"A szőlő és a gyümölcsültetvények kertészei rá vannak kényszerítve arra, hogy a szabványoknak mindenben megfelelő, első osztályú gyümölcsöket állítsanak elő. A mérethibás vagy akár csak néhány apró varas foltot tartalmazó alma már csak léalmaként értékesíthető, gyakran olyan alacsony áron, hogy abból a termelés költségeit sem lehet fedezni. Ezért a profi nagyüzemekben a növényorvosoknak biztosra kell menniük.

Megkérdeztem néhány kollégát, hogy az idén, a télvégi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel.

Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig. (A szüretig még vajon még hányszor indítják be a permetezőgépeket? )

Csupán tájékoztatásként írtam le ezeket a számokat, nem hiszem, hogy a házikertekben is ilyen intenzív növényvédelmet kellene folytatnia mindenkinek. Mi már csak a szűkösebb III. kategóriás választékunk miatt sem célozhatjuk meg az ültetvényekben elvárt minőséget és termésmennyiséget! Viszont a pontosabb és gyakoribb zöldmunkákkal, a nagyobb körültekintést igénylő biokészítmények és egyszerű anyagok használatával, mi is szép eredményeket érhetünk el" – írja Zsigó György növényorvos idei 14. felhívásában.

paradicsom repedés

Repedezik a paradicsom – fotó: Zsigó György/NMNK

"A sok esőtől repedhetnek a gyümölcsök, zöldségek. A cseresznyelégy elleni permetezéssel (11. felhívás) egy menetben érdemes a Fitokondi illóolaj tartalmú növénykondicionálót vagy az „olajok” közül pl. a Vektafid A-t, a Vegarep EC-t vagy a Melius-t is kijuttatni. Ezeknek „nincs várakozási idejük” (nk jelűek), rugalmasabbá teszik a bőrszövetet és tapadószerként is beváltak. A többi gyümölcsnél is használhatóak.

Szőlőben a Prosilicon is engedélyezett a repedés és a napégés megelőzésére. Zöldségféléken elkerülhető a hirtelen vízfelvétel miatti repedés, ha folyamatosan öntözzük az ágyásokat" – olvasható a felhívásban.


dióburok-fúrólegyek

Nyugati dióburok-fúrólegyek ragadtak fel a sárgalapra – fotó: Zsigó György/NMNK

"A sárgalapokra már felragadtak a nyugati dióburok-fúrólegyek első példányai. A Mospilan 20 SG és a Combi-protec csalogatóanyag együttes használatáról már többször is írtam. A technológiai leírás szerint a lombkorona felső felét kell megcélozni a permetezéssel. Az eddigi tapasztalatok alapján akkor is hatásos a permetezés ha nem tudják teljesen lefedni a fát a csúcsáig. A cseresznyelegyek ellen is engedélyezték, a kései érésű fajtákon talán még az idén is használható.

A Karate Zeonnal vagy a Laser Duploval is permetezhetjük a diót, de az egész fát le kell fedni a permetlével.

Kertbarátok elmondták, hogy a nyüvek talajba furakodása idején illetve a repülő imágók kibújásakor elvégzett gyakori talajforgatással is gyéríthetjük a legyeket, mert a puhatestű lárvák és a törékeny szárnyas imágók könnyen megsérülnek. A bábbá alakult legyek már kibírják ezt a forgatást. A „dió legye” hónapokon keresztül rajzik illetve ugyanilyen hosszan potyognak le a nyüvei. Egész nyáron kapálgatni, gereblyézni, rotálni kell a diófák alját ellentétben a cseresznyével, ahol a termésszíneződéstől a szüret végéig kell hajlongani a fák alatt" – írja a szakember.

dióburok-fúrólegyek dióburok-fúrólegyek

Dióburok-fúrólegyek lárvái – fotók: Zsigó György/NMNK

"A szőlőben a lisztharmat és a szürkepenész mellett a peronoszpóra miatt is kongatják a vészharangot (13. felhívás). Annál az időjárásnál ahol szóba kerül a peronoszpóra, mindig gondolni kell a fitoftórára is. Közeli rokonok, és a fertőzés gyorsaságában, a tünetek kifejlődésében még le is körözi a peronoszpórát. A magyar neve is erre a gyors terjedésére utal, paradicsomvész illetve burgonyavész. Két neve is van, mert ugyanaz a gombafaj /Phytophthora infestans/ száríthatja le vészes gyorsasággal – akár 2 nap alatt is - a paradicsom és a krumpli leveleit is. Ahogyan a szőlőnél, ezeknél a növényeknél is a megelőzésen van a hangsúly.

A kontakt réztartalmú gombaölők mellett pl. a Proplant a krumplira, a Tazer 250 SC és az Amistar a paradicsomra, a Polyram DF pedig mindkét növényre engedélyezett. Több permetezést is „megspórolhatnak” ha ellenálló fajtát választanak, szellős állományt alakítanak ki és nem öntözik felülről a növényeket. A hagymakivonatot, a mezei zsurlóból készült főzetet és a csalánkivonatot is ajánlják a fitoftóra ellen. Az engedélyeiket megtalálják pl. a NÉBIH honlapján – írja a növényorvos.

paradicsom

Vészes gyorsasággal – akár 2 nap alatt is – leszáradhat a paradicsom levele – fotó: Zsigó György/NMNK

"A nedves leveleken, terméseken továbbra is terjednek a kórokozó gombák. Az almatermésűeken a lisztharmat és a varasodás, a cseresznyén és a meggyen a monília, a dión a gnomónia gomba és a baktérium, a szőlőn a lisztharmat, a peronoszpóra és néhol a szürkepenész is védekezést kívánna.

Az összes csonthéjason figyelni kell a levélbetegségekre, sőt néhol az őszibarackon, a hűvösebb napok hatására újra megjelent a tafrina is. A korábbiakban mindegyik károsítóról írnom kellett, mert az ország nagyobbik felében már akkor is a mostanihoz hasonló volt az időjárás. Kérem nézzék meg a korábbi felhívásokat – tanácsolja Zsigó György.