraulika rendszerében gyárilag átváltó szelep került beépítésre, amely segítségével a szükséges hidraulika csatlakozók száma 1 pár + 1. Az átváltó szelep távvezérlője a traktorfülkébe kerül elhelyezésre.

A permetezőgépet rozsdamentes acél permetlécsövekkel, membránzáras csepegésgátlóval és bajonett záró fejes fúvókatartóval ellátott ARAG háromállású szórófejekkel szállítjuk. Fúvókák mérete: Lurmark F110 04; 05; 06.

A permetezőgép szivattyúja ANNOVI REVERBERI márkájú membránszivattyú, amelynek névleges szállítási teljesítménye 280 liter / perc, maximális nyomása 20 bar, meghajtásához 540 1/min-es fordulatszám szükséges. A 12V-os működtetésű 5 vagy 7 szakaszos szakaszoló rendszer, elektromos főelzáró szelepet, mechanikus nyomásszabályzó szelepet, kevertető szelepet, és nyomásmérő órát tartalmaz.

A dóziskijuttatásról Arag komputerek vagy ISOBUS vezérlők gondoskodnak. A szabályzórendszer része a traktorba szerelhető komputer, a vezetékek, a permetezőgép kerekéhez telepített kerék jeladó szenzor, a rendszerbe épített mennyiségszabályzó szelep, valamint az átfolyás mérő. A vegyszer bekeverése könnyen, és egyszerűen megoldható a 30 literes lehúzható vegyszerbekeverő segítségével. A gép töltésére a gyári önfelszívó egység is alkalmas.

A géphez kardántengely, és világításkészlet tartozik – kerékméret többféle változatban érhető el. – fűzte hozzá a részletes bemutató végén Palkovics Ádám.

Bizonyára már mindenki nagyon kíváncsi az IRUM traktorra, ezért sok kérdéssel fordultunk Túróczi Lászlóhoz, a MÁVIPROD Kft. szakemberéhez.

– Mit érdemes tudni, ezekről az egyedi és meggyőző külsejű, mutatós erőgépekről? Mekkora lóerő-szegmensben és milyen felszereltséggel érhetik el a gazdálkodók az IRUM traktorokat?

– Az új, 100%-ban IRUM által fejlesztett IRUM TAGRO traktorok közül a legnagyobb teljesítményű – amely a gépbemutatónk főszereplője – 102 LE. – ismertette Túróczi László.

– Ha valakinek az IRUM név nem ismerős, azok kedvéért elárulom, hogy a gyár több mint 70 éve gyárt erdészeti vonszolókat és hatalmas tapasztalattal rendelkezik a gépgyártás területén.

– Az új IRUM TAGRO kifejezetten mezőgazdasági erőgép, az erdélyi IFOR Mezőgazdasági és Erdészeti Gépek Kutatóközpontjának sikeres fejlesztése. A gyártó ezzel a szériával egy versenyképes traktort hozott létre, főként a kis- és közepes mezőgazdasági termelőket megcélozva az európai piacon. Teljesítménye és ár-érték aránya igazán vonzó.

A TAGRO traktor legfőbb előnyeiként említhető, hogy kompakt, mechanikusan meghajtott, könnyen kezelhető, alacsony karbantartási költségek mellett.

De ismerjük meg egy kicsit jobban az erőgép technikai paramétereit!

A traktor erőforrása a Stage V. környezetvédelmi normáknak megfelelő FPT (Fiat Power Train) dízelmotor, mely 102 lóerős, 4 hengeres, common rail befecskendezésű, turbófeltöltővel és intercoolerrel szerelt.

2x12 sebességes mechanikus sebességváltóval és irányváltóval rendelkezik. 4×4 kapcsolási lehetőséggel, hidrosztatikus kormányzással és többtárcsás fékrendszerrel.

Azok a gazdák illetve gépkezelők, akik a mechanikus gépeket használják, igazán otthonosan érezhetik magukat a Tagro hatalmas panorámafülkéjében.

A gép hidraulikus rendszerét hajtó szivattyú maximális teljesítménye 60l/perc. A hidraulikus áramlási kör a kezelő számára összesen 3 hidraulikus vezérlésű hidraulikus szekciót biztosít, a kabinban felszerelt jobb konzolon található emelőkarokon keresztül. Ezek a hidraulikus szakaszok átalakíthatók, hogy megfeleljenek a traktorhoz csatlakoztatható valamennyi tartozék követelményeinek. A hátsó emelő mechanizmus egy 3 pontos II. kategóriájú rendszer, vezetőfülkéből való és külső vezérléssel, pozíció és erő vezérléssel, illetve autolifttel.

A kabin tervezése során a gépkezelő optimális biztonsága és a kényelme volt az elsődleges szempont. A fülke megfelel a ROPS és FOPS előírásoknak (2. kat. védelem), nagyobb láthatóságot biztosítva. Automatikus légkondicionálóval és szellőztetéssel, légszűrő rendszerrel van felszerelve, ergonomikusan kialakított panoráma hátsó ablak páramentesítéssel és fűthető légrugós üléssel. A traktoron elől és hátul munkalámpák vannak felszerelve, azért, hogy éjjel is optimális munkakörülményeket lehessen biztosítani.

A traktor kivitelezését illetően, a prémium gyártók színvonalát követő egyedi vizuális identitást kívántunk elérni. Ennek érdekében tartottuk szem előtt a kényelem, a kompakt méretek és hagyományokat képviselő vonalvezetést.

A gépbemutatón az eke beállítását és a traktor beüzemelését én végeztem – mindezek tükrében büszkén mondhatom, hogy az ergonómia és biztonság egységét magas színvonalon sikerült megalkotni ennél a traktornál – fűzte hozzá Túróczi László.

Az Interat Zrt. és a MÁVIPROD Kft. szakembereinek köszönjük szépen a részletes bemutatót és az eszközök munkáját látva csak biztatni tudjuk a gazdálkodókat, hogy keressék fel bizalommal a vállalatokat további kérdésekkel, észrevételekkel kapcsolatosan!