Gabonafélékben is figyelmet kell fordítani, hogy virágzáskor a növényvédő szeres kezeléseket méhkímélő technológia szerint végezzük! - hívja fel a figyelmet a Nébih.

méhek

A gabona táblán, vagy annak szegélyében gyomnövények virágoznak, amelyek szintén vonzóak a méhek számára – fotó: pixabay.com

A gabonákat is méheket vonzó kultúrának kell tekinteni

Bár a kalászos növények nem számítanak mézelő növényeknek, de pollen gyűjtés céljából a háziméhek, a vadméhek és a magányos méhek is látogathatják a táblákat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) útmutatása szerint a gabonákat is a méhekre attraktív, azaz a méheket vonzó kultúrának kell tekinteni.

A gabonafélék - a  búza, az árpa, a rozs - virágzása során a méhek tömeges jelenlétének kicsi az esélye, de nem egyenlő a nullával! Éppen ezért szem előtt tartva a méhek kíméletét, a virágzás időszakában – kifejezetten ide értve azt az esetet is, amikor a táblán, vagy annak szegélyében gyomnövények virágoznak – a méhekre kifejezetten kockázatos, vagy méhekre kifejezetten veszélyes besorolású növényvédő szert tilos kijuttatni!


A szabályos, előírás szerinti növényvédő szer felhasználás nem okoz méhmérgezést

A méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szerek – amennyiben ezt az engedélyokiratuk lehetővé teszi – csak méhkímélő technológiával alkalmazhatók:

a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával, legkésőbb 23 óráig.

A szabályos, előírás szerinti növényvédő szer felhasználás biztonságos és nem okozhat méhmérgezést. Ha viszont a növényvédő szer kijuttatás méhelhullást okoz, azt a méhész az észlelést követően haladéktalanul köteles bejelenteni az elhullás helye szerint illetékes kormányhivatalnak.

A Nébih javasolja az érintetteknek, hogy a permetezést megelőzően mindig kérjék ki növényorvos, növényvédelmi szakmérnök iránymutatását, illetve olvassák el a felhasználni kívánt készítmény címkéjét, valamint az engedélyokiratát, amelyek megtalálhatóak a Nébih honlapján.