A feltöltéshez természetesen az egész folyamatot és a vezérlést is teljesen automatizálni kell. Az első fejlesztések már megtörténtek, a tartós tesztek folyamatban vannak. Eddig 120 kertészetben alkalmaznak önjáró, főleg gyomláló robotot, amelyek telepített akkumulátoros egységekből újratölthetők. Ezáltal több, mint 30 százalékkal növekedhet a kertészeti robotok üzemideje. A töltésfolyamat már most is okostelefonos alkalmazással működtethető, nyomon követhető.

mezőgazdasági robot

Az első kertészeti robotok munka közbeni utántöltése már tartós tesztben fut – Fotó: Naïo Technologies

A Naïo és a Varta következő koncepciója, egy szántóföldre telepített fix töltőállomás, amely akkuegységeit napelemtáblák töltik fel és ide gördülnek majd be automatikusan az agrár robotok. Ez a világ első agrár célú, napelemes elektromos töltőállomása.

Mivel egyre növekszik az érdeklődés és az agrár robotok száma, a Varta kiemelt fejlesztési programként kezeli az ilyen célú akku fejlesztéseket és a gépkocsiknál már alkalmazott gyorstöltés lehetőségét, és természetesen a töltési módok egységesítését is: kilátásban van a töltőberendezések és agrár robotok kompatibilitása, gépgyártótól és alkalmazástól függetlenül.

Az első ilyen telepített töltőberendezés világpremierjét a FIRA 2020, Nemzetközi Agárrobot Fórumra, december 8-10-re időzítették, amelyet a tervek szerint majd on-line láthatunk is.