Nagy Talajművelő ShowA gyakorlati rendezvénysorozat Szentlőrinc, Martonvásár-Tordas és Hajdúböszörmény állomásokon került megrendezésre, melyek közül a legnagyobb, több mint háromszáz fős szakmai érdeklődés a Hajdúsági helyszínen kísérte. A tordasi bemutatóról itt láthatnak rövid filmes összeállítást a hajdúböszörményi utolsó állomás látnivalóiról pedig alábbi cikkünkben számolunk be.


Nagy Talajművelő ShowLemken

A Lemken talajművelő gépek sorát a Diamant 11 V 6+1L 120 féligfüggesztett váltvaforgató eke nyitotta meg, amely réselt kormánylemezeivel a gabonatarlón az igen száraz talajkörülmények között is kiváló munkát végzett. A Diamant 11 az egyik legrobusztusabb segédgerendelyes eke a hazai piacon; osztástávolsága 100 cm, gerendelymagassága pedig 85 cm. A csavarkötés helyett iparilag ragasztott horgokkal csatlakozó réselt lemezekből felépülő, egyedülálló Dura-Maxx ekefejjel akár 50%-kal nagyobb élettartam érhető el.
Nagy Talajművelő Show

Az öt-kilenc ekefejes segédgerendelyes Diamant ekéknél a hárompont torony és a traktor között nagy a szabad terület, így ez a 3 méter szélességű traktoroknál is 90 fok alákormányzási szöget biztosít. A nagyméretű önbeálló kerék minimálisra csökkenti szántásnál a talajnyomást, közúti szállításnál, nagy sebesség esetén pedig a biztonságot és a stabilitás szolgálja. A bemutatásra került eke hidraulikusan állítható fogásszélességgel rendelkezett, mely 30-55 cm-es intervallumban menet közben fokozatmentesen állítható a traktor kabinjából.
Nagy Talajművelő ShowA tavaly debütált Rubin 12 rövidtárcsát is láthatták munka közben a show vendégei. A két sorban elhelyezett, 736 mm átmérőjű, 6 mm vastag csipkés homorú tárcsák 20 cm-es munkamélysége vetekszik a szántóföldi kultivátorokéval, de a keverő és porhanyító hatása azokénál intenzívebb. A tárcsák elrendezése mindkét sorban szimmetrikus, így még nagy sebesség mellett sem lépnek fel oldalirányú erők. A tárcsák 20°-os szögben vágnak be a talajba, a nagy aláfogási szög, valamint a tárcsalevélre eső egyenként 235 súly garantálja a maximális talajba hatolást, a kiváló szármaradvány-aprítást és bekeverést, illetve az állandó mélységtartást. Az egyenkénti spirálrugós felfüggesztésű tárcsák tartóelemei speciális ívelésűek, így a tárcsalevelek között maximális a távolság, nincs eltömődés.
Nagy Talajművelő ShowA Lemken gruber kínálatából az 5 méter munkaszélességű Lemken Karat 9/500 KUA nehéz szántóföldi kultivátor mutatkozott be, melynél a három sorban, 29 cm osztástávolságban elhelyezett kettős biztosítású kapák 75 cm-es húzástávolsága és a 80 cm-es keretmagasság garantálja a gép nagy átömlési-keresztmetszetet. Munkamélysége 5-30 cm között változtatható, így sekély tarlóhántásra és alapművelésre egyaránt kiválóan alkalmas.
Nagy Talajművelő ShowA Lemken Primus 35 m-es vontatott szántóföldi permetezőgép 3 300 literes vegyszertartállyal, 250 literes tisztavizes tartállyal, 24 méteres, hét szakaszból álló szórókerettel, teljesen automatikus vezérlésű TeeJet monitorral, 2×160 liter/perc teljesítményű szivattyúval, továbbá vegyszerbemosó injektorral rendelkezik. A tartály belső tisztítását 2 db rotációs fúvóka látja el. A stabil, hosszában és keresztben is csillapított keretfelfüggesztés nagy munkasebességnél is nyugodt keretmozgást biztosít.

Vogel-Noot

A Nagy Talajművelő Show visszatérő, szinte állandó szereplője a Törökszentmiklóson gyártott TERRADIG talajlazító, melyet idén az XXS kivitel 5 késes változata képviselt. A 110 cm-es keretmagasságú, lazító 140x140mm-es robosztus vázzal rendelkezik, és akár 65 cm-es munkamélységre is képes. Nagy Talajművelő ShowA lazítón két sorban elhelyezett, speciális kialakítású késszárak vágóéllel kombinált kopólemezzel vannak ellátva. Fontos kiemelni, hogy nem csak az itt látható kétsoros tüskés hengerrel szerelhető a lazító, hanem a többi munkagépnél már megszokott kialakítású egyéb hengertípusok is alkalmazhatók rajta. A végső tiszta talajfelszínről és bakhátmentes munkáról oldalsó terelőlemez gondoskodik.
Nagy Talajművelő ShowA TerraDisc Pro rövidtárcsa családból is bemutatkozott egy típus a féligfüggesztett modellek közül. Az 510 mm átmérőjű, agresszív szögállású, csipkézett tárcsalapokkal szerelt, gumibakos felfüggesztésű tárcsatagok, teljesen zárt, hosszú élettartamú, SKF csapágyazással rendelkeznek. A tavalyi évtől elérhető a TerraDisc Pro rövidtárcsa 610mm-es átmérőjű tárcsalevelekkel is. A többi Vogel-Noot munkagéphez hasonlóan felszerelhető különböző lezáró hengerrel. A bemutatón látott TerraPak II. henger a hazai körülményekre leginkább ajánlható kivitel. A Törökszentmiklóson készülő TerraDisc Pro jelenleg 2,5/3/3,5/4,5 és 6 méteres munkaszélességben érhető el, függesztett és félig függesztett kivitelben. A nagyobb munkaszélességű típusok megjelenése ősszel várható.
Nagy Talajművelő ShowSzéles körben elterjedtek itthon a Vogel-Noot váltvaforgató ekék, melyek közel 25 éve készülnek a cég mosonmagyaróvári gyárában. Az itt bemutatott XS1150/4+0 réselt kormánylemezes váltvaforgató eke gerendelyének keresztmetszete 150x150x12mm, így a legkötöttebb talajokon is biztonsággal alkalmazható. Az optimális szármaradvány leforgatásról a három dimenzióban állítható előhántók és az ekeszáron elhelyezett szárterelő lemezek gondoskodnak. Az ekefej osztása 115 cm, a vázmagasság 82 cm, így ezzel az átömlési keresztmetszettel a nagy mennyiségű kukoricával borított táblákon is eltömődés mentesen lehet dolgozni. Az XS eke kombinált szállítókerékkel van felszerelve, amely könnyen állítható mind munkahelyzetben, mind a szállításhoz.
Nagy Talajművelő ShowÚjdonságként mutatkozott be a MasterDrill A PRO forgóboronával kombinált gabonavetőgép. A 3 méteres vetőgép 1400 literes magtartályú, kompakt felépítésű vetőgép az Arterra forgóboronával kombinálva felhasználható szántás nélküli alapművelésbe történő vetésben is, hiszen a forgóborona speciális kialakítású és 34 cm hosszú fogainak köszönhetően elbánik a szármaradványokkal is. A vetőgép-kombináció erőgép igénye 140-150LE, területteljesítménye meghaladja a 2 hektárt óránként.

Nagy Talajművelő ShowA bemutatón a Vogel-Noot egyre szélesedő szántóföldi kultivátor kínálatból az 5 méteres TerraFlex 500 Hydro modell mutatkozott be, mely 240-270 LE-s erőgépekkel működtethető. A gép rugós vagy merev kapaszárakkal szerelhető fel, amelyek osztása 33 cm. A vázmagasság 80 cm, amely a 33 cm-es kapaosztással együtt megfelelő átömlési keresztmetszetet biztosít nagyobb szármaradvány esetére is. A kapaszárak után fokozatmentes tárcsasor egyengeti a talajfelszínt és gondoskodik a bakhátmentes talajról, a talajlezárást pedig ezen a munkagépen TerraPak II. henger végezte.

Nagy Talajművelő ShowKverneland

A Kverneland Ikarus permetező családból a 3800 literes tartálytérfogatú S38 típust láthattuk. Alapfelszereltségként a tartályban megtalálható egy nagynyomású keverő és öblítő rendszer. A bemutatott gép a Kverneland HC permetező kerettel volt felszerelve, melyek 18-tól 24 m -es változatban érhetőek el. A keret egy ingás felfüggesztésen keresztül kapcsolódik a vázon függőlegesen kialakított szánszerkezethez. A fő keret rugókkal és lengéscsillapítóval van felszerelve azért, hogy a nagy munkaszélességű keretek stabil nyugodt vezetésűek legyenek munka közben. Az ISOBUS rendszerű vezérlésénél elektronikus kiegészítők sokaságából válogathatunk, mint például elektromos szintjelző, elektromos szívó és nyomóági vezérlőszelepek, automata tisztítórendszer.
Nagy Talajművelő ShowHazánkban tavaly debütált az új Kverneland U-Drill 6000 gabonavetőgép a nagyközönség előtt. A Nagy Talajművelő Show-n a 6 méter munkaszélességű vetőgép mutatkozott be, amely az igazán nagy területteljesítményű vetés alapgépe, hiszen 15-20 km/h munkasebességével, 4350 literes magtartály térfogatával a lehető legnagyobb üzemi teljesítmény érhető el alkalmazásával. A vetőgép teljesítményigénye igen alacsony, akár 200 LE erőgéppel is gond nélkül biztonságosan üzemeltethető.

Az eltolt tárcsaszerkezet keskeny felépítésének köszönhetően a teljes csoroszlyanyomás (100 kg) felhasználható a talaj visszatömörítésére, a vetőcsoroszlya tartójába épített nyomókerék által.
Nagy Talajművelő Show

A Kverneland Qualidisc T 5000 rövidtárcsának a súlyából adódóan jó a talajba hatolási képessége, sűrű osztásának köszönhetően (250 mm) pedig kiváló az aprító hatása nagymennyiségű szármaradvány bedolgozása esetén is. A tárcsasorok egymástól 900 mm-re vannak elhelyezve, eltömődés mentes munkát biztosítva ezzel. A maximum 15 cm-es munkamélységben dolgozó, 573 mm átmérőjű tárcsalapok egyedi gumibakos felfüggesztéssel és két soros és ötajkas tömítéssel ellátott csapágyakkal vannak felszerelve. A dupla tárcsasort egy rugós ujjas borona követ, mely a tárcsák után egyengeti és visszarendezi a talajt. A gépen látható 560 mm átmérőjű Actipack henger kiváló aprító és tömörítő hatású, mely a legtöbb talajtípuson alkalmazható.

Nagy Talajművelő ShowÚjdonság volt a Kultistrip sávos alapművelő eszköz bemutatkozása, mely követi a klasszikus sávművelő gépek felépítését. Mellső vágó tárcsa, sávtisztító, lazító kés, oldalsó terelő és a lezáró egység. A gépen minden egyes művelőelem külön-külön állítható és egy központi 180x180 mm-es gerendelyen helyezkednek el, paralelogramma felfüggesztéssel csatlakoztatva. A mellső vágótárcsák megnyitják a talajt a lazítókések előtt és aprítják a talajfelszínen lévő szármaradványokat. A tárcsa mélysége 9 fokozatban állítható. A sávtisztító egy pár egymástól függetlenül elmozdulni képes ujjas tárcsa, mely a lazítókés előtt került elhelyezésre. A feladata az, hogy eltávolítsa a megművelendő sávból a szármaradványokat, így egy tiszta „fekete” sávot kapjunk eredményül. Nagy Talajművelő ShowA sávtisztító agresszivitása rugóellenében állítható. A legfontosabb elem a lazítókés, melynek a munka mélysége 10-30 cm között változtatható. A kés cserélhető orrbetéttel és szárnnyal van felszerelve, amely így kiváló lazító és repesztő hatású. Három féle kés típus közül választhatunk –egyenes, hajlított és íves az adott talajtípusnak megfelelően. A kések túlterhelés ellen hidro akkumulátorokkal védettek, így kő vagy idegen tárgy esetén a talajból ki tudnak emelkedni. A lazítókéseket két oldalról egy-egy oldalsó tárcsa határolja, melyek pozíciója mind hossz- és kereszt irányban könnyedén változtatható. Ezen tárcsák feladata a sáv szélességének és alakjának a meghatározása, valamint a sáv felső részén a talaj lazítása. A meglazított sávon az utolsó műveletet a lezárókerekek végzik, melyek rugóterhelésűek, így fokozatmentesen állíthatjuk a talajnyomást.
Nagy Talajművelő ShowSzéles körben elterjedtek a hazai gazdálkodók körében a Kverneland LB váltvaforgató ekék, melyek közül az egyik modell a bemutatón is bizonyította kiváló munkaminőségét. A Kverneland 12 órás karbonos hőkezelési technológiájának eredményeként a váz 6,3 mm falvastagsága is egyedülálló rugalmasságot és szilárdságot biztosít az ekéknek. A 100x200 mm-es gerendely keresztmetszet, a 100 cm-es ekefejosztás, és a 80 cm gerendely-magasság a nagy átömlési keresztmetszet záloga. Az ekére szerelve bemutatott Packomat szántáselmunkáló egység munka közben az ekéről áthelyezett súllyal, akár 1000 kg-s nyomást is képes kifejteni a talajra, így biztosítva a talajfelszín megfelelő lezárását.
Nagy Talajművelő Show

Case IH

A bemutatón felvonultatott 15 gépkapcsolatot az Agro-Békés Kft. által forgalmazott Case IH traktorok üzemeltették. A MAXXUM, valamint a PUMA család egy-egy tagja mellett a legnagyobb számban a MAGNUM traktorok jelentek meg, amelyek között Full Power-shift és fokozatmentes CVX váltóval szerelt változat egyaránt elérhetőek. A MAGNUM nehézuniverzális traktorcsalád tagjai jelen pillanatban a 230-370 LE teljesítménytartományt fedik le. A kedvező, 60-40%-os súlyelosztás érdekében a tengelytávot úgy nyújtották meg, hogy a motort és a váltóművet az egybeépített közvetlen kapcsolat helyett egy csuklós tengellyel kapcsolták össze, így optimalizálva a traktor mellső és hátsó tengelyére eső tömegek arányait.Nagy Talajművelő ShowA Nagy Talajművelő Show-n először bemutatkozó Magnum Rowtrac gumihevederes járószerkezetű hátsó híddal szerelt traktor két modellben elérhető. A 340-es hagyományos full powershift, illetve fokozatmentes CVX váltóval, míg a 380-as folyamatosan változó áttételű CVX váltóval továbbítja a nyomatékot a motortól. Az új Magnum „Cursor 9” motorja (FPT Industrial) 8,7 liter lökettérfogatú, és megfelel a jelenlegi Tier 4B emissziós előírásoknak, mely az új Hi-eSCR rendszernek köszönhető, kedvező üzemanyag-fogyasztással és magas, hatszáz motorüzemórás olajcsere időszakkal. A Power-Boost funkcióval akár 435 LE teljesítményre is képes csúcsmodell. A munkaterület megvilágításáról 14 LED-fényszóró és három HID-reflektor gondoskodik. A 3,1 m3 térfogatú fülke 6,4 m2 üvegfelületén kiváló kilátást biztosít a munkaterületre. A kivételesen alacsony, 67 dBA zajszinttel rendelkező fülkében a luxus vezetőülés a fűtés mellett szellőztethető is.
Nagy Talajművelő ShowAz innovatív Rowtrac gumihevederes járószerkezetű hátsótengely jelentősen csökkenti a talajra gyakorolt nyomást, és a differenciálzár nehéz körülmények között is biztosítja a tapadást. A talajkövető hátsó gumihevederes járószerkezet 193, 203 vagy 223 mm széles nyomtávval, 61 illetve 76 cm heveder szélességgel rendelhetik a felhasználók. A hagyományos gumiabronccsal szerelt kerekes traktorok körülbelül 15 %-os kerékcsúszással dolgoznak, míg a gumihevederes járószerkezettel rendelkező erőgépek 3-5 % kerékcsuszásnál adják le legoptimálisabban vonóerejüket, mivel minimális a szlip, így a talajtömörödés is elhanyagolható mértékű, mely nincs káros hatással a talaj szerkezetére.

A rendezvényen készült további képeinket IDE kattintva tekinthetik meg.