Hatalmas technológiai fejlődésen megy keresztül a mezőgazdaság: "gondoljunk csak bele, milyen volt néhány évtizede egy MTZ váltó, és mit tud ma egy fokozatmentes váltásra alkalmas VARIO váltó". – mondta Umenhoffer Péter az AXIÁL Kft. marketing igazgatója a Kossuth Rádiónak.

Két kombájngeneráció között is óriási különbség: az alkatrészek tekintetében 60% az eltérés. Ez nagy kihívás jelent az alkatrész-beszerzések frontján, de a szervizes kollégák munkája felül közelítve is. Ezért az AXIÁL-nál nagy hangsúlyt fektetnek a gépjavítással foglalkozó munkatársak képzésére is.

mezőgazdasági gép

A mezőgazdasági gépek fejlődése megállíthatatlan – Fotó: Axiál

Folyamatosan új eszközök beszerzésére van szükség, ma már a haditechnikai ötletekből is meríteni kell, hogy lépést lehessen tartani a fejlődéssel. Néhány évtized múlva egy traktor szervizelését akár az irodából is meg lehet majd oldani – virtuális eszközökkel és robottechnikával.

Felgyorsult a szervizellátás

A koronavírus-járvány kezdetén akadozott az alkatrészek beszerzése. Ma már nincs ilyen probléma, viszont a helyzetnek szerepe volt a távdiagnosztikai rendszerek fejlődésének felgyorsulásában.

A telemetriai rendszereknek köszönhetően a távdiagnosztika szerepe ugyanis megnőtt: a szervizes kolléga egyes esetekben anélkül fel tudja mérni a javítandó gép körüli problémákat, hogy a helyszínre utazna, így a tényleges szerviz-munkát már felkészülten, és a komplett javító szettel felszerelve tudja megkezdni, ami jelentős időmegtakarítást eredményezhet, és csökken a gépek állásideje.

Megállíthatatlanul fejlődik a mezőgazdaság

"Ha akarjuk, ha nem, akkor is fejlődni fog a világ" – ezt Harsányi Zsolt az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője hangsúlyozta ki. Ma már 20 lóerős traktorok helyett 400 lóerős gépeket gyártanak. A CLAAS kombájnok vágóasztal szélességének mérete 2 méterrel nőtt az az utóbbi 20 évben, ami sokkal hatékonyabbá teszi a betakarítást.

precíziós mezőgazdaság

A modern technológiába való beruházás hosszú távon megtérül – Fotó: Axiál

Az is látható, hogy a gazdálkodók precízebben akarnak dolgozni. A modern gépek üzemeltetéséhez komoly tudásra van szükség, és az sem kérdés, hogy környezetbarátabb modelleket kell bevezetni a mezőgazdasági gépek tekintetében is.

Bár a korszerűbb, jobban felszerelt és nagyobb gépek ára magas, a befektetések a hatékonyabb termelésnek köszönhetően meg fognak térülni.